W sensie, że mają wysokie wymagania do chłodzenia czy, że mają niskie wymagania do chłodzenia?
Niskie TDP = małe wymagania co do chłodzenia. Ok, mogłem dopisać jeszcze jedno ‘niskie’.
Z pierwszych testów ciężko jeszcze wywnioskować jak będzie w praktyce. W Swifcie 3 nieco throttluje, tym bardziej przy różnych Prime95 i FurMarkach, jednak już Nitro V w 3D Marku trzyma stabilnie bazowe 2,8 GHz (tak samo i RX 560).
Dla porównania, i5-8300H ma TDP 45W, gdzie ten Ryzen - ledwie 25W. Owszem, i5 jest nieco wydajniejsza, no ale nie podwójnie, tak jak jej TDP.
Offtop: Na jakim zestawie, to masz? Obecnie przymierzam się do upgrade platformy (w sumie wymiany bebechów) i zastanawiam się nad Core i3/i5 lub czymś na bazie Ryzena.
To może lepiej nie robić tego offtopu i nowy wątek załóż? (albo priv)
Była łacina to może być i sprzęt
Meh, ulegam presji otoczenia.
No to mój zestaw:
MaB: MSI B350M Mortar Arctic
CPU: Ryzen 5 1600 @ 3,8 GHz + Deepcool Neptwin White
GPU: Gigabyte RX 580 Gaming 8G
RAM: 2x G.Skill Aegis 8GB DDR4 @ 3000 MHz (działa na 3200, ale raz na jakiś czas rzucał BSOD)
Dyski: 2x A-DATA SU800 128GB (SATA gierki + M.2 system) + magazyn Seagate 2,5 500GB
PSU: SilentiumPC Vero M2 600W
Opakowane w białą obudowę In-Win 301 z 5 wentylatorkami SPC Zephyr z niebieskim LED.
AC: Origins na najwyższych, AA adaptacyjne w 1080p - rzadkie spadki poniżej 40 fps w zatłoczonych miejscach, a tak stałe 45 fps (wyciąga spokojnie powyzej 50, ale wolę cap na stabilnym niż skakać z 50+ na poniżej 40).
Kingdom Come z HD Teksturami w niemal najwyższych identycznie jak AC Origins.
Jakbym miał kupować W TEJ CHWILI, to mimo, że serce przy AMD, jednak wziąłbym i5-8400 z jakąś tańszą płytą. Kupowałem go w lutym, kiedy do podstawki Intela były tylko najdroższe płyty także bez sensu. Z drugiej strony - liczę na tą kompatybilność AM4, i że za jakiś czas wymienię tego R5 1600 na coś z przyszłej 3 gen. Ryzena.
Ja w sumie właśnie się zastanawiam nad i5-8400… za dużo z AMD wtop zaliczyłem.
PS: Wiedziałem, że jak Cię przytrzymam z odpowiedzią to spuchniesz i sam podasz
Sporo zależy od tego do czego ten komputer będzie wykorzystywany i na jak długo. Ja na nim jednak głównie gram (tak więc Intel). Miałem jednak też ambitne plany czasem postreamować, może nagrać rozgrywkę jakąś i na YT to wrzucić (rendering tak więc) - a do tego Ryzen deklasuje Intela. Druga sprawa - nie chcę nic ruszać z tego co mam do 2020 roku. Stąd też wybrałem niby bardziej przyszłościowego RX580 z 8GB pamięci i lepszą wydajnością w DX12 i Vulkanie niż 1060 z 6GB. Żadna gierka raczej mi się nie oprze w 1080p, nie ważne dla mnie jakie ustawienia (obym mógł jakiekolwiek AA odpalić i mieć tekstury chociaż średnie ).
Za te 2 lata pewnie tez nie oprę się monitorom 1440p lub większym, także to będzie dobry moment na kolejny upgrade.
Miałem zaprzepaścić możliwość pochwalenia się sprzętem?! NIGDY! MOJE MĘSKIE EGO BY MI NIE WYBACZYŁO!
Pamiętaj, że AMD między drugą generacją Phenomów a obecnym wprowadzeniem rdzeni Zen po prostu nie istniało (czyli przed przyjściem Lisy Su na CEO AMD). Lepiej tak żyć. Strzelam, że te wtopy były właśnie z jakimiś końcowymi Phenomami/Athlonami, FX’ami czy Ax?
Testowałeś seryjny wiatrak podkręcaniem czy od razu dodatkowy wpakowałeś?
Na BOXowym jak podniosłem tylko 100 MHz to przy Prime95 już osiągał +70 stopni, także dalej nie próbowałem. Z Neptwinem nie osiągam więcej jak 50-53 w gierkach przy obecnym 3,8 i 1,4V.
Na przyszłość zaglądaj do testów.
Jeszcze ten acer był to się zastanawiałem
W tej konfiguracji z dyskiem SSD (model ???) SATA 2,5" a nie M.2 PCIe NVMe ! To się ani trochę nie opłaca.
Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - inny niż 16GB (2x8GB) się nie opłaca! 8GB mają (2x4GB).
Do tego dysk SSD np. Plextor M9PeGN 256GB z 5 letnią gwarancją.
Z tym chłodzeniem to chodziło o to, że jest malutkie w porównaniu do innych modeli, które oglądałem…
Dzięki za link, to jak w tę stronę, to może: https://www.x-kom.pl/p/420999-notebook-laptop-156-hp-pavilion-i5-8250u-16gb-480ssd-win10-gf-940mx.html albo taki: https://www.x-kom.pl/p/407954-notebook-laptop-156-dell-vostro-3578-i5-8250u-8gb-256-10pro-r5-fhd.html
Próbowałem porównać jakieś modele do siebie np.
z
Tylko one mają takie specyfikacje, że nie wiem czy to jest w jakiś sposób adekwatne do tych, które mnie interesują i czy jest sens zwracać uwagę na wynik testu kiedy procesor, ilość ram i karta graficzną są inne
Żaden się nie nadaje dla webdewelopera.
Dlaczego? Mamy SSD na SATA i możemy dorzucić drugi na M.2 - dla mnie to win-win. Kwestia indywidualna, czy ktoś potrzebuje HDD. Ja akurat spokojnie bym przeżył, mając dwa szybkie dyski.
Wyjaśnisz dlaczego? Czy rzuciłeś kontrowersyjne zdanie i czekasz na rozpętanie się piekła? Ja wiem, że webdeweloperzy to zupełnie inne stworzenia i potrzebują specjalistycznych sprzętów, no ale…ja tam myślę, że się nada.
Ale nikt nie wspominał o webdeveloperce Tylko o mieleniu zdjęć Photoshopem i uploadzie przez FileZillę na serwer. Do tego baza danych i Blender.
Rozwiń proszę…
Chyba mi nie powiecie, że powinienem najpierw wymienić używanie Sublime text, notatnika i vue.js - chyba jednak PS cięższy dla sprzętu?
Bazy danych stronek firmowych mają po 50 MB maks - to mieliłem je jeszcze na i3 sprzed kilku lat i szło.
Nie przejmuj się ciężko rozmawiać z osobą która sama lubi swoje posty to trochę crepy.
Mówiliście o i5, dzisiaj z rana do herbatki znalazłem jeszcze coś takiego: https://allegro.pl/dell-inspiron-5577-i5hq-8gb-ssd-gtx1050-4gb-fhd-10-i7299264203.html?reco_id=825ad0c9-97b3-11e8-b284-ecf4bbd0c338
Co sądzicie?
Jest ten i5, SSD, 4 GB na grafice jak w poprzednim - powinno być wydajniejsze? poczekać może na Lenovo Legion Y530?
Ale przecież w niemal tej cenie masz nowiuśkiego takiego Acera
Ryzen ten bije Core i5 7th gen. 560X jest nieco gorszy od 1050, ale do Twoich potrzeb - wystarczy. Jak pisał tylko wczesniej @FXJ , Acery w konfiguracji 8GB RAM mają 2x4GB kości, tak więc ciężko będzie z przyszłym ewentualnym jej zwiększeniem. W podobnej cenie są konfiguracje z SSD na SATA, tutaj jednak w jego miejsce masz standardowy HDD - SSD można dokupić do portu M.2.