Strasznie zamulony komputer

Dzień dobry,

Tym razem walczę z drugim komputerem. Nie wiem co go tak spowalnia ale działa naprawdę wolno. Po każdym przejściu z jednego programu do drugiego czasami muszę czekać dość długo na jakiekolwiek działanie. Przeglądarka (Chrome) cyklicznie się zawiesza (co prawda mam w niej otwarte dość dużo okien ale nie wiem czy to jest tego powodem.

Raporty:
FRST: http://wklej.org/id/3411141/
Addition: http://wklej.org/id/3411142/
Shortcuts: http://wklej.org/id/3411145/

Zrobiłem skan Malwarebytes ale nie wykrył żadnych zagrożeń.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Marcin

A monitor windowsowski? Na którym komponencie jest wąskie gardło? Które procesy obciążają najmocniej?
To może być i wina starego procka, uszkodzonego (niskie prędkości dysku), jak i aktywnych programów chomik+skype+antywirus na słabym kompie bolą.

Nie mam pojęcia, nie znam się za bardzo :slight_smile:

Laptok Dell Latitude ale nie nowy. Wczesniej hulal normalnie a teraz juz nie…

M.

ctrl+alt+del (raz) -> menadżer zadań -> wydajność/ procesy. Poobserwować musisz wydajność i obciążenia przy użytkowaniu. Znaczy jak odpalisz te 10 kart i zacznie się sypać, to patrz why:)

Sprawdze.

Ale czy w logach nic nie ma?

Nie wiem:) Znaczy można je analizować, rzuciłem okiem, ale to trochę dłuższa robota, bo specjalistą nie jestem. Prostsze jest sprawdzenie jakie procesy masz otwarte, ile one zajmują i gdzie się robi wąskie gardło. Sprawdzenie menadżera i obciążenia, jak przycina, to jak wizyta u lekarza pierwszego kontaktu, obejrzy, osłucha, może przyczynę znajdzie, jak nie, to robimy dalsze badania. Szkoda analizować logi jak zobaczysz od razu jakieś program ssący np. 50% mocy.

Sprawdzam to. Wychodzi ze Chrome zre duzo, probuje to ogarnac.

Ale tak czy siak mysle ze moge miec sporo niechcianych procesow wiec jakby ktos spojrzal to bylbym wdzieczny.

M.

Prawdopodobnie żre dużo Ramu jeszcze, co:)?
Jeżeli amsz duże obciążenie Ram, to prawie na 100% przeglądarka swapuje Ci strony na HDD (tak mi się wydaje z logów, ze masz HDD), wiadomo doczytanie z niego trwa i to może mulić, dodatkowo starszy dysk może mieć niższą szybkość odczytu, co może jeszcze potęgować ten efekt. Czyli potencjalnie problem może być tez sprzętowy, a nie programowy.

Że tak zapytam, po co ci avast skoro masz w dyszce systemowego Defendera który mniej żre a skuteczny jest podobnie albo bardziej…

Nie wiem :slight_smile: Czyli wywalic avasta?

M.

Oczywiście, do dziś mam po nim niesmak jak kiedyś jeszcze w czasach XP ja wiedziałem że mam stado wirusów na kompie a on nie wiedział, potem słynna wpadka jak stronę Awasta alarmował jako zagrożenie…

1. Usuń wszystkie programy z których nie korzystasz
  2. Usuń w chrome wszystkie rozszerzenia z których nie korzystasz
    Zamień uTorrent na qBittorrent
    Adobe Reader na SumatraPdf
    Usuń CdBurnerXp(Windows 10 ma to wbudowane)
    Avasta na Kaspersky Free(Bez reklam)
    Movie Maker na OpenShot albo KdenLive albo Shotcut
    VLC Zaktualizuj
    Jeżeli naprawdę nie potrzebujesz to usuń Windscribe i tunnelBear ponieważ nie powinno się ufać zbytnio VPN - zwłaszcza darmowym
    Wyłącz ochronę w czasie rzeczywistym w malwarebytes antimalware

@wernix Nie ma infekcji, jeśli o to chodzi.
Po tym wszystkim co kolega powyżej napisał - dzięki @synaptyk :+1::man_technologist: - sprawdź jeszcze sterowniki (konflikty poniżej) w Menedżerze Urządzeń. Podaj dokładny model laptopa.

• Czytnik Microsoft Usbccid Smartcard Reader
  • Kontroler pamięci masowej
  • Broadcom USH
  • Kontroler klasy magazynu SD
  • Broadcom USH w/swipe sensor

Mimo to użyj tego pliku.

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\mwern\Desktop\Nowy folder (6)
    fixlist.txt (1,0 KB)
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Chrome. W Ustawieniach Zaawansowanych na samym dole uruchom Resetowanie ustawień. Resetuje tylko ustawienia, nie zakładki i hasła.
  5. Dodatkowo wykonaj skan Rejestru.
    Uruchom CCleaner i wybierz Rejestr, przeskanuj i potem Napraw… pamiętając, aby wybrać Zapisz kopię zmian

Litości, tyle się mówi że Ccleaner tylko psuje w Win10…
Inna bajka że to co oferuje Ccleaner nie licząc psucia dycha ma wbudowane i robi sama…

A jaka specyfikacja?

Dlatego wykonanie kopii wprowadzonych zmian ma zapobiec problemom.
Kopia zapasowa w pliku fixlist, jest kolejnym zabezpieczeniem.

Biorę to na siebie :wink:
Tylko proszę, litości, nie przytaczaj Nam odnośników do poparcia Swojej (i nie Swojej) tezy.

Nawet nie zamierzam ale te zabiegi nie pomogą.
Zna ktoś specyfikację komputera o który walka się toczy?

Dziękuję za słowa otuchy.:scream:

Co do laptopa, są problemy w MU, czekamy aż autor poda więcej informacji

Latitude E6420. Core I3, 4GB, Win10 64bit

Dzięki! Moje komentarze poniżej:

Usuń wszystkie programy z których nie korzystasz

Usunąłem.

Usuń w chrome wszystkie rozszerzenia z których nie korzystasz

Usunąłem ale z większości korzystam.

Zamień uTorrent na qBittorrent

Zamieniłem

Adobe Reader na SumatraPdf

Miałem jakiś inny reader wcześniej ale niestety nie czyta interaktywnych PDF’ow urzędowych typu PIT/VAT. Dlatego zainstalowałem tego Adobe’a

Usuń CdBurnerXp(Windows 10 ma to wbudowane)

Usunąłem. Zainstalowałem go żeby zrobić obraz płyty.

Avasta na Kaspersky Free(Bez reklam)

Zamieniłem.

Movie Maker na OpenShot albo KdenLive albo Shotcut

Sprawdzę te programy ale w sumie jestem przyzwyczajony do prostoty Movie Makera.

VLC Zaktualizuj

Mam najaktualniejszą wersję.

Jeżeli naprawdę nie potrzebujesz to usuń Windscribe i tunnelBear ponieważ nie powinno się ufać zbytnio VPN - zwłaszcza darmowym

Czasami używam Windscribe’a. Reszte usunąłem.

Wyłącz ochronę w czasie rzeczywistym w malwarebytes antimalware

Usunąłem Malwarebytes, zainstalowałem tylko do skanu.

1 polubienie