Za to z wydajnością ciężko trafić. Sugerując się passmarkiem, nie ma łatwo:
Do 2600 wystarczy boksowy wentyl. To chłodny procek.
Kupiłem właśnie boxowy wraith spire i jeszcze rgb, chociaż nie mam szyby Rdzeń miedziany, no i okazyjnie. teraz muszę się pozbyć tego Ryzena 1200, chociaż widzę, że ceny na alle ida w górę
A co z 1200?
Na olx jeszcze z 350 wyrwę. Z 3 miesiące go używałem.
Ryzen ma bothlne necka z najnowszymi grafikami nie fajnie ;/
Mam nadzieje że to jakoś naprawią…
Do takiego potwora jak 3080 nie podchodzi się z czymś poniżej 3800X. Mało tego. 3900X wypada gorzej, bo to w pewnym sensie “sklejka” 2x6c. Dzisiaj inwestycja w 3080, 3090, 6800 czy 6800XT wymaga inwestycji w coś na Zen3, a najlepiej nie niżej niż 5800x - no chyba, że wyjdzie cos w guście 5800 czy 5700X.
Po 1
@LORDEK mało kto kupuje procka za 2 tysie aby wsadzić tam grafike za 1 tysiąc.
Po 2
Procka HIGH-END raczej planujesz wymienić raz na jakieś 6-10 lat.
A grafikę co 4-6
I co chcesz wymieniać w gamingowym kompie procka Hight endowego caly czas razem z grafiką ?!
A nawet wtedy cie zawiedzie !!
Po3
Co rok powstaje mocniejsza seria grafik z danego pułapu co wypiera wydajnościowo w tej samej/podobnej cenie starszą serie i teraz pomyśl.
Ze Grafika z High end ze starej seri będzie tak wydajna jak nowszą z średniej.
I teraz pomyśl sobie że mało kto wymienia grafikę co serie a razcej jak już wspomniałem co 4 lata około i teraz np taka grafika budżetowa z seri np 5x50 czy 6x50 będzie robi ci botthe lecka na high endowym procku ?!
Ja mam 4930k procka i wsadzilem 2070 po 9 latach i hasa bez spadków, a tu amd odpuszcza po już 1 roku !!!
Ja rozumiem że NIKT nie przewidział takiego aż !! dużego skoku wydajnościowego po między jedną serią. 2000 a 3000. ale k**** sory amd ma botthlenecka nawet na swojej własnej grafice AMD co oni sami między sobą nie wiedzą co robią ?!
Co do serii i modelu AMD. Intela odpowiednik o podobnej mocy obliczeniowej jakoś nie łapie botthlenecka.
W złym miejscu widzisz problem. 3900X jest pioruńsko wydajnym prockiem, ale problemem jest wielowątkowość w grach, która leży i kwiczy. Co z tego, że masz 24 wątki jak gry dopiero co zaczynają się interesować działaniem na więcej jak sześciu, a do niedawna cztery to było szaleństwo? Problemem są przestarzałe silniki i braki w optymalizacji. Może sie to zmienić za sprawą konsol, gdzie masz już 16 wątków, ale jeszcze sporo czasu upłynie.
Procek Intela to monolit, ale jego cena jest daleko z przodu do 3900X. 5900X pozbył się wielu bolączek 3900X i spokojnie daje sobie radę.
Ja nadal trzymam kciuki za AMD bo przez ten monopol jaki byl te pre lat temu Intel pokazał że jest nie mniejszym ch*** niż polityka Apple za byle co w pii kasy chce $$$.
Co BIOSie ustawić zęby nie było takich skoków temperatur?
Skoki zawsze będą, taki urok ZEN2 (Ryzen 3xxx). Ale można obniżyć temperatury procesora robiąc undervolting (obniżając napięcie).
Powiesz mi jak to zrobić. Obniżyć napięcie.
Też podobno ustawienie taktowania procesora na sztywno też coś daje.
Mój CPU to Ryzen 5 3400G
Najprościej ustawiając ujemny offset - napięcie procesora będzie obniżane o wpisaną wartość.
Jaką masz płytę główną?
Gigabyte A520M S2H
W BIOS masz zakładkę “Tweaker”:
Interesują Cię “CPU Vcore” oraz “Dynamic Vcore (DVID)”. Nie znam tego BIOSu, ale podejrzewam, że opcja offset będzie ukryta pod “Dynamic Vcore”. Zobacz jakie możliwości masz tam do wyboru, jeśli da się ustawić offset to na początek dałbym -100mV (-0,1V). Opcję “CPU Vcore” zostaw na Auto.
Alternatywnie, jeśli nie chcesz grzebać w BIOS, zainstaluj program Ryzen Master:
Wszystko sobie wyklikasz z poziomu Windows.
Ale 3400G to Zen+. Tam aż tak napięcie nie wariuje. Zresztą to nie jest problem, a specyficzna praca układu.
Słuszna uwaga
Aczkolwiek 1600AF też lekko skręciłem w dół (-0,050V). Działa stabilnie, a temp. niższa.
Tak poza tym to gmeranie w samych napięciach może się skończyć niższymi zegarami turbo.
Albo wyższymi