Pokrętne myslenie. A jak te TVN nie zapłacą tych podatków, to nie bedzie na lekarza dla babci.I Babcia nie pójdzie do biedronki, i nie zapłaci
Sęk w tym, że każdy podatek jest dodatkowo obciążony kosztami. W normlanej sytuacji produkujesz pomidory, sprzedajesz za 10zł, dajesz 10zł piekarzowi, ten daje ci chleb, i kupuje mięso itd. a tutaj każdy z tych 10zł płaci po 2zł na urzędnika i jego kram, więc po kilku wymianach nic z tego 10zł nie zostaje. A urzędnik mimo, że uczciwie pracował, nie wniósł żadnego wkładu.
I przyjdzie 3 dużych i zabierze 50% i jeszcze dostaniesz z kopa. I nie ma do kogo się zwrócić.
Policjant to też urzędnik państwowy.
A że fiskusa trzeba obchodzić, to już inna sprawa.
Ale daninę trzeba jakąś wnosić.
W scentralizowanym społeczeństwie jakby nie podatki, to byśmy dalej malowali jaskinie i latali z maczugami.
Niestety.
Można jeszcze zostać artystą, niepełnosprawnym, bezrobotnym, albo głupim i państwo cię utrzyma na minimalnym poziomie.
Podatki powinny być. Od ziemi i od posiadanego majątku, a także za samo życie w państwie. I to tyle.
znaczy, że co?
podatek od obywatelstwa?
Za to, że urodziłem się narodowości X mam płacić podatek?
No, kolego, było ogłoszenie niedawno w Ministerstwie Finansów o pracę na stanowisku “wymyślacz nowych podatków”. Aplikuj. Wróżę ci wybitną karierę.
Tak. Za obronę granic, policję i minimalną administrację. Natomiast płacić nie powinno się od zarobku. Ludziom powinno się opłacać pracować, a nie siedzieć na dupie.
Oby nie… a nawet jeżeli to… nikt nie zmusza do korzystania z internetu…
Pierwsza odpowiedź
To też można stopniować, na końcu tej drogi jest opłata za korzystanie z powietrza, w końcu nikt nie zmusza do oddychania
Ty tak poważnie czy tylko udajesz idiotę?
Widzę, że nie wszyscy wiedzą, o co chodzi w podatku. No cóż, chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej pieniędzy, bo takie „medialne” firmy, szczególnie te duże, w bardzo prosty sposób omijają większość podatku.
No, takie jest tłumaczenie PiSu. A o co naprawdę chodzi, wiadomo - ograniczenie zysków mediów niezależnych od PiSu. Które to zresztą wcale takie cudowne nie są, jak próbujesz tutaj przedstawiać.
Pierwszy wpis na forum i już polityka. Przypadek zapewne?
Widzę, że nie wszyscy wiedzą, o co chodzi w podatku. No cóż, chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej pieniędzy, bo takie „medialne” firmy, szczególnie te duże, w bardzo prosty sposób omijają większość podatku. . .
Miałem to zgłosić do moderacji, ale chyba warto zostawić na forum dowód opłacania przez partie polityczne trolli
Problem w tym, że niektórzy są tak zindoktrynizowani, że robią to totalnie za free Ku chwale!
Tak zindoktrynowani, żeby wklejać przygotowany wcześniej tekst?
O! Jeszcze teraz wyedytował dodając jakiś link.
Dawno już chyba nic nie zgłosiłeś, bo świerzbi klawiatura.
Nie róbcie z fora i luźnych tematów książki skarg i zażaleń.
Ja akurat politykę mam w głębokim „D” dla mnie to wszyscy złodzieje i oszuści.
Ale czasami tematy się zazębiają i nie da się ominąć nawiązania do polityki.
Co do polityki, to ja mam taką teorię, że solidny i uczciwy człowiek zostaje „wygryziony” już na wczesnych etapach kariery. Żeby dojść na szczyt, trzeba odznaczać się wieloma niekorzystnymi cechami typu umiejętność kłamania z lekkością czy mówienia rzeczy niezgodnych z własnymi przekonaniami.
Czasami tak jest że polityk kłamiąc tak na prawdę zmierza do właściwego celu, a kłamstwo to tylko narzędzie ale czy jest tak często i czy faktycznie tak jest - sam się zastanawiam.
Tak pokazuje praktyka, ale dowodów, że to jedyna droga brak
Tak jest. Miałem do czynienia z tymi ludzmi. To jest czasami obrzydliwe.