I o to mi biegało, czyli trzeba chwilę poczekać z zakupem. Dzięki.
Kocham gościa, testuje zestaw od Der8auera:

Jest audiovoodoo to i musi być coolingvoodoo
Miedziany IHS jeden stopień, bracket pod mocowanie chłodzenia jeden stopień - już są dwa. Bardziej namacalne niż jakość basów na złotych kablach i drewnianych podpórkach pod kolumny.
ps. i tak kupię
Imho totalna ściema, różnica może wynikać choćby z rozkładu pasty i siły docisku, temp. powietrza, promieniowania kosmicznego i wiatru słonecznego
Tak na chłopski rozum, przesuwasz blok metalu o 3mm (sic!) gdy powierzchnia styku ma kilkanaście cm^3, to nie może dać wiele, metal dobrze dystrybuuje ciepło, 3 mm nie mogą tego ograniczyć, nie tyle by to dało odczuwalny efekt.
Ale kupuj… kto bogatemu zabroni
Temperatury to pikuś, ten bracket ma przeciwdziałać “pikom” - a Ryzeny pod obciążeniem lubią wystrzelić z temperaturą (pik). Szkoda, że tego Rafał nie przetestował, bo wg mnie to było główne założenie projektu.
I naprawdę wierzysz… naprawdę… że piki znikną, bo przesunąłeś o 3 mm kawał stali odbierający ciepło całą powierzchnią? Jeśli tak to musisz być widzem Wiadomości TVP
Zniknąć nie znikną, ale może się spłaszczą?
Wiesz co… ja tam do Ciebie odczuwam szczerą sympatię i Ci życzę dobrze, ale oczywiście jak musisz to kupuj te dynksy. Pożytek z tego będzie taki, że się dowiemy czy to coś daje czy nie. Mam tylko nadzieję, że Ci nie zabraknie obiektywizmu i się przyznasz, gdy odkryjesz, że wtopiłeś Choć oczywiście życzę Ci z tym sukcesu i nie jednego a trzech stopni spadku
Jak wtopię kasę, nie omieszkam o tym napisać
Ale na razie… żadnych zakupów
No ja też TR nie kupuję teraz, do tego doszedłem w końcu.
Kupiłem dziś na aletanio używanego i7, najmocniejszego jakiego znalazłem na moją obecną podstawkę, co mi daje okolo 20% więcej wydajności per core. I mam zamiar przebujać tym zestawem kolejne kilka m–cy czekając jak się rozwinie sprawa pandemii, chłodzenia do TR, może nowych mobo pod TR, a także liczę na walkę Intela i wpływ na ceny AMD. Jeszcze może dorzucę do obecnego zestawu dysk NVMe, ale to rozważam.
Dodam tylko, jako uzupełnienie materiału o brackecie, że Rafał… źle go zamontował. Zauważyli to ludzie w komentarzach. Mogło mieć to wpływ na wyniki. Dodatkowo chłodzenie powinno być ustawione na sztywno, a nie zostawione sterowanie wentylatorami płycie głównej.
Ogólnie lekka wtopa z tym testem. Daje to nadzieję na lepsze działanie bracketu.
ps. to już nie pierwszy błąd Rafała, który widać na YT. Gość ma wiedzę i doświadczenie, ale absolutny brak czasu. Przez co może popełniać błędy.
Zaraz… jeśli chłodzenie ma być ustawione na sztywno, czyli jak zgaduję na 100%, to niższe temperatury daje bracket czy po prostu większy ciąg powietrza? Przecież o to właśnie chodzi, że przy niezmienionych parametrach pracy bracket ma obniżać temperatury… czy ja za głupi na to jestem?
Chodzi mi o to, że test powinien zostać przeprowadzony w tych samych warunkach: czyli dajemy chłodzenie na full. Z tego co widzę sterowanie wentylatorami zostawione zostało płycie głównej, przez co wynik może być zafałszowany - nie wiadomo z jakimi prędkościami działały wentylatory w jednym i w drugim przypadku.
ps. to jest ten “pik” o którym mówiłem
i to “falowanie” temperatury CPU (niebieski) praktycznie w idle (tylko przeglądarka). Liczę, że “der8auerem” da się spłaszczyć ten wykres.
Nie sądzę żeby tan teges pomógł zbytnio na to wygładzanie, ale nadzieja umiera ostatnia
A wracając do testu Rafała… po tym co pokazuje widać, że warunki obu testów są zbliżone i nie wydaje mi się, żeby obroty wentylatorów bardzo się różniły.
Mam wrażenie, że troszkę stosujesz myślenie magiczne i chcesz zakląć rzeczywistość. Z drugiej strony to tylko dwie stówy, choć przy inflacji jaka nas czeka to lepiej je wydaj już teraz, bo za chwilę to będą cztery stówy
Może i zaginam, dlatego cierpliwie czekam na testy innych youtuberów. Potem podejmę decyzję. W końcu i tak chcę wykorzystać ten bracket z 3900X, a zakup nowego CPU zaplanowałem na najbliższy Black Friday
Złoty leci na pysk, ceny odlatują w kosmos… czas oczekiwania rozpoczęty.
Fajny symulator płynów, jak toś nie chce robić doktoratu, a chce sprawdzić jak się zachowuje powietrze gdy trafia na przeszkody
Ciekawe arkusze z danymi, aktualizowane co jakiś czas:
Płyty główne pod AM4:
SSD:
ps. ma ktoś podobne zestawienia?