Strajk już przeszedł? Siano się nie zgadza?

Pokrętne myslenie. A jak te TVN nie zapłacą tych podatków, to nie bedzie na lekarza dla babci.I Babcia nie pójdzie do biedronki, i nie zapłaci

Sęk w tym, że każdy podatek jest dodatkowo obciążony kosztami. W normlanej sytuacji produkujesz pomidory, sprzedajesz za 10zł, dajesz 10zł piekarzowi, ten daje ci chleb, i kupuje mięso itd. a tutaj każdy z tych 10zł płaci po 2zł na urzędnika i jego kram, więc po kilku wymianach nic z tego 10zł nie zostaje. A urzędnik mimo, że uczciwie pracował, nie wniósł żadnego wkładu.

I przyjdzie 3 dużych i zabierze 50% i jeszcze dostaniesz z kopa. I nie ma do kogo się zwrócić.
Policjant to też urzędnik państwowy.
A że fiskusa trzeba obchodzić, to już inna sprawa.
Ale daninę trzeba jakąś wnosić.
W scentralizowanym społeczeństwie jakby nie podatki, to byśmy dalej malowali jaskinie i latali z maczugami.
Niestety.
Można jeszcze zostać artystą, niepełnosprawnym, bezrobotnym, albo głupim i państwo cię utrzyma na minimalnym poziomie.

Podatki powinny być. Od ziemi i od posiadanego majątku, a także za samo życie w państwie. I to tyle.

znaczy, że co?
podatek od obywatelstwa?
Za to, że urodziłem się narodowości X mam płacić podatek?
No, kolego, było ogłoszenie niedawno w Ministerstwie Finansów o pracę na stanowisku “wymyślacz nowych podatków”. Aplikuj. Wróżę ci wybitną karierę. :rofl:

Tak. Za obronę granic, policję i minimalną administrację. Natomiast płacić nie powinno się od zarobku. Ludziom powinno się opłacać pracować, a nie siedzieć na dupie.

Oby nie… a nawet jeżeli to… nikt nie zmusza do korzystania z internetu…

Pierwsza odpowiedź

To też można stopniować, na końcu tej drogi jest opłata za korzystanie z powietrza, w końcu nikt nie zmusza do oddychania :wink:

Ty tak poważnie czy tylko udajesz idiotę?

Widzę, że nie wszyscy wiedzą, o co chodzi w podatku. No cóż, chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej pieniędzy, bo takie „medialne” firmy, szczególnie te duże, w bardzo prosty sposób omijają większość podatku.

No, takie jest tłumaczenie PiSu. A o co naprawdę chodzi, wiadomo - ograniczenie zysków mediów niezależnych od PiSu. Które to zresztą wcale takie cudowne nie są, jak próbujesz tutaj przedstawiać.

Pierwszy wpis na forum i już polityka. Przypadek zapewne? :thinking:

Widzę, że nie wszyscy wiedzą, o co chodzi w podatku. No cóż, chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej pieniędzy, bo takie „medialne” firmy, szczególnie te duże, w bardzo prosty sposób omijają większość podatku. . .

Miałem to zgłosić do moderacji, ale chyba warto zostawić na forum dowód opłacania przez partie polityczne trolli :slight_smile:

Problem w tym, że niektórzy są tak zindoktrynizowani, że robią to totalnie za free :slight_smile: Ku chwale!

Tak zindoktrynowani, żeby wklejać przygotowany wcześniej tekst? :smiley:

O! Jeszcze teraz wyedytował dodając jakiś link.

Dawno już chyba nic nie zgłosiłeś, bo świerzbi klawiatura.
Nie róbcie z fora i luźnych tematów książki skarg i zażaleń.
Ja akurat politykę mam w głębokim „D” dla mnie to wszyscy złodzieje i oszuści.
Ale czasami tematy się zazębiają i nie da się ominąć nawiązania do polityki.

Co do polityki, to ja mam taką teorię, że solidny i uczciwy człowiek zostaje „wygryziony” już na wczesnych etapach kariery. Żeby dojść na szczyt, trzeba odznaczać się wieloma niekorzystnymi cechami typu umiejętność kłamania z lekkością czy mówienia rzeczy niezgodnych z własnymi przekonaniami.

Czasami tak jest że polityk kłamiąc tak na prawdę zmierza do właściwego celu, a kłamstwo to tylko narzędzie ale czy jest tak często i czy faktycznie tak jest - sam się zastanawiam.

Tak pokazuje praktyka, ale dowodów, że to jedyna droga brak :wink:

Tak jest. Miałem do czynienia z tymi ludzmi. To jest czasami obrzydliwe.