Simplus czy play

witam. mam simplusa i zastanawiam sie czy czasem nie warto przejsc do Play. jak uważacie?Lepszy jest Play czy simplus?

Wyciągam szklaną kulę, ale dalej nie widzę gdzie masz większość znajomych. Jeśli większość należy do simplusa. To wtedy wybór jest jasny. Będziesz mieć bardzo tanie rozmowy i sms w plusie. Gdy dla przykładu znajomi mają różne sieci. Wtedy bardziej opłaca się play. Do wszystkich masz tanio, a wszyscy mają do Ciebie drogo. Osobiście wybrałem Play Fresh. Próbowałem z simplusem i 36i6 . Ale 90gr za półtora minuty rozmowy mnie nie raduje (do ery, pewnie do play zapłaciłbym znacznie więcej). W play fresh za taką samą kwotę mogę gadać ok. 3 minuty (do wszystkich).

PLAY :smiley:

Mam freschcie Play Fresh i płacę całe 10zł miesięcznie, przegadując ponad 100min. Pakiet 100min za 5zł do play i na stacjonarne rządzi.

Witam. To zależy jak korzystasz z telefonu. Mój znajomy ostatnio zmienił sobie na play’a i jest zadowolony, fakt faktem zrobił to bo jego kobita też zmieniła numer, mają do siebie za darmo czy coś w tym stylu. Ale zauważył jedną małą różnicę, jeżeli chodzi o połączenia przychodzące od znajomych, gdy był wcześniej w plusie to “dryndali” na okrągło, ale teraz już znacznie mniej, to on więcej dzwoni, w cennikach to tylko niewiele więcej ale już działa na psychikę, że będzie płacił drożej człowiek i nie dzwoni. Tym jednak się nie przejął, bo sam dzwoni więcej gdyż ma taniej. Suma sumarum kiedyś usiedliśmy i policzyliśmy miesiąc ile “nabił” tu i ile by nabił tam, wyszło minimalnie bo około 3 złotych na korzyść play’a (wydzwonił zaś więcej minut i wysłał więcej sms’ów). Ogólnie, jak dużo korzystasz z telefonu ale nie tak dużo aby mieć abonament, to play, a jak chcesz mieć tylko telefon do kontaktu, aby kto zadzwonił czasami też coś “przekręcić” to obojętnie która sieć. Pozdrawiam.

Duży plus dla Play Fresh to, że po doładowaniu możesz użytkować numer przez cały rok (tzn. odbierać połączenia bez koniecznych doładowań).

używałem SIMPLUSA,TAK-TAK,ORANGE obecnie mam PLAY FRESH i nie narzekam i przy tym zostaje i polecam

własnie duzo osób zaczyna przechodzic do Play a jakbym miał dzwonic z plusa to pewnie bym zbankrutował wiec dzieki wszystkim i przechodze do Play:)

dobra decyzja :lol:

no i byłem i teraz czekam tylko na Sms-a:). zaproponowali mi abonament One Play 25 (to jest abonament bez telefonu) i czy warto?? trzeba na to zaswiadczenie o zarobkach kiedy miesiecznie wychodzi 12,50 zł?

jasne że PLAY, ja mam w PLAYU i jestem zadowolony na maxa !!

ale czy warto ten abonament i czy trzeba zaswiadczenie o zarobkach?

najlepiej abonament za 50 , dzwonisz za 70 a płacisz 50 :wink: a to o zarobkach to nie wiem, bo to mój tata brał :slight_smile:

A ja polecam 36i6. Nielimitowane smsy za 3zł do Plusa, 9gr za minutę do Plusa, 29 gr do wszystkich, 5gr smsy do wszystkich, 15gr za mms, 25 MB do doładowania lub gg na tydzień, 10 zł na miesiąc za wysłuchanie reklam, pakiet internet 25 MB za 5zł, 100 MB za 10zł. W Play pakiety internetowe są ubogie. Co do abonamentu. A po co wiązać się umową? Nie pasuje ci to się przenosisz. Najlepszy wybór to mix lub karta. W abonamencie zawsze jest drożej

a jak z zasięgiem ??

bo PLAY ma najlepszy zasięg

PLAY ma najmniejszy zasięg na własnych nadajnikach. Dzięki roamingowi krajowemu działa na nadajnikach Plusa i dlatego wszędzie ma zasięg. Jednak musisz wiedzieć że gdy jesteś w zasięgu Plusa to nie możesz korzystać z pakietów internetowych w Play.

36i6 to marka Polkomtela czyli działa na nadajnikach Plusa, zasięg najlepszy w kraju :slight_smile:

ja tam plusa nie polecam!!, miałem simplusa (do internetu), i po 1 dniu zablokowali mi kartę bez powodu!!, wykupiłem pakiet i po jego wyczerpaniu widniał sympatyczne napis na wyświetlaczu “Karta sim nieaktywna”

Z play nie ma żadnych problemów.

Też miałem ten problem. Kupiłem nowy starter (30zł). Zadzwoniłem w dwa miejsca i konto mi zablokowali. Myślę sobie, spoko nowa karta może ważność była na chwilę albo kasa się skończyła. Pobiegłem do sklepu po doładowanie za 30zł (miesiąc ważności). Na drugi dzień w szkole (na chemii :P) przyszedł sms: “Twoje konto zostało zablokowane”. Nagle brakło środków na koncie. Mimo że od zakupu doładowania wysłałem może 3 smsy. W tym momencie raz na zawsze podziękowałem tej sieci. Potem miałem chwilowy epizod z 36i6. Musiałem kupić ich starter żeby dostać się do strefy gold na Cyberarenie 36i6 w Łodzi. Wygadałem 9zł ze startera i również podziękowałem (strasznie drogo do innych sieci, w plusie prawie free).

@K-9 - Nic sie nie dzieje bez powodu.

Jeśli byłeś pewny że zablokowali nie z twojej winy, to mogłeś zgłosić reklamację.

Zapewne wykupiłeś pakiet internetowy, ale zamiast łączyć się przez INTERNET łączyłeś się przez WAP i zamias brać MB z pakietu, pobierało ci kasę z konta. Zrobiłeś debet, i operator zablokował ci kartę aby nie narażać się na straty.

Powiadasz że pakiety w Play ubogie… 500mb za 15zł to według mnie super, nie wspomnę o 1 i 2GB bo tyle to ciut przesada żeby w telefonie wykorzystywać (moim zdaniem). Do tego pakiet rozmów Play/stacjonarne 5zł/100min, darmowe esy po każdym doładowaniu, 29gr DO WSZYSTKICH, a nie jak kruczkami pisane w innych sieciach ‘poza siecią play/P4’, dodatkowe minuty za odebrane minuty z poza sieci 1/2, a teraz przed końcem roku do doładowań kolejne gratisy dołożyli i całkowicie darmowy jeden numer w sieci bez żadnego dodatkowego pakietu itd; co prawda trzeba uzupełnić min.30zł w miesiącu, żeby włączyć darmowy numer (nie na raz- doładowania sumują się), ale i tak lepsze to, niż 10zł w simplusie np. płacić za tą usługę.

W listopadzie uzupełniłem 50zł i to jakie gratisy dostałem ‘wyrwało ,mnie z butów’: 30min do wszystkich, 100 min Play/stacjonarne i dodatkowe 20zł gratis promocyjne do wykorzystania na wszystkie sieci (nie liczę 2000smsów standardowo gratis do wszystkich). Zostało mi już niewiele tego, bo sporo dzwonie ale i tak nie zmienię zdania: od stycznia tego roku używam play na kartę, potem oczywista zmiana na Fresh i nie widzę innej opcji dla kogoś, kto sporo dzwoni na różne sieci ( używałem 6 lat Idei/Orange).

Ale wybór jak zwykle to kwestia prywatna- każdy płaci za siebie :wink: