Start PXE over IPv6 po aktualizacji BIOSu

Witam, zacznę od tego, że chciałem zaktualizować bios w swoim komputerze. Po instalacji po włączeniu komputera najpierw komputer próbował odpalić z karty sieciowej a teraz z nawet nie wiem czego, wyskakuje mi komunikat jak w temacie. W biosie w zakładce Boot nie wykrywa mi ani dysku ani nawet karty sieciowej.

Po jakimś czasie wyskakuje: “EFI PXE Network boot failed”, po wciśnięciu enter “Default Boot Device Missing or Boot Failed” i wywala mnie do Boot Managera.

Proszę o pomoc!

Podaj dokładny model płyty głównej lub laptopa.

Lenovo Y700-15isk

Hej,

Na początek wejdź do BIOS-u i przywróć ustawienia domyślne. Z jakiego systemu korzystasz?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Już robilem nie pomogło, w tamtym momencie Windows 7, teraz 10 bo udalo mi się postawić nowy system. Pomogło po prostu odłączenie od zasilania na jakiś czas, ale teraz problem wrócił na 10.

Tu masz rozwiązanie. Co prawda na Dellu ale na Lenovo też działa.
PS: Jestem wyznawcą starej szkoły więc muszę dać tą radę: nie aktualizuje się BIOSu jeżeli nie zachodzi ku temu wyraźna potrzeba.

2 polubienia

Zrobiłem tak jak na filmiku, niestety po tym albo wrzuca mnie w tryb naprawiania systemu albo wyłącza i włącza komputer sam od siebie.

Możesz próbować szukać rozwiązania na innych forach po wpisaniu tej frazy “Start PXE over IPv6 po aktualizacji biosu”. Przeglądając fora widziałem, że ludzie mają z tym problem po aktualizacji BIOS. Rozwiązania innego poza tym z tego filmiku nie znalazłem.
Gdyby się nie udało to pozostaje downgrade BIOS do poprzedniej wersji.

Pierwsze co zrobiłem to wpisanie tego w Google, zrobiłem wszystko co znalazłem, dlatego napisałem swój wątek.

To chyba czas sprawdzić czy ta sama sytuacja wystąpi po wgraniu poprzedniej wersji BIOS.

1. Może spróbuj przygotować bootowalny pendrive z linuksem i uruchomić z pena.
  2. Jakie masz ustawienia Bios w sekcji SATA

Jak to zrobić? Na razie wyjąłem obydwie baterię (od biosu i laptopa)

Jeżeli nie zrobiłeś kopi starego biosu przed wgraniem nowego to musisz stary BIOS ściągnąć ze strony producenta a później zrobić dokładnie to samo co robiłeś przy wgrywaniu nowego.

Nie zrobiłem, a nawet nie jestem w stanie wejść do systemu, więc nie mogę zainstalować poprzedniej wersji.

ale nie musisz robić to z poziomu systemu. nagrywasz bios na pendriva i botujesz z niego lub (jeżeli bios ma taką opcję) wchodzisz do BIOSu i robisz downgrade z jego poziomu.

Chciałem sprawdzić, czy jest taka możliwość w BIOSie i okazało się, że nawet nie jestem w stanie do niego wejść przez te restarty laptopa

Których klawiszy próbowałeś aby wejść do BIOS-u.

F2 i F10.

a spróbuj Fn+F2

[edit]
poszukaj jeszcze czy masz klawisz Novo
https://support.lenovo.com/us/en/solutions/HT104038
[edit2]

Fn + F2 tak jakby wyłączało mi ekran? Po prostu jest taki, jakby był wyłączony a nie jakby był włączony i cały na czarno.

Novo włącza mi komputer i dalej się sam restartuje