Stary laptop eMachines E730 - zepsuty rejestr, wirus?

Spróbuj jeszcze podobnie jak z F2, klikać (pukać w niego) podczas włączania klawisz F12. Czy to coś da?

Już próbowałem, też nic, kiedyś tam był boot menu.

No tak powinno być, właśnie Boot Menu. No to odpadam. Nie mam pomysłów. Mam wrażenie, że klawiatura jest uszkodzona.

Pożycz od kogoś osobną klawiaturę podłączaną do USB i przed włączeniem tego lapka podłącz ją. Start z tą osobną klawiaturą i wtedy sprawdź czy klawisz F2 z tej podłączonej klawiatury działa. Ja mam starego lapka w którym też szwankuje wbudowana klawiatura (brak reakcji na niektóre klawisze) i właśnie tu pomaga ta druga podłączona do USB klawiatura.

Nie pomoże bo wyświetlacz nic nie pokazuje, więc raczej nie pomoże :frowning:

Skoro masz czarny ekran, to albo pamięć ci wysiadła całkiem (pisałem wyjmij ją przeczyść i na próbę włóż do górnego gniazda [na zdjęciu widać że masz dostępne dwa gniazda]).
Ja taki objaw miałem przy spadku napięcia baterii biosu (ta pastylka gdzieś u ciebie w środku).
Wówczas możesz mieć efekt czarnego ekranu i migające diody oraz ciągłą pracę wentylatora, lub zupełny brak.
Plastikowa pokrywka (zatyczka chroniąca przed kurzem) jest od slotu pamięci i należy ją wsadzać prawidłową stroną, inaczej możesz zrobić jakiś bałagan ze stykami czytnika.
Więc operuj na razie bez niej.
Próbuj jeszcze z wpiętym akumulatorem.
Poza tym, skoro skakały ci pozycje w biosie i miałeś jego dźwięk - to wygląda na to, że masz chyba więcej niż jedno uszkodzenie, lub po prostu obecnie padniętą baterię biosu i dodatkowo 'stare" uszkodzenie najprawdopodobniej klawiatury.

@cyngiel_1 spróbowalbym z tą baterią biosu, jednak widzę, że w internecie są różne rodzaje, a w internecie nie widzę żadnych o tym informacji. Jaki rodzaj pasowałby do tego laptopa?

Baterie różnią się jedynie pojemnością.
Wszystkie mają 3V i to cię interesuje.
Czasem trafiają się o większej średnicy…ale w zasadzie powinna pasować taka, jaką możesz dostać w Biedronce lub u zegarmistrza, Żabce, Kiosku, czy tam jeszcze gdzie indziej.
Oznaczenie to CR 2032
Może być też taka, która jest zalana i ma dolutowane końcówki z wtyczką…ale jak się do niej dostaniesz to będziesz widział i będzie mały kłopot, jeśli to właśnie taka zalana - bo będziesz musiał kupić oryginalną, ponieważ sam raczej nic nie poradzisz bez kombinowania.
Wyżej na filmiku ma normalną wkładaną, więc pewnie u ciebie będzie taka sama.

Tyle, że skoro „skakał” ci Bios…to uzyskasz jedynie z powrotem (jeśli to bateria) to co miałeś.
A wygląda i tak na uszkodzenie klawiatury…
Poza tym, wkładając baterię do gniazda oczywiście włóż ją odpowiednią stroną, a nie odwrotnie.
PS tutaj facet przetestował ich sporo i wyniki są dosyć zaskakujące, które mają lepszą żywotność - to tak na marginesie, jakby ktoś chciał kupić sobie najlepiej się sprawującą.
Jednak każda z nich zadziała w lapku.
https://www.youtube.com/watch?v=IX4B8Xlf82M

Mam od firmy Energizer, jak już wymienię, napiszę czy pomogło.

@cyngiel_1 Jeszcze jedno pytanie - czy do zrobienia tej wymiany jest potrzebna jakaś specjalna taśma czy wystarczy zwykła?

Nie wiem o co ci chodzi.
Jaka taśma?
Bateria zazwyczaj siedzi w plastikowym gnieździe, więc lekko się ją podważa i wyjmuje, następnie wkłada nową w to gniazdo.
2041331800_1467726044_thumb

Poza tym za wiele sobie nie obiecuj po tej wymianie.
W najlepszym wypadku laptop „odżyje”, jednak poprzednia usterka i tak najprawdopodobniej będzie miała miejsce (przeskakiwanie funkcji w Biosie).
W najgorszym laptop „nie odżyje”…

Takie to chyba tylko w komputerach, jednak na filmach widzę, że są kabelki zaklejone taśmą, które są podłączone do baterii, ale zobaczę.

Jest kilka rodzajów. Są gniazda jak pokazał @cyngiel_1 , są baterie ze zgrzanymi dwiema blaszkami i wlutowane w płytę, są przewody zgrzane do baterii, całość w izolacji i zakończone wtyczką lub wlutowane, są też pakiety kilku baterii.

W każdym razie jeśli jest to któreś z rozwiązań poza gniazdem z tworzywa, to lepiej kupić gotową baterię, ewentualnie inna wtyczka i obciąć, a następnie przylutować.

W domowych warunkach poprawne wykonanie baterii ze zgrzanym przewodem jest problematyczne, po pierwsze brak zgrzewarki, po drugie, lutowanie w prosty sposób, spowoduje zagotowanie elektrolitu i zniszczy baterię. Należy mieć lutownicę z bardzo dobrą pojemnością cieplną, odpowiedni topnik i dobrze oczyścić, a sam topnik jest droższy od bateryjki, zatem lepiej po prostu kupić.

Oczywiście, że poza sytuacją, gdzie jest zwykłe gniazdo…inne metody zastosowane przez producenta - to raczej odpadają bez zakupu oryginalnej baterii, dla kogoś kto nie ma narzędzi, aby zrobić samemu.
Jednak ja miałem podobny laptop eMachines i było w nim właśnie normalne gniazdo.
Może tutaj będzie podobnie.
Jednak może być tak bateria zamontowana
Przechwytywaniev
lub tak
Przechwytywanieg
to „pozamiatane” i trzeba kupić oryginał.
Szkoda, że nie masz miernika, to wówczas nawet jakby była zamontowana w tych innych opcjach, to zawsze można byłoby przymierzyć, czy w ogóle trzyma jeszcze jakieś napięcie.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.