Skrypt komentarzy w PHP


(Krykadam) #1

Witam ! Czy mogl by ktos podas skrypt PHP zeby bylo mozna pisac komentarze ?>? Cos podobnego jak na wortalu dobreprogramy.pl tylko ze administrator nie musi zatwierdzac tylko normalnie od razu je widac !!

Prosze o odpowiedz !!


(inż. Piniol) #2

http://www.hotscripts.pl/PHP/Skrypty_i_komponenty/News


(Krykadam) #3

Nie mozna wyswietlic strony :frowning: :frowning: :frowning:


(inż. Piniol) #4

u mnie piknie działa :roll:

http://strefaphp.net/index.php?page=dow ... gory&cid=9


(Krykadam) #5

a lisek ty z tej strony sciagneles czy samemu zrobiles ??????????


(Lisek) #6

Cały vortal jest zrobiony od zera, oprócz sondy.


(Krykadam) #7

mozesz dac ten skrypt czy nie ?? prosze...


(Lisek) #8

Przykro mi, ale nie ma takiej możliwości :slight_smile: Zresztą na nic Ci się on nie przyda, bo jest napisany specjalnie na potrzeby vortalu i w oderwaniu od całości, po prostu przestałby działać.


(Krykadam) #9

Rozumie,...a trudno taki skrypt napisac ?


(inż. Piniol) #10

Jak się umie PHP to raczej nie :wink:


(adpawl) #11

Tyle jest tego w sieci, a tobie oczywiście nie chce się niczego poszukac i sprawdzić... :?

Jednak dam ci pewien prosty system obsługi komentarzy, ale dalej radź sobie z tym już sam:

<?

$katalog = "komentarze/";

$id = $_REQUEST["id"];


$pole1 = trim($_POST["pole1"]);

$pole2 = trim($_POST["pole2"]);

if ($pole1<>"" and $pole2<>"") {

  $pole1 = stripslashes($pole1);

  $pole2 = stripslashes($pole2);

  $pole2=eregi_replace("\r","",$pole2);

  $pole2=eregi_replace("\n","
",$pole2);

  $data = sprintf("%04d-%02d-%02d %02d:%02d:%02d", 

    date("Y"), date("m"), date("d"), date("H"), date("i"), date("s"));

  $f=fopen("$katalog$id.txt","a");

  fputs($f,"$data`$pole1`$pole2\n");

  fclose($f);

}


if (file_exists("$katalog$id.txt")) {

  $dane = file("$katalog$id.txt");

  $dane = array_reverse($dane);

  foreach ($dane as $linia) {

    $l = explode("`", $linia);

    echo "
Dnia $l[0] użytkownik $l[1]

          napisał:
$l[2]";

  }

} else echo "Twój komentarz może być pierwszy...";

?>

| imie i nazwisko: | |
| komentarz: | |
|   | |

[/code] oparty na plikach tekstowych, zapisuje komentarze w oddzielnym katalogu, do obsługi wymaga podania identyfikatora artykułu np.
[code]index.php?id=2345


(Krykadam) #12

a moim adaniem adpwal lepsze sa komentarze gdy sa zapisywane w bazie danych w oddzielnej tabeli..takie jest oje zdanie..a twoje ? lis niech tez sie wypowie


(Asterisk) #13

Po pierwsze to lisek :smiley:

Po drugie - nie ma takiego obowiązku :smiley:


(Lisek) #14

Zróbmy tak, jak napiszesz mi dlaczego to jest lepiej (jeśli lepiej jest rzeczywiście), to wtedy porozmawiamy :slight_smile:

Naprawdę interesują mnie powody dla których tak twierdzisz.

Jako, że jest to forum służące do pomocy innym, warto pisać dlaczego ma się takie a nie inne zdanie.


(Krykadam) #15

Moje argumenty za:

  1. Gdy cos jest w bazie danych to mamy pewnosc ze tam jest a nie w plikch

  2. Jestem przekonany ze lepiej by bylo jak by komentarze zapisywane byly w bazie danych mysql

Uwazasz ze Lis jest tutaj bledem ?? Slowo Lis ek powstalo od slowa lis.


(inż. Piniol) #16

No to ostro pojechałeś :wink:

Przede wszsytkim to dostęp do bazy danych jest szybszy niż do pliku tekstowego :wink: A poza tym możemy dowolnie odwoływać się w prosty sposób do danych, a na plikach tekstowych to średnio, ale też się da :wink:


(adpawl) #17

Wybacz, ale te argumenty są nieco ...śmieszne :wink:

kontrargument 1. myślę, że jak coś jest w plikach, to jest w plikach a nie w bazie mysql :roll:

  1. powtarzasz to, co wcześniej ...z tym, że tym razem kategorycznie stwierdzasz "Jestem przekonany ze lepiej (...)"

Tym czasem nie przedstawiłeś żadnego sensownego argumentu: jak np. konkretne porównanie szybkości/wydajności, spójności etc.

Nie napisałeś też, co masz przeciwko rozwiązaniu bazującym na plikach tekstowych - no może poza swoim widzimisie :roll:

Oba rozwiązania mają zarówno plusy, jak i minusy ....ale chyba sam nie wiesz jakie :?

BTW

Wyrazy uznania dla liska za inteligentną odpowiedź :slight_smile:


(Krykadam) #18

Nie uważasz że jak coś jest zapiane w bazie dancyh MySQL to jest lepiej ?? Ja tak sądze...

A wiesz że jest taki dział w języku Polskim jak słowotrórstwo ??

Ale co do "liska" to jest to nazwa własna. :slight_smile:


(adpawl) #19

Z doświadczenia wiem, że często na darmowychserwerach rozwiązania bazujące na plikach niejednokrotnie zdają lepiej egzamin niż te oparte na mysqlu...

No ale twoja wola...

-zawsze przecież możesz przerobić ten skrypt tak, by korzystał z mysql'q ...albo pobrać gotowca z netu - a jest tego całkiem sporo :wink:

Fakt, ale tak bywa gdy stuka się w kompletnej ciemności ...szczególnie wówczas, gdy jest się pochloniętym kilkoma sprawami :lol:

A co do słowotwórstwa, nazw własnych i tym podobnych - sam wiesz najlepiej ...wystarczy popatrzeć na to, co wyprawiasz z moim nickiem :smiley:


(Krykadam) #20

Wortal będe robił na płatnym serwerze. W akiej sytuacji radziłbyś zeby skrypt zapisywał w bazie ?