I to wyglądało przynajmniej znacznie ładniej, niż ten obecny banner.
Użytkownicy robią moim zdaniem krok za daleko jeżeli chodzi o blokowanie reklam. Serwis się z czegoś musi utrzymywać i są to własnie reklamy. Na DP nie ma latających banerów, mrugających okienek i takich tam tylko proste reklamy w kilku miejscach. Na głównej jest pięć banerów, przy artykułach 3-5 (w zależności od długości artykułu) i moim zdaniem nie wpływają na immersję. Coraz większe wrażenie odnoszę, że niektórzy poszli na wojenkę z reklamami i blokują wszystko. Potem wszyscy wielce zaskoczeni, że strony chcą przechytrzyć ich blokery reklam i wzniecają bunt, no bo jak tak można? Jestem prostym człowiekiem i tam, gdzie nie ma hałaśliwych, wyskakujących, czy agresywnych reklam bloker mam wyłączony i daję serwisowi zarobić na siebie. Nie wiem, może to czas na wprowadzenie abonamentu na zniesienie reklam? Tylko czy w ogóle ktoś by za to płacił, bo przecież Internet ma być za darmo…
@MartinaNeumayer, wytłumacz mi jedno. Kiedy czytasz jakiś wpis na głównej DP, to górną część strony, tą z reklamą Opery, masz poza widocznym obszarem na monitorze. W jaki sposób Cię to rozprasza?
Szczerze: widzę jeszcze jeden powód: zabezpieczenie się przed potencjalnym serwowaniem złośliwego oprogramowania przez “złą reklamę”.
Żeby nie było: ja się już dawno przerzuciłem na przeglądarkę z sandboxem, więc nie mam powodu do blokowania.
Dziękuję za informację. Bo nie wiedziałem, czy to ja jestem nieprzytomny i ich z automatu nie widzę (skupiając się tylko na czytanym tekście), czy zostały każdemu wyłączone. Teraz znam całą prawdę - dla mnie to coś tak naturalnego, że podświadomie je ignoruję.
Chociaż, czy to coś dobrego? Nie powinienem zadawać takich pytań, ale jednak: czy bez klikania w reklamy portal zarabia?
Na forum pojawiają się takie pajace, którzy na forum konto mają od roku, 900 postów na karku i myślą, że wszystko im się należy i do tego za darmo.
Nawet na szacunek trzeba sobie zapracować, tego pajacom za darmo się nie daje.
Zarabia, bo udostępnia przestrzeń na portalu. Za kliknięcia pewnie dostaje się więcej. To tak jakbyś na swoim budynku lub posesji pozwolił powiesić/postawić baner z reklamą. Zrobiłbyś to za darmo?
Wchodzę na stronę… coś chcę popatrzeć i w pewnym momencie - nie od razu przy ładowaniu - wyskakuje mi ten banner, co powoduje obniżenie (przeskok) całości w dół. I to mnie wkrowia, bo zaczynam coś czytać, a tu “pyk” i zjazd. Tak jakby ten baner doładowywał się na końcu samym.
Hmm, u mnie, po aktualizacji polskich filtrów do uBlocka, reklama opery w końcu zniknęła.
Ostatnio zgłaszam na githubie wszystkie nowe “cuda” z logiem opery. Redakcja nie powinna oczywiście mieć problemów bo blokowanie reklam przez ublocka a nie wyświetlanie ich na operze na jedno wychodzi. Tracą tak samo na ublocku jak na blokowaniu opery… “Opera blokuje skuteczniej”
Mnie ta reklama pozytywnie zaskoczyła
Używam ublocka, a tu pojawia się reklama ‘opera blokuje skuteczniej’. Nikt nie dodał żadnych flashów, 100MB javascriptu, uciekających ‘x-ów’.
Gdyby wszystkie reklamy były takie jak ta, to spokojnie mógłbym się z ublockiem pożegnać, niestety NIE SĄ.
Szło by to rozwiązać prostym sposobem. Na sztywno ustawić w tym miejscu przestrzeń na reklamę. Ci z blokerami zobaczą biały, pusty kawałek, a ci bez blokerów nawet nie zauważą zmiany. Taki kompromis. Mnie na Allegro to zawsze wkurzało.
"Ci z blokerami zobaczą biały, pusty kawałek…"
Nic nie zobaczą, wytnie się jak wszystko inne.
Niekoniecznie. Teraz reklama decyduje o wysokości forum. Wystarczy wrzucić pewnego rodzaju pusty panel/cokolwiek o wysokości reklamy i dopiero na to nałożyć reklamę. Wtedy nie powinny robić się kwiatki ze zmienianiem wysokości. Myślę, że temat do ogarnięcia.
To proszę podpowiedz jak zablokować tego div-a.
Są też z 10-13 letnim stażem na tym forum, piszą za dużo caps lockiem, całą wypowiedź pogrubiają oraz robią ciągle spacje przed znakiem interpunkcyjnym - chodzi że używają tego wszystkiego na raz w odpowiedzi (a nie np. pytajniki Lordjahu lub Seby22821).
uBlock i filtry polskie od majki it - powinny być domyślne.
Po instalacji wybierz opcje aktualizacji lub lepiej czyszczenia pamięci list i aktualizuj dopiero.
Opcjonalnie możesz dodać polską listę wskrzeszoną przez @krzysiek-gala:
https://easylist-downloads.adblockplus.org/easylist.txt
(https://adblockplus.org/subscriptions#type_ads)
A jak wciąż się przebija to musisz poczekać na @MartinaNeumayer i jej kilka własnych reguł lub jej listy bo np. używa jakieś innej do wycinania cookies (jakaś prebake reaktywacja).
Co to ma do dyskusji na temat reklam?
Reklamy na forum i portalu są niezauważalne. Pomimo, że są, ja ich nie widzę, a niektórzy skomlą tu jak zbity pies.
Reklama dudy wam nie przeszkadza? Czy tak na Operę macie tylko hejt?