Składanie komputera a ładunek ESD - mata antystatyczna

Ano tak, że można złożyć 10 kompów i nic się nie stanie, ale można ubrać koszulkę z urodzin z pseudo meriny i robotę na jedenastym kompie skończyć.

Aaa - taka zamiana! A jak wchodzisz do samochodu w czasie wyładowań atmosferycznych to też cię “kopie”? A lakier metalizowany czy zwykły?
No i parafrazując “klasyka” - można złożyć 10 kompów i nic się nie stanie, ale można ubrać bransoletkę uziemiającą, obmacać kaloryfer stojąc na macie ESD i robotę na jedenastym kompie skończyć. Załapałeś? :rofl:

Na dachu antena sto kilo waży. Lakier perła. Nie załapałem, dawaj konkrety.

Czyli deutschewagen co to Niemiec płakał (ze śmiechu) jak sprzedawał albo pod pierzyną trzymał (bo się wstydził pokazać sąsiadom)? Cud, że to jeszcze meteorytu nie ściągnęło (a ostatnio mogło).
A poważnie - tu masz konkrety plus wypowiedzi @daras28-82. Pokrótce - pierwsze słyszę, żeby ktokolwiek uziemił w ten sposób kompa i nadal uważam, że to marginalne ryzyko. Niechże się wypowie wreszcie jakiś serwisant.

Mi nie chodzi o uziemianie kompa, ale o rozwagę. Bez przesady. Miałem jednak przypadek, wyciągając kartę sieciową 3com uwaliłem ją wraz gniazdem płyty. Zdarzyło się to tylko raz i dawno i bardzo zabolało, bo miałem sieć z sąsiadem i skończył się wtedy net na jakiś czas. Żadna inna karta nie chciała się łączyć na 110 m, w dostępnej cenie dla mnie . Taki głupi przypadek.
PS. Nie trzeba się rozładowywać wcale jak się nie ma pecha. Ja od tego czasu to robię no i już. Nic to nie kosztuje, ale żeby maty?

Nie rzucę liczbą kilkudziesięciu-kilkuset przegmeranych komputerów, ale w ciągu ostatnich 20-25 lat z pewnością obmacałem kilkanaście (w tym z 5-6 laptopów). Oczywiście nie elekryzuję się specjalnie by obalić teorię, ale niezbyt też zwracam uwagę na odprowadzanie ładunku. No cóż - w tym zakresie generalnie leniwo-olewczy jestem :wink:

Dokładnie tak, w normalnych warunkach ryzyko uszkodzenia przez ESD jest bardzo małe. Ale w szczególnych warunkach jak ubrania ze zbierających ładunek materiałów jest już znacznie większe.

Jak przeskoczy iskra to rezultaty mogą być różne (włącznie z całkowitym uszkodzeniem płyty, czy grafiki) w zależności w jaki układ trafi.