Witam
Wiem, że to na pierwszy rzut oka nie wygląda jak infekcja, ale pisałem do Was w podobnych sprawach już wcześniej i od lat mi pomagaliście, zawsze to była wina jakiegoś paskustwa. Gry działają mi bardzo wolno, chociaż mam mocny sprzęt, czasami crashują mi komputer i wyświetla się czarny ekran z informacją o braku połączenia display port. To nie jest normalne, że uruchamiam różne gry i praktycznie ciągle jest 100% gpu, chyba nabijam komuś bitcoiny czy cuś.
To nie wina sterowników, bo testowałem różne, podejrzewam infekcje. Jak wykluczę infekcje zajmę się podzespołami.
PS robiłem testy ADWcleaner (wykrył 6 zagrożeń) i Kaspersky TDSSKiller nic nie wykrył, skanowałem komputer ESET (to mój antywirus) oraz malwarebyte, nic nie wykryły.
Znaczy tak, czy aplikacje to GRY?
Tak po prawdzie, to Ryzen 1600 może zamęczyć rx 480 na 100%.
No i kolejna sprawa, jaka historia karty? Błąd dislay port w czasie gry i czarny ekran może wskazywać na odpadający czip w karcie, nagrzewa się i lut nie zwiera.
Kolejna sprawa, jakie masz obciążenie GPU w pulpicie? Obstawiam, że do 10% .
Niestety osoby doradzające mi zakup tych podzespołów nie poinformowały mnie o takiej możliwości, że ryzen męczy kartę, ale wcześniej się to nie zdarzało.
Karta była kupiona 10 kwietnia 2017, nie podkręcałem jej i nie miałem z nią wcześniej żadnych problemów. Temperatury karty w obciążeniu nie podnosi się znacząco, nie przekracza 60 kilku stopni.
Obciążenie CPU nie przekracza 40-50%. Tu masz na swój sposób racje. Ryzena mam trochę podkręconego jak widać na screenach, ale zrobiłem to z pomocą profesjonalistów, nie na maksa i jest stabilnie.
Kartę mam jeszcze na gwarancji, ostatnie 2 miesiące, ale najpierw chciałbym wykluczyć infekcje. Każda moja wcześniejsza infekcja miała podobne objawy, może ostatnie miałem parę lat temu, ale objawy te same.
Infekcji nie ma w systemie.
Można trochę posprzątać.
Warto również zwrócić uwagę na aktualizację BIOS
Błąd jest nawet zgłaszany przez system Error: (02/15/2020 10:42:00 PM) (Source: Microsoft-Windows-Kernel-Processor-Power) (EventID: 35) (User: ZARZĄDZANIE NT) Description: Funkcje zarządzania energią w stanie wydajności procesora logicznego funkcji Hyper-V 8 są wyłączone z powodu problemu z oprogramowaniem układowym. Skontaktuj się z producentem komputera w celu uzyskania aktualizacji oprogramowania układowego.
Nie wiem na ile jesteś obeznany w ustawieniach BIOS, zrób więc zdjęcia każdej strony i podstrony, aby pamiętać jak były ustawione poszczególne sekcje.
Gdy zrobisz aktualizację BIOS, będziesz mógł porównać ustawienia i dokonać zmian.
Zawsze możesz dopytać na Forum co należy poprawnie ustawić.
Zanim wykonasz aktualizację BIOS, zrób aktualizację AMD Chipset Driver, wymagane to było do jednej z poprzednich wersji, więc lepiej tego nie pominąć.
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Mentor\Downloads fixlist.txt (5,8 KB) “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Po restarcie wklej plik wynikowy.
Pobierz ADWCleaner, uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść, wklej plik wynikowy.
Informacje o komputerze Windows 10 Home Wersja 1903 18362.657 (X64) BIOS: American Megatrends Inc. 0803 06/05/2017 Płyta główna: ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME B350-PLUS Procesor: AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor Całkowita pamięć fizyczna: 16320.3 MB
Witaj @iJuliusz
Dziękuje za pomoc i odpisanie w mojej sprawie.
Błąd z biosem widziałem w logach systemowych, fajnie, że zwróciłeś na niego uwagę, bo nie wiedziałem jak to naprawić. Być może ubdate biosu pomoże.
AMD Chipset Driver pobrałem ze strony AMD LINK, wersję 2.01.15.2138, ponieważ ze strony Asusa były jakieś dziwne sterowniki, które chciały przeinstalowywać sterowniki mojej karty graficznej. Dobrze zrobiłem?
Zrobiłem ubdate biosu, wcześniej robiąc zdjęcia, więc ustawienia sobie z powrotem poustawiałem takie jak były.
ADWcleanerem już wcześniej skanowałem, przed tym jak tu pisałem posta i wykrył 6 zagrożeń, niestety nie mam loga z tamtego skanowania, bo usunąłem wszystko [DelFix].
Nie rozwiązało to moich problemów z wydajnością, ale dziękuje za próbę i ogarnięcie trochę mojego kompa, a przede wszystkim sprawdzenie czystości infekcji.
Nie masz przypadkiem zainstalowanego tego hypervisora w systemie? Na niektórych konfiguracjach potrafi nieźle namieszać i są różne dziwne problemy ze stabilnością.
Witaj @anon42271672
Dziękuje za chęć pomocy.
mam to wyłączone w Windowsie, dokładnie w funkcjach systemu Windows, nie wiem skąd ten błąd. Nic takiego nie instalowałem, chyba, że z aktualizacją jakąś przyszło.