[Solved] Opera muli na wybranych stronach internetowych

Zauważyłem niedawno, że przeglądarka Opera muli na wybranych stronach internetowych. Mianowicie chodzi o stronę http://www.naszraciborz.pl oraz Mapy Google. Wejść na te strony można, załadują się nawet dość szybko, ale przeglądarka ciągle coś mieli, a przewinięcie strony lub przesunięcie mapy graniczy z cudem. W innych przeglądarkach sprawdzałem, zarówno w Firefox jak i Chromium (specjalnie zainstalowałem) działa wszystko szybko, a co najważniejsze płynnie. Inne strony na Operze działają płynnie. Wersja Opery: 46.0.2597.39 (PGO) Wykluczam problem z internetem, jego aktualna prędkość

Wirusy także nie są brane pod uwagę, system na 100% czysty. Proszę o pomoc.

Być może jakieś rozszerzenie do przeglądarki Ci namieszało.
Spróbuj w trybie prywatnym/incognito otworzyć te strony i zobacz, czy sytuacja wygląda inaczej.
Jeżeli tak to znaczy, że któreś rozszerzenie miesza.

EDIT:
Uruchomiłem na czystym profilu Operę 46.0.2597.32 tyle, że pod systemem Linux i w.w. strony działają wzorcowo. Brak opóźnień/mulenia.

Niestety, w trybie prywatnym jest to samo. Dotyczy to jedynie tych dwóch wyżej wymienionych przeze mnie stron. Inne działają płynnie. Tylko na tych dwóch rozpoczyna się większe użycie procesora przez co wiatrak przyspiesza. Na czystej instalacji w innym lapku sytuacja nie ma miejsca.

Co do rozszerzeń. Nie używam takowych, jedynie te domyślnie instalowane, zaimplementowane w przeglądarkę, czyli blokowanie reklam, i oszczędzanie baterii jeśli nie jadę na kabelku z prądem. Czy wyczyszczenie CCleanerem może pomóc? Nie chciałbym jednak stracić zapisanych “skrótów” do stron, które mam na pierwszej stronie po włączeniu przeglądarki. Tak więc, jak skonfigurować CCleaner?

Skonfiguruj sobie synchronizację danych w Operze to nic nie stracisz nawet jak fizycznie zewnętrzna aplikacja Ci wyczyści.
Druga sprawa to, że cały profil przeglądarki możesz sobie spakować na wypadek jak coś pójdzie nie tak.
Ccleanerem możesz przeczyścić jak chcesz.
Najlepiej pobrać plik CCEnhancer, który dodaje dodatkowe pozycje do Ccleanera jeżeli chodzi o możliwości czyszczenia konkretnych aplikacji.
Pobierasz http://content.thewebatom.net/files/winapp2.ini i wklejasz ten plik (winapp2.ini) do folderu z Ccleanerem.
W zakładce programy zaznaczasz odpowiednie pola przy programie “Opera”.
Nie czyść speed diala i zakładek, resztę można wywalić.

Spawdzałem Ccleaner z takimi ustawieniami:

Po czyszczeniu w Operze pozostają skróty na pasku, speedialu i w zakładkach także nie powinno zaszkodzić.
Możesz także wejść w historię i kliknąć w “Wyczyść dane przeglądania”, a następnie z rozwijalnej listy wybierz “Od samego początku” i zaznacz 4 pierwsze pola i “Wyczyść…”

Niestety, czyszczenie CCleanerem, nawet w wersji podstawowej nic nie dało. Nadal jest mulenie na tych stronach i względnie duże obciążenie procesora, co objawia się szybszą pracą wiatraka. Obawiam się, że po około roku z Operą, trzeba będzie się pożegnać. A szkoda, bo widżet Messengera jest naprawdę przydatny… :frowning:

Jest jeszcze inna możliwość.
Wejdź do:
C:\Users\UŻYTKOWNIK\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable

Skopiuj następujące pliki:

Bookmarks
Bookmarks.bak (o ile istnieje)
BookmarksExtras
Login Data
Login Data-journal

Wywal cały folder Opera Stable w:
C:\Users\UŻYTKOWNIK\AppData\Roaming\Opera Software\

Uruchom Operę, zamknij Operę.
Wklej skopiowane pliki na swoje miejsce w:
C:\Users\UŻYTKOWNIK\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable

Skróty internetowe będziesz miał w “Zakładki” > “Inne strony szybkiego wybierania” > DESKTOP-xxxxxx.
Naciskasz Ctrl+A, aby wszystkie skróty zaznaczyć i przeciągasz na "Szybkie wybieranie"
W ten sposób masz czyściutki profil Opery ze swoimi skrótami.

Jak to nie pomoże to może zainteresuj się przeglądarką Vivaldii - też jest fajna tylko trzeba się trochę przyzwyczaić.

Opera uratowana. Speed dial eksportowany, zrobiony reinstall przeglądarki, import speed diala i mozna działać. Strony podane wyżej działają bez zająknięcia i zacięcia. Dzięki za pomoc.