Hej,
Zrób test prędkości łącza i pinga przy połączeniu z siecią 2,4GHz i 5GHz. Możesz posiłkować się stroną http://www.speedtest.pl/.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Hej,
Zrób test prędkości łącza i pinga przy połączeniu z siecią 2,4GHz i 5GHz. Możesz posiłkować się stroną http://www.speedtest.pl/.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Wiem, że jest ta strona, ale zrobiłem test prędkości. Tam też pokazuje ping:) Poniżej zrzut dla 2.4GHz:
Hej,
Czyli może wcale na sieci 5GHz nic nie zwalnia, a to raczej subiektywne odczucie? W każdym bądź razie różnice pomiędzy odczytami między poszczególnymi sieciami w granicach błędu pomiaru.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jedynie co odczuwam, to jak wybiorę sieć 5GHz i połączę się, to łączy się, a jak połączy się, to rozłącza i ponownie łączy i tak z dwa razy. W przypadku sieci 2,4GHz, tak nie ma. Po prostu łączy się i jest ok.
Może być, to co pisałeś wcześniej, czyli lokalizacją routera.
Hej,
Albo wpływ drugiej sieci w paśmie 5GHz, która nadaje na tym samym kanale. No i oczywiście ta lokalizacja routera nie jest bez znaczenia.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Na pewno ten router, który pełni rolę AP i ma 5GHz, to ma na auto, nie ustawiałem żadnych kanałów.
Hej,
Czyli na drugim trzeba ustawić kanał ręcznie.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Pytanie, na jaki kanał, skoro u siebie na dole dałem 80MHz. A jak jest na auto, to może być przyczyną, że na dole łączę się dwa , trzy razy z 5GHz?
Hej,
Nie, 80MHz to jest szerokość kanału (Channel Width). Wybierasz jeszcze jego numer, czyli Channel.
Możliwe że obie sieci zakłócają swoją pracę i stąd problemy przy łączeniu się z siecią.
Pozdrawiam,
Dimatheus
To dziwne, jaki jest sens zmiany kanału na routerze, który pełni rolę AP, skoro ja na dole zmieniłem pasmo z auto jak i kanał? Może chodzi Ci, że na routerze, który pełni rolę AP ma na auto?
Hej,
Generalnie chodzi o to, by były inne kanały na obu urządzeniach - czy to routerze, czy AP. Można to osiągnąć na dwa sposoby: przypisać osobne kanały na sztywno dla obu urządzeń bądź zrobić to tylko dla jednego urządzenia, a drugie zostawić w trybie auto. Trzeba tylko pamiętać, że najpierw włącza się router z kanałem przypisanym na sztywno, a dopiero po chwili ten z konfiguracją auto, by oprogramowanie dobrało odpowiedni kanał.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Czyli najlepiej będzie, aby każdy router pracował na innym kanale w sieci 5GHz?
Tak.
To dziwne, bo sieć 2,4GHz w moim i na górze, też są na tym samym kanale i nie ma żadnego problemu z łączeniem i wczytywaniem stron, tylko są małe z siecią 5GHz.
Update
Zmieniłem kanały w górnym routerze, ale tylko dla sieci 5GHz i jest na kanale 44, i jest to samo.
Hej,
Ze screenu wynika, że jest inaczej - jedna sieć działa na kanele 1, zaś druga na 4.
Dół został na 36? Czyli trzeba kombinować z umiejscowieniem routera. Nic innego nie wymyślimy.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tak, ale miałem na myśli, że nie przerywa i nie łączy się tak jak sieć 5GHz.
Nie, na dole jest 40 a na górze 44.
Hej,
Czyli jest ok.
Trzeba więc sprawdzić, jak będzie wyglądać sytuacja, gdy router zostanie przestawiony w inne miejsce. Ewentualnie mogą być jeszcze skopane sterowniki do karty WiFi, powodujące niestabilne zachowania. Ale to tylko gdybanie…
Pozdrawiam,
Dimatheus
Raczej stawiam na stery:) Choć niewykluczone, że powodem też może być i o tym pisałeś, grubość ścian.
Hej,
Albo jakaś wypadkowa obu czynników.
Pozdrawiam,
Dimatheus