Spadek FPS w grach po wymianie na lepszy procesor

Witam po wymianie na nowy procesor z i5 7600K na i7 10700k i płyty głównej zauważyłem spadek fps , na i5 7600k miałem więcej niż obecnie .
Temp procesora obecnie 24 /obciąż 64.

Sprawdź, czy zaaplikowałeś pastę termoprzewodzącą i jaką.
Podejrzewam throttling CPU.
A sterowniki do grafiki zainstalowałeś?

Pasta jest ok MX4 temperatury mówią za siebie OCCT po 20min max 59stopni .sterowniki najnowsze.

Jaki system?
I czy aktualny?

Ogólnie różnica wydajności jest ogromna, ale już w single core to tylko 15-20% I tutaj widzę przyczynę. Gry nie potrafią w za dużo rdzeni. A procek i7 nie czuje obciążenia i się nie rozpędza.
Powyłączaj w biosie speedstep, daj w windzie max wydajność i wtedy zobacz.
Te 16 wątków się “rozmydla”, a gra używa 2, albo 4.
Ja na Ryzenie 3, 4 rdzenie mam lepsze fps-y niz kumpel w dużo droższym ryzenie7

A z jaka kartą graficzna te procesory parujesz? Jeżeli jest słaba/do ustawień/ to mogą wychodzić takie cyrki, że masz mniej.

PS. Próbowałeś reinstalacji OS? Być może OS nie wykrywa/sterowniki się gryzą.

Win 10 home aktualny.

Karta Grafiki AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11G
System na nowo instalowałem bo wymieniałem też płytę.

Jakieś jeszcze rady bo to nie pomogło nic .

A jak z Ram? Może zamieniłeś dual na single channel lub prędkości zegara nie zmieniłeś, choć wątpię w to.

Ram ok dual 32 gb taktowanie 3600mhz

A zrobiłeś jak Ci napisałem? taktowanie na sztywno, nawet lekko podkręcić i max wydajność w windzie?

Procek z dopiskiem K, czy aby nie robiłeś OC, albo UV? :>

TAK k nie robiłem.

Jestś pewien 3600?
Intel mówi 2933 max.

Drugie pytanie, jakie masz tdp w bios?
Ten procek ma 2 95 i 125, to niższe pewnie ma z -10/20% wydajności.

W biosie nie wiem muszę sprawdzić

W czym masz ten spadek FPS? Chyba nie w każdej grze?
Zobacz w menadżerze zadań, czy masz koligację wszystkich wątków na dany proces (czy wykrywa poprawnie wszystkie wątki w systemie).
Zainstaluj ThrottleStop i pobaw się tamtejszymi opcjami - wygodniej niż z poziomu BIOSU (co najmniej opcje od UV mogą już nie działać na 1xxxx, nie wiem jak reszta).
Możesz spróbować wyłączyć HT w BIOSie na próbę.

Witam prawie w wszystkich grach jest mniej fps niż jak miałem i5 7600k około 15-25
w systemie wszystkie wątki procesora pokazuję.

Zauważyłem ze nie zainstalowałem Intel VGA Driver , ale to chyba nie musi być jak nie korzystam z integrowanej kart grafiki ???

Właśnie musi być… niezależnie czy korzystasz z Intel czy GTX 1080