Siedzę z znajomą i nie umiem już z nią, dlatego do Was pytanie.
Najlepszy aparat posiada smartfon:
Huawei P9
Huawei P10
Samsung Galaxy S7
HTC U11
inny do 1500zł (używany max 1000zł).
Wasze odpowiedzi będą częścią przyszłego wpisu, który chcę napisać, więc jeśli ktoś ma ochotę wystąpić w nim swoim nickiem/wypowiedzią to liczę na aktywność
Najlepszy posiada lustrzanka, a taki który jest zamontowany w telefonie to już zmienna środowiskowa.
Wymienione powyżej modele mają podobnej jakości aparat, który inaczej zostanie odebrany przez jedną i drugą osobę. Wpływa na to wiele czynników - oświetlenie dzienne i nocne, detale, ostrość, autofocus. Ciężko wybrać telefon w głównej mierze pod aparat.
Jeśli mus ma zostać wybrany spośród tej czwórki, to stawiałbym na P10.
Cóż… ja stawiam na Asus’a Zenfone 3 (zdecydowanie poniżej założonych granic, przykładowe zdjęcia wrzucałem na forum). Jednak jak bym miał wybrać do 1500 nowe urządzenie, to jego następca- Zenfone 4 robi bardzo dobrą robotę. Jak dla mnie to aktualnie Asus jest nr.1 jeśli chodzi o fotografię mobilną w takiej cenie, szczególnie jeśli zależy nam też na filmach Liczę, że Zenfone 5 podtrzyma poziom, choć to trochę powyżej już założonego przez Ciebie budżetu
@sworoslaw Patrzę na fotki w sieci i podobnie jak w przypadku porównywania Huawei P9 i Samsung Galaxy S7 mam mieszane uczucia. Na jednym zdecydowanie ładniejsze zdjęcia ma X a na drugim Y.
Tak samo teraz przy Asusie, na jednej stronie piękne, a na drugiej kaszka.
Nie ma aparatu idealnego w telefonie niestety. Zobacz porównania P20 Pro z innymi telefonami pod kątem aparatu. Moim zdaniem w ciągu dnia, są telefony które radzą sobie zdecydowanie lepiej, dopiero po pogorszeniu warunków oświetleniowych zaczyna być widać różnicę na korzyść P20 Pro. Jeśli chodzi o porównywanie zdjęć, to polecam szukać porównań w formie filmów na YT. Przynajmniej masz pewność, że ten sam algorytm kompresuje i zniekształca materiał i wtedy można porównać to w miarę obiektywnie. A jest tego pełno
A tak, że wpierw masz pokazane zdjęcie z jednego urządzenia, potem z drugiego, a potem porównanie tego samego fragmentu równocześnie na podzielonym ekranie. wtedy łatwo dostrzec występujące różnice.
Na takim filmie jest zazwyczaj kilkanaście albo i kilkadziesiąt zdjęć porównywanych, zrobionych w różnych warunkach.W takiej sytuacji warunki do porównania dla wszystkich zdjęć są równe- kompresja jest taka sama. W przypadku zdjęć na stronach internetowych umieszczanych, może być to różne, więc nie koniecznie miarodajne.
Nie napisałem nic o stronach internetowych, lecz o oryginalnych zdjęciach wrzucanych przez samych recenzentów w linkach pod filmem. To najlepszy sposób na porównywanie zdjęć jeśli nie masz fizycznego dostępu do sprzętu.