Zna ktoś jakiś skuteczny, sprawdzony pochłaniacz zapachów? Nie chodzi mi o zatuszowanie jednego zapachu innym, tylko o jego pochłanianie, tak aby usunąć z powietrza cząsteczki substancji eterycznej. Konkretnie chodzi o zapachy substancji chemicznych takich jak np. lakier, farba, klej…
Soda oczyszczona, sól, kawa, węgiel, przekrojona cytryna, herbata.
W jaki sposób kawa, sól, cytryna czy herbata usunie z powietrza cząsteczki zapachu lakieru czy kleju? Na jakiej zasadzie to działa?
Podkreślam, że nie interesuje mnie maskowanie tego zapachu innym. Chcę się pozbyć szkodliwych substancji z powietrza, aby ich nie wdychać.
Co do sody też mam spore wątpliwości. Węgiel może faktycznie, ale czy na pewno, w jakiej ilości i postaci? Pytam o sprawdzony sposób, który na pewno zadziała. Raz już kupiłam na Allegro pochłaniacz i w ogóle nie działał. Konkretnie to był ten: https://image.ceneostatic.pl/data/products/55162815/i-pochlaniacz-zapachow-odourstop-2-x-250g.jpg
Akurat jeśli chodzi o lakier czy klej to nie wiem czy to zadziała. Trzeba byłoby zapytać chemika.
Wentylacja mechaniczna bo musisz wymienić powietrze lub przefiltrować je przez filtry hepa i węglowy (potrzebujesz filtra do usuwania formaldehydu). Półśrodkiem będzie rozłożenie pojemników z chlorkiem wapnia, który wyciągnie z powietrza wilgość więc wentylacja szybciej wymieni powietrze w pomieszczeniu.
Najskuteczniejszy sposób na usunięcie zapachów - nie na pochłanianie zapachów - to zwykłe wietrzenie pomieszczeń. Okna szeroko otwarte przez 8-10 godzin przez minimum 5-7 dni.
Tak się postępuje np. przy remoncie sal przedszkolnych z malowaniem farbami i lakierami. Po tym czasie sanepid wykonywał badania i jak nie było w powietrzu toksycznych oparów można było przystąpić do użytkowania. A jeśli były? To dalej wietrzenie…
A w domu? Tak jak na początku napisałem.
A jest jakieś niezbyt drogie urządzenie z takimi filtrami do małego pomieszczenia? Czy elektryczne oczyszczacze powietrza mają takie filtry?
Idzie ocieplenie.
To i tak nie jest sposób jakiego szukam. Mieszkanie na parterze, okna tylko po jednej stronie, na dworze straszna wilgoć, ruch powietrza po otwarciu okna zerowy, a zapach do usunięcia będzie w łazience
Myślałam, że jest może jakiś granulat czy coś…
A te pochłaniacze zapachu do lodówek to na jakiej zasadzie działają? One w ogóle są skuteczne czy to tylko pic na wodę?
Nawilżacze to zdecydowanie odpadają, bo ja to muszę używać osuszacza
Sprawdzę te oczyszczacze, dzięki
Tylko ta cena!
Nom, cena nie jest mała
Ciekawe czy te tańsze jest sens kupować czy tylko takie drogie…
Ja kupiłem Arola Magic Cool do lodówek.
Są wypożyczalnie osuszaczy.
Akurat we Wrocławiu można wynająć osuszacz w cenie 25 zł dla 10 dób (razem 250zł)
Przykładowo: http://u-wend.pl/osuszacz-powietrza-35-l-dobe/
Łazienka to nie lodówka, chociażby gabarytowo…
@zbigg47 ale ja już mam osuszacz. Kupiłam za niecałe 400zł już ponad 1,5 roku temu, taki o wydajności 16l/dobę i sprawdza się świetnie. Bez osuszacza to by mnie tu woda zalała. U mnie musi być włączony codziennie. Początkowo chodził non stop i wylewałam codziennie nawet do 12 litrów wody. Teraz chodzi tak po 12 godzin dziennie i wylewam 3 litry, bo jest zimno i już nie pracuje tak wydajnie jak latem. Latem wylewałam po 6 litrów przy 12h/dobę (wydajność zależy od temperatury i wilgotności). Wypożyczenie tu by się zupełnie nie sprawdziło. No ale osuszacz osusza, nie oczyszcza i nie pochłania zapachów. Ma tylko filtr na kurz i pył.
Zrób samemu: