Śmieci ? - Content.IE5


(Virtus) #1

Witam,

w kataloguC:\ Windows \Temporary Internet Files \ Content.IE5 , mam 450 MB.

Co to za plik ? Czy są w nim śmieci i można skasować jego zawartość ?

A może jest tam coś cennego ?

Będę wdzięczny za pomoc.

P.S. Mam Windę 98SE


(inż. Piniol) #2

klikasz prawym peyciskiem myszy na ikonce dysku i z menu wybierasz "Właściwości", w okienku które się pojawi klikasz przycisk "Porządkowanie dysku i OK, no i śmieci lecą w kosmos :wink:


(lazikar) #3

To nic innego jak tymczasowe pliki internetowe. (Temporary Internet Files) wchodzisz w Opcje internetowe>>Usuń pliki. :smiley:


(Virtus) #4

Panowie tyle to i ja wiem. To co proponujecie kasuje dokumenty w:

C:\Windows\Temporary Internet Files

natomiast w Content.IE5 (C:\ Windows \Temporary Internet Files \ Content.IE5 ) są - co najmniej - kopie dokumentów T.I.Files.

Ale być może coś więcej - nie jestem w stanie tego sprawdzić ręcznie, bo jest tego za dużo- ok. 450 MB. I w tym problem.


(fiesta) #5

Żaden problem :smiley:

Możesz skasować wszystko jak leci w tym folderze. Jedyny skutekt uboczny to to, że niektóre stronki będą się ładować nieco dłużej.


(lazikar) #6

Ale tylko za pierwszym razem. Po tym wszystko wróci do normy. :smiley:


(Virtus) #7

Rozumiem, że mam to skasować ręcznie.

Ale, po jakiego grzyba folder Content.IE5 jest tworzony, skoro już tymczasowe pliki internetowe są tworzone w "Temporary Internet Files" ?

Ponieważ jak dla mnie jedna wersja Tym. Plik. Inter. zupełnie wystarczy, mam pytanie: Czy można trwale zablokować plik Content.IE5 , tak by nic się w nim nie tworzyło ??


(Asterisk) #8


(lazikar) #9

Jest to forum polskie więc piszemy po polsku. :roll:

Jest to folder gdzie IE5 gromadzi kopie stron ktore przeglądałeś ostatnio. :smiley:


(Asterisk) #10

Ja nie pisałem - podałem cytat, napisany kolokwialnym angielskim.

Miałeś okazję wykazać się jego znajomością. Niestety, w szeroko

pojętej informatyce trzeba wykazać się znajomością podstaw

angielskiego, inaczej życie jest znacznie utrudnione.


(lazikar) #11

niestety to jest prawda. Brak znajomości języka angielskiego niestety często prowadzi do problemów. :wink:


(Virtus) #12

Chyba nie czytałeś moich postów uważnie. To, o czym piszesz zawarte jest u mnie ( Winda 98 SE ) w folderze "Temporary Internet Files" ? i można je usunąć, tak jak w swoich początkowych postach pisali:

Piniol i lazikar. Ta metoda nie kasuje jednak zawartości pliku Content.IE5 , w którym jest to - prawdopodobnie - powielone jeszcze raz i chyba coś jeszcze. Przez ostatnie 2 h ręcznie kasowałem jego zawartość, miał ok. 30 podfolderów, które nie dawały się jednocześnie zaznaczyć, oraz po skasowaniu ok 80 MB tempo kasowania radykalnie zwalniało i trzeba było restartować by szybkość kasowania wróciła do normy. Okazało się, że w kasowanych dokumentach było kilka programów, o których istnieniu nic nie wiedziałem. Gdy skasowałem już wszystko, pozostał jeszcze dokument "desktop.ini", ma on 15 MB i nie sposób go skasować. Może jest do czegoś potrzebny ?

Suma sumarum moje pytania z poprzedniego pozostają aktualne.


(Asterisk) #13

Sam pracuje na Win 98 SE. Regularnie czyszczę ten folder,

Aktualnie mam w nim 4 foldery stron, które zostały

utworzone dziś. Dlaczego - masz wyżej.


(fiesta) #14

Może jest do czegoś potrzebny ?

Nie jest. Spróbuj go skasować np w Total commanderze


(Marsmo) #15

Desktop.ini to plik, który zawiera konfigurację wyglądu folderu jako takiego, o ile ma ustawiony wygląd sieci Web. W całym więc systemie mamy takich plików bądź ile! Można go edytować i tym samym zmieniać wygląd folderu. Czyli jest, bo folder istnieje! Chociaż zauważyłam, że nie wszystkie foldery (mimo ustawienia) ten plik posiadają... :roll:

Natomiast co do Content.IE5 - to faktycznie jest to dokładna kopia Temporary Internet Files. Po co i komu... :roll: Mam wrażenie, że to kolejna niedoróbka Windowsa!

Folderu tego nigdy nie usuniesz w sposób skuteczny, ponieważ jest to plik systemowy i jako taki będzie powracał po restarcie!

Natomiast jedyny sposób na okresowe, w miarę szybkie czyszczenie Content.IE5 - można przeprowadzić z poziomu DOS-u!

Wpisujesz:

deltree c:\windows\tempor~1

deltree c:\windows\history

deltree c:\windows\cookies

Wtedy leci Ci cała "zapiska" z kompa, w tym Content.IE5!


(fiesta) #16

Jego nazwa by na to wskazywała, ale jego rozmiar jak na plik konfiguracyjny jest dla mnie szokujący :o :o :o


(Virtus) #17

Dzięki za info !

Nigdy nie pracowałem w DOS-ie. Jak się z tego DOS-a wychodzi ?

Rozumiem, że najważniejszą komendą jest: deltree c:\windows\tempor~1 ?

Mógłbyś napisać, co oznacza "tempor~1" ?

W katalogu c:\windows, jest plik "temp" którego nie chciałbym skasować :o))


(Marsmo) #18

Praca w DOS-ie, wbrew pozorom jest bardzo łatwa.

To - jak się z niego wychodzi by wejść w Windows, jest zależne od tego - jakim sposobem tam weszliśmy. :slight_smile:

Są trzy sposoby wchodzenia w DOS, ja Ci polecę najprostszy czyli: wybór DOS-a przy okienku zamykania systemu.

Przy tym sposobie - powrót do Windowsa odbywa się wpisaniem do linii poleceń komendy Exit i potwierdzenia tegoż klawiszem ENTER, można też oczywiście zrestartować komputer, ale mimo wszystko radzę exit-em! :slight_smile:

Nie, to nie jest najważniejsza komenda!

Wszystkie trzy są jednakowo ważne, natomiast dotyczą trzech różnych obszarów. Historia, ciasteczka i właśnie tempor~1 (pliki z odwiedzanych stron)!

Pamiętaj, by po wpisaniu każdej komendy z osobna - zatwierdzić ją klawiszem ENTER.

Nie martw się, ten folder jako folder - jest nie do usunięcia. Natomiast pozbędziesz się jego zawartości, co i tak należy czynić dość często.

Te trzy wspomniane komendy pozwolą Ci wyczyścić bez żmudnego, ręcznego kasowania - cały obszar plików tymczasowych wraz ze wspomnianym Content.IE5.

Nie ma znaczenia, jak często będziesz to robił... po prostu od czasu do czasu warto o to zadbać! :slight_smile:


(Gucio6806) #19

jak naprawic pulpit gdy miga na nim bialy obraz zamiast zapisanego w ustawieniach pulpitu wskazany obraz. Gucio


(Virtus) #20

No ładnie, następny folder do czyszczenia :-o

Chętnie bym się dowiedział, co będę kasował !

Czy są jeszcze jakieś pliki do systematycznego czyszczenia ??