Skuteczny pochłaniacz zapachów?

Zna ktoś jakiś skuteczny, sprawdzony pochłaniacz zapachów? Nie chodzi mi o zatuszowanie jednego zapachu innym, tylko o jego pochłanianie, tak aby usunąć z powietrza cząsteczki substancji eterycznej. Konkretnie chodzi o zapachy substancji chemicznych takich jak np. lakier, farba, klej…

Soda oczyszczona, sól, kawa, węgiel, przekrojona cytryna, herbata.

W jaki sposób kawa, sól, cytryna czy herbata usunie z powietrza cząsteczki zapachu lakieru czy kleju? Na jakiej zasadzie to działa?
Podkreślam, że nie interesuje mnie maskowanie tego zapachu innym. Chcę się pozbyć szkodliwych substancji z powietrza, aby ich nie wdychać.
Co do sody też mam spore wątpliwości. Węgiel może faktycznie, ale czy na pewno, w jakiej ilości i postaci? Pytam o sprawdzony sposób, który na pewno zadziała. Raz już kupiłam na Allegro pochłaniacz i w ogóle nie działał. Konkretnie to był ten: https://image.ceneostatic.pl/data/products/55162815/i-pochlaniacz-zapachow-odourstop-2-x-250g.jpg

Akurat jeśli chodzi o lakier czy klej to nie wiem czy to zadziała. Trzeba byłoby zapytać chemika.

Wentylacja mechaniczna bo musisz wymienić powietrze lub przefiltrować je przez filtry hepa i węglowy (potrzebujesz filtra do usuwania formaldehydu). Półśrodkiem będzie rozłożenie pojemników z chlorkiem wapnia, który wyciągnie z powietrza wilgość więc wentylacja szybciej wymieni powietrze w pomieszczeniu.

3 polubienia

Najskuteczniejszy sposób na usunięcie zapachów - nie na pochłanianie zapachów - to zwykłe wietrzenie pomieszczeń. Okna szeroko otwarte przez 8-10 godzin przez minimum 5-7 dni.
Tak się postępuje np. przy remoncie sal przedszkolnych z malowaniem farbami i lakierami. Po tym czasie sanepid wykonywał badania i jak nie było w powietrzu toksycznych oparów można było przystąpić do użytkowania. A jeśli były? To dalej wietrzenie…
A w domu? Tak jak na początku napisałem.

@zbigg47 Przy tej pogodzie to bym zamarzła :stuck_out_tongue:

A jest jakieś niezbyt drogie urządzenie z takimi filtrami do małego pomieszczenia? Czy elektryczne oczyszczacze powietrza mają takie filtry?

Idzie ocieplenie.

To i tak nie jest sposób jakiego szukam. Mieszkanie na parterze, okna tylko po jednej stronie, na dworze straszna wilgoć, ruch powietrza po otwarciu okna zerowy, a zapach do usunięcia będzie w łazience :stuck_out_tongue:
Myślałam, że jest może jakiś granulat czy coś…
A te pochłaniacze zapachu do lodówek to na jakiej zasadzie działają? One w ogóle są skuteczne czy to tylko pic na wodę?

I taki filtr:

https://mi-home.pl/akcesoria/mi-air-purifier-formaldehyde-removal-filter

1 polubienie

Nawilżacze to zdecydowanie odpadają, bo ja to muszę używać osuszacza :stuck_out_tongue:
Sprawdzę te oczyszczacze, dzięki :slight_smile:

Tylko ta cena!

Nom, cena nie jest mała :frowning:
Ciekawe czy te tańsze jest sens kupować czy tylko takie drogie…

Ja kupiłem Arola Magic Cool do lodówek.

pochlaniacz-do-lodowki

1 polubienie

Są wypożyczalnie osuszaczy.
Akurat we Wrocławiu można wynająć osuszacz w cenie 25 zł dla 10 dób (razem 250zł)

Przykładowo: http://u-wend.pl/osuszacz-powietrza-35-l-dobe/

1 polubienie

Łazienka to nie lodówka, chociażby gabarytowo…

@krystian3w I działa?

@zbigg47 ale ja już mam osuszacz. Kupiłam za niecałe 400zł już ponad 1,5 roku temu, taki o wydajności 16l/dobę i sprawdza się świetnie. Bez osuszacza to by mnie tu woda zalała. U mnie musi być włączony codziennie. Początkowo chodził non stop i wylewałam codziennie nawet do 12 litrów wody. Teraz chodzi tak po 12 godzin dziennie i wylewam 3 litry, bo jest zimno i już nie pracuje tak wydajnie jak latem. Latem wylewałam po 6 litrów przy 12h/dobę (wydajność zależy od temperatury i wilgotności). Wypożyczenie tu by się zupełnie nie sprawdziło. No ale osuszacz osusza, nie oczyszcza i nie pochłania zapachów. Ma tylko filtr na kurz i pył.

Zrób samemu: