Nie znam każdego modelu laptopa, ale w Lenovo robi się to standardowo tak:
Otwierasz obudowę odkręcając 2 śrubki za baterią i zdejmujesz dolną klapę. (Jeśli po przesunięciu dolnej klapy do przodu nie wychodzi i podważając ją czymkolwiek także to zaprzestań dalszych kroków, bo możesz mieć jeden z dziwnych modeli do rozkręcania).
Skoro to lenovo to jak będzie do góry kopytami to zapewne w prawym dolnym rogu będziesz miał widoczną kość RAM i nad nią wolne gniazdo.
Odchylasz widełki, wpychasz pamięć tą stroną co ząbki pasują (jak dobrze jej wsadzisz to opadnie w dół równolegle do podłoża) i puszczasz widełki. Zamykasz klapkę i przykręcasz śrubki.
A tak przy okazji dało by się zmienić kartę 920m na jakąś lepszą?
Nie dałoby się w laptopie.
Nie dołuj Kolegi
Dałoby się, ALE JEST TO TRUDNE.
Po pierwsze sprawdź czy Twój laptop był sprzedawany w konfiguracji z mocniejszymi wersjami tej karty.
Jeżeli tak, to pół drogi za Tobą, trzeba sprawdzać, czy masz np. tą samą płytę główną co te “lepsze” i używaną dorwać. Opcja Dosc prosta, tania, bezpieczna (przemilczając ryzyko artefaktów po 3 tygodniach) i… niekonieczne bardzo wydajna:)
Jeżeli nie był lub kart nie ma, to zostaje Ci pisanie symbolu laptopa w gogle i “which card works wih?”
W ostateczności jest też możliwość podpinania karty zewnętrznej, to byłoby najbardziej wydajne, ale i najdroższe rozwiązanie (no i byś miał bajzel kabli bez przenośności).
A gdybym chciał złożyć sam komputer z części używanych? Czy było by to trudne i opłacalne?
Trudne nie, ponieważ jest miliony filmów na ten temat na YT, czy opłacalne to zależy jaki przewidujesz budżet. Poniżej tysiąca już będzie lepiej niż na laptopie.
Moja rada: odpuść sobie używane:)
Może wyjdzie Ci 20% taniej i 10% lepiej, ale do czasu jak coś się zacznie chrzanić, szczególnie używana grafika. Do 1000 zł trafisz najlepiej kilkuletnią, kij wie pieczoną przez babcię Januszka
Przygotuj sobie 1500 zł, laptopa nawet sprzedaj (bez dysku twardego i licencji Windowsa zaznaczam) i weź tak: Ryzen 2200G+ 2x4 GB Ram min 2666 mhz, max 16 cl zasilacz jakieś bronze 80+ za 120zł. Do tego jakieś ssd 120GB za 100. Monitor, obudowa, myszka, klawiatura, i płyta główna po taniości.
Wiedźmina na tym owszem odpalisz, ale słabo będzie z 20 fps, zestaw jednak będzie 2 lata na gwarancji, możliwość rozbudowy i 2 razy wydajnościowo od tego co masz. Mógłbyś teoretycznie oszczędzić na procku i brać AThlona, ale w Twoim przypadku nie opłaca się;)
Mam stary komputer który ma płyta gigabyte 2 GB Ramu na tej płycie Maks 4 gb się mieszczą procek pentenium 2.20 GHz karta radeon 5450 1gb win XP
Po pierwsze ile mógłbyś wydać, po drugie z tego niedużo wiem, wrzuć screeny z CPU-Z ze wszystkich zakładek.
Z niego możesz zostawić obudowę i dysk. Przypuszczam, że płyta archaiczna i masz jednordzeniowego pentiuma:) Jakby to był Twój jedyny komp, to bym Ci wysłał gratis "Pentiuma mocne 2 rdzenie 3.00 GHZ " Leży u mnie w domu, w piwnicy ten procek. Zostawiłem żeby kiedyś w wolnej chwili pobawić się w próbe odzyskania złota:> Grafika już też tak stara, że netbooki w procesorze mają takie.
A podesłał byś jakas konfigurację komputera? Cena to max 1500zl
50zł więcej, ale dysk SSD na system to wg mnie konieczność, choć dla Ciebie nie musi. Założenie, że dysk HDD, obudowę i system bierzesz ze starego PC (może zasilacz by mógł zostać, ale musiałbyś nam odczytać model z wnętrza obudowy.
Ten Panciagaming jest ok, za jakieś czas łatwo dołożysz zewnętrzną grafikę, a integra nie jest znowu taka zła.
Alternatywa, to rozdzielenie procesora i grafiki np.
Ryzen 1200 za 380 i…brakuje około 250 z na 1050 (300 za tańszy procek już jest).
Jeżeli możesz zrezygnować z dysku ssd i wykorzystać jeszcze (przynajmniej początkowo! starego talerzowego), to zostaje już tylko 150zł żeby mieć 1050, możesz wybrać najtańszą płytęza 200 zł(oszczędzasz 100) na której nic już nie podkręcisz, ewentualnie może kilka zł na ram urwiesz jeszcze (np.2666 zamiast 3000), znajdziesz w promocji na allegro etc.
Jakby nie patrzeć: z 1050 zysk byłby bardzo duży w grafice i strata jakości w bazie, z 2400G masz “lepszą bazę”, ale gorszą grafikę
Ale jeszcze dochodzi system który kosztuje ok 500 zł l. Myślałem nad kupnem używanej karty gtx 750ti 2 GB ale musiałbym pewnie płytę główną wymienić bo boli mnie to że zmieści się na niej max 4 gb ram więc wiesz
Myślałem również nad kupnem używanego kompa z olx za 1300 zł i on ma gtx 750 ti i5 8 gb ram itp
Po co Ci system?
Laptopa możesz sprzedać BEZ systemu (piszesz w aukcji, że cena nie zawiera dysku i systemu).
Ew. Nie wiem jaki masz na tym starszym kompie, ale jak 7, to też do 10 zaktualizujesz.
Przenoszenie, nawetwersji OEM, nie jest nielegalne.
Dysk instalacyjny pobierasz z Microsoftu za free
EW. jak laptop zostaje w rodzine etc, to spróbuj na niego wrzucić system z najstarszego komputera, a nowy zostaw sobie.
Po co laptopa bez systemu, a na tym starym kompie nie masz dysku/systemu żadnego?
Pomijam fakt, że za grosze idzie na allegro kupić system…
Mam win XP. Laptopa szkoda trochę sprzedać
Ciekawe czy win XP 64 bit można z tego samego klucza zainstalować
Płytę mam p31 ds3l gigabyte