Witam,
Chciałby zapytać tych, którzy na co dzień korzystają z laptopa i wiedzą lepiej o trwałości baterii CMOS oraz ich zakupieniu. Mam stary laptop Acer 6935G z W7. Zaktualizowałem BIOS, ale mam niepoprawne wyświetlanie daty i godziny, czasem jest tylko zła godzina. Wiem, że za to odpowiada bateria CMOS. Szukałem w necie i znalazłem za ok 105zł. Też wyczytałem na innym forum, że wystarczy kupić zwykłą baterię, i wymienić, tylko trzeba zdjąć żółtą osłonę. Poza bateryjką CMOS, nie działa mi duża bateria. Po naładowaniu o odłączeniu od zasilania, wytrzymuje prawie minutę i pada. I tu moje pytania: Czy warto kupić do laptopa bateryjkę CMOS za taką kwotę, czy zrobić tak, jak wyżej napisałem, czyli kupić, zdjąć żółtą osłonę i ponownie włożyć? I czy warto kupować dużą baterię do laptopa, gdy aż tak często nie korzystam z laptopa, bo mam komputer?
105 zł za baterię? Zdejmij żółtą osłonę, zobacz co jest w środku i kup za parę zł.
Mylisz trochę pojęcia- za 100 iles dostaniesz baterię-akumulator, który wytrzymuje minutę (niewielkis ens wymieniać)
-za około 10 zł dostaniesz bateryjkę do biosu (data, godzina, ustawienia), UWAGA najlepiej sprawdź w środku jak masz lub kup z dolutowanym kabelkiem. Rodzice mieli, już padł , kilka modeli dalej z tej serii i pamiętam, że była zabawa z próbą dolutowania kabelka zwykłą lutownicą
Popatrz/poczytaj - Acer Aspire 6900 6900G 6935G 6920G Bios Batterie Battery Replacement Repair How To Tutorial
Nie mylę pojęć. Dla mnie bateria, która zasila laptopa, to bateria, może nazywać się akumulatorem:)
Film już wcześniej widziałem, stąd moje pytanie, czy warto kupić za sto parę złotych, czy kupić za kilka zł baterię i zmienić (zmiana baterii w żółtej osłonie).
raczej nie, ten laptop długo już nie pochodzi
(specyfikacja & zużycie)
Jeżeli potrzebujesz taniego UPS: Allegro, 18650 z blaszkami do montażu najtańsze, otwierasz baterie i przelutowujesz Nie wiem ile ogniw masz w środku, ale chyba 4?
Możesz też wyjąć starą baterię i sprawdzić ją miernikiem, czasem po prostu nie łączy, jeżeli faktycznie jest martwa możesz ją wymienić na zwykłą CR 2025 lub 2032.
Będzie pasować.
I tak już długo chodzi, więc nie rozumiem, dlaczego przez specyfikację zakładasz, że dłużej nie pochodzi. Awarii nie ma. Jedynie to bateria CMOS jest do wymiany, bo zla jest data i godzina oraz bateria, która zasilan laptop po naładowaniu.
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz, za jakieś 2 lata pewnie Internet będzie chodził na nim jak na 3050N dzisiaj
…ale jest zużycie, przykład: obecna matryca w (najlepsze) wytrzymać powinny do 30 lat, z 10 lat temu było to 3x mniej.
Mówię trochę z doświadczenia, niedawno młodszego brata Twojego złomowałem rodzicom. Zaczęło się od myszki, która sama latała po ekranie i klikała, później doszły serie resetów (szczególnie na starcie), ostatecznie laptop nie wstał zupełnie. Dodając, ze już w dolnym pasku ekranu miał “wypalenie” (oddawał inaczej kolory niż na górze przy jednolitym tle), to nie było sensu naprawiać. Nie walnięty, nie zalany, niespalony, ot padła z wieku płyta główna.
Widzę, że uważnie nie przeczytałeś tego co napisałem w pierwszym poście. Często nie korzystam z laptopa.Zdarzy mi się, że raz w miesiącu włączę laptopa. Generalnie korzystam z PC, jednego lub z drugiego a nie z laptopa. Dlatego, zadałem pytanie, czy warto kupować baterię, która zasila laptopa oraz czy warto kupować za ponad 100zł baterię, jaką mogę dostać. Odpowiedzi są, i czytałem:)
Jeśli nie wynosisz tego laptopa to nie kupuj baterii. Działaj na zasilaniu sieciowym.
Co do baterii CMOS. Prawdopodobnie jest to CR2032. Odradzałbym lutowanie styków, bo może zakończyć się eksplozją, obrażeniami albo czymś jeszcze gorszym…
Albo kupujesz gotową, np. tutaj:
http://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190811100422&SearchText=cr2032+laptop+battery&switch_new_app=y .
albo robisz sam, jak gość pokazuje tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=mTB-vZ_9t4s .
https://www.youtube.com/watch?v=svtG4ypcKQA .
https://www.youtube.com/watch?v=5DdAZrTZjEM .
Eksplozją czego? Baterii CR2032? To nie Li-Ion żeby wybuchał
A to bateria, ta duza niepotrzebna, a ta małą … jak chcesz:)
Jak raz w miesiącu to data niepotrzeba
Nawet gdybym wynosił, to bym korzystał z sieci. Ale nie wynoszę.
Mam inne pytanie. Skoro baterie są na 3V a poniżej 3V może oznaczać, że jest zła data, godzina. To nie wiem, czemu u mnie na nowym kompie, który kupiłem na początku 2018 roku, napięcie na baterii CMOS wynosi 2,333V a data, godzina jest dobra. Tego nie rozumiem a próbowałem doczytać się specyfikacji płyty jaką mam.
Gdzie to pytanie?
Drugie założenie jest poprawne ale niezbyt precyzyjne.
W praktyce (w zależności od płyty) ustawienia zostaną utracone gdy napięcie spadnie w okolice 2V.
Generalnie chodziło mi, że na forach i w serwisach mówią, piszą, że prawidłowe napięcie na baterii CMOS powinno być 3V, gdy będzie mniej, to już trzeba wymieniać, ponieważ mogą pojawiać się objawy takie, jakie wyżej napisałem. Dlatego zapytałem. A znalazłem manual od mojej płyty, ale nigdzie o napięciu CMOS nie znalazłem. Dlatego, użyłem programu Speccy i tam pokazano, że bateria CMOS wynosi i tu poprawię, nie 2,333 a 2,336V.
Nieskończone źródło energii w CR2032 - rewolucja dla Elona Muska i inncyh - jedyne 2336 V !
Poprawiłem błąd:) I co teraz napiszecie? Serio pytam, bo dziwie się, że wymagają 3V a poniżej dobrze jest z datą i godziną. A w laptopie nie!