Raczej to pierwsze. Algorytm od turbo na podstawie kilku parametrów, w tym napięcia oblicza sobie jak bardzo może zaszaleć z zegarem. niestety po obniżeniu napięcia z pomocą offsetu zazwyczaj zegary spadają. Nie jakoś znacznie, ale ceną niższych temperatur są zegary w turbo. Dlatego po obniżeniu napięć wskazane jest ręczne ustawienie zegarów - co oczywiście oznacza pracę non stop na wysokich zegarach.
U mnie oba procki (3600 i 1600AF) boostują tak samo jak przed undervoltingiem. 3600 jest skręcony o 100mV, 1600AF o 50mV. Oczywiście bez testów się nie obeszło. Niemniej warto się pobawić, bo w efekcie dostajemy niższe temperatury bez strat na wydajności. A jak trafi się dobra sztuka, to może okazać się, że boost jest jeszcze wyższy (bo chłodniej). Algorytm PBO jest bardzo skomplikowany
Mam skoki temperatury z 23 na 43 stopni to normalne przy Ryzen 5 3400G? Przeglądam strone i jak wybieram zakładkę z paska zakładek i przełączam to wtedy jest taki skok temperatury. Nie zawsze są takie duże skoki ale są. Później temperatura znowu się normuje na 23 stopnie. W pokoju mam 19-20 stopni, bo to też temperatura otoczenia wpływa na temperaturę procesora.
Niepotrzebnie się martwisz.