[Solved/Rozwiązane] Telewizor obcina napisy filmu - jak poprawić?

Co to za player?
Nie ma ustawienia sygnału wyjściowego?
Jeśli to jakikolwiek mający HDMI - to 720p wystarczy a nawet 480p.
Dobra, to tyle…skoro nie wiesz gdzie szukać.
Trudno, żebyśmy tu jeszcze wertowali z neta instrukcje twojego TV.

teraz brak dostepu do gratów, jako i instr obslugi. Będzie dzisiaj/jutro - „się” napisze.

Wszystkie instrukcje są w necie…no a jaki to odtwarzacz, to już inna sprawa - skoro nie wiesz.

ta metoda (operacja na pliku) na 100% nic nie da. Obraz trzeba siłowo „odbić” od dołu i zagospodarowć dół (tym samym i górę) paskiem. Czyli zmusić player → tv do wyswietlenia „ich” metodą na dole ramki nie napisów,ale „czegoś” w zamian (paski). Nawet jak dasz 50% pikseli szer/wys. to sprzęt zrobi to samo co dotąd, tylko obraz będzie gorszy z wiad. powodow.

na pamięć to ja znam dużo z listu tatiany do oniegina, a nie precyz. nazwę tv i playera :slight_smile:

:upside_down_face:
Kiedyś bawiłem się w dodawanie pasów i są takie programy, gdzie można dodawać jakie się chce i nie zmieniają one proporcji obrazu…ale, chce ci się w to bawić z każdym filmem…to trochę bez sensu.

Uwielbiam takich. Jeszcze nie spróbowali a już na 100% wiedzą.
No to moja rada.
Wklep w google „Add Cinematic Black Bars to Video” i szukaj. Na pewno znajdziesz rozwiązanie. Gwarantuję

mam taka syt. po raz pierwszy, nie przewiduję permanencji. Oczywiscie, że sensu w zabawie z taśmową dostawą takich cudaków nie ma. Póki co mam wynikowe dvd/4:3, działa, nie jest źle.
btw: niby jakoś tam znam np handbrake, czy parę innych, ale jakoś nie widzę metody dodania paska na dole (i górze) takiego, by był najmniejszym z mozliwych, czyli metodą prob i błędow podnieść dół, na probce z tej mp4-ki. *)

*) a jednak: w xmediarecode coś średnio oczywistego dojrzałem, dowolne paski dodawalne.Można popróbować.

Tak spytam się, bo jakoś nie widzę trochę sensu w tym co robisz.
Ty chcesz tylko jeden film sobie „zrobić”, żeby można go było dobrze obejrzeć w TV, czy masz w ogóle zamiar, każdy film z wtopionymi napisami ściągnięty z sieci poddawać tej mozolnej i długotrwałej czynności konwersji na wersję z paskami?
Najlepsza metoda to ta o której pisałem…włączasz i oglądasz.
Poza tym, każdy film ściągnięty z sieci tak ci odtwarza?
Bo w ogóle to te napisy są źle wtopione.
Nawet na lapku widać, że ktoś je za nisko wtopił.

slusznie zauważyłeś, Ale ja pierwszy, stąd temat tutaj :slight_smile:

Ale rozwiń temat - to tylko w tym jednym filmie tak masz i chcesz sobie go "przerobić’?
Bo skoro to problem tylko jednego filmu, ze źle wtopionymi napisami, to właściwie…gdzie problem?
Ten jeden to dasz radę przerobić…i tylko to chcesz zrobić?
To teraz tylko program, który to robi dobrze i tyle - i w zależności od kompa jakiego masz, to poczekasz długo lub krócej, bo konwersja całego filmu nie trwa tak szybko, chyba że jakiś program potrafi to zrobić bez konwersji, ale raczej nie sądzę.
Bo w twojej sytuacji nie będzie to polegało na samym nałożeniem pasów, ale na dodanie w taki sposób, aby zachować i nie zaburzyć prawidłowych proporcji.
Na pewno mam na starym lapku taki program, jak sprawdzę to dam ci znać.

jest film - jest problem. Jak sie nie naumiemy postepować w takiej sytuacji, to druga,trzecia itd będzie również upierdliwa. Jest film - jest okazja. Czy będzie druga? bedzie. Kiedy? nie wiem.

póki co widzę (w laptopie), że xmediarecode pozwala ustawić dowolnej wielkości paski góra/dół, wystarczy porobić z 3,4,5 próbek na napisowych fragmentach mp4-ki, z 15 sekundowe, wybrać najcieńszą wersję paska reperującą problem napisów w tv. i tak polecieć po całym filmie (z presetem konwersji optymalnie dobrym, lustro z handbrake).
btw: bez konwersji tego nie zrobi się. być może placio74 z nieistniejącego już :frowning: videoaudio.pl i stąd (kiedyś…) by to potwierdził :slight_smile:

OK. jednak myślę, że to „jednostkowy” problem tylko z tym filmem, ze względu na źle osadzone napisy w nim.
Więc raczej nie będziesz miał z innymi…
A warto też sprawdzić tę opcję o której pisałem.
Jeśli tylko odtwarzacz wysyła sygnał progresywny.

Nie daj się wciągać w dyskusję z :clown_face: . Szkoda czasu

Tak mówisz… OK.

meldunek z frontu jest taki:

np. xmediarecode (po 3 próbkowych konwersjach - fragment 10 sek - wybrałem najmniejszy dobry pasek góra/dół) - dał oczekiwany efekt. Napisy widoczne.
Ale też:

nie było to konieczne. (Niestety za sprytnie schowane) w ustawialnych opcjach obrazu w tv tkwiło:
16:9 OVERSCAN. Ustawienie WYŁ - likwiduje problem, napisy podnoszą się. Opcję rozumiem.

potwierdzam: taka operacja na pliku nic nie daje w sprawie napisów. Sprawdzone praktycznie.