Studzenie Threadrippera

System operacyjny? Czy ja Ci do gaci zaglądam? :stuck_out_tongue:
Waham się, obecnie mam Win10, ale mam dość tego ścierwa, niemniej mam sporo softu licencjonowanego na Windows właśnie. Zatem planuję jako host postawić jakiegoś Linuxa, a w wirtualkach mieć winzgrozę do celów odpalania narzędzi windowsowych. Ale to jest dość luźny plan.

ps. jak tam głowa? :wink:

Jeszcze nie boli :wink:

A Linuksowy kierunek uważam za bardzo słuszny.

Jak myślicie, czy kryzys jaki nam korona rozpęta wpłynie na obniżki cen czy wręcz odwrotnie?

Na dwoje babka wróżyła. Raczej to mocno nie wpłynie, bo chiny już wznawiają produkcję.

Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.

Z tym wznawianiem to różnie może być. Chiny po pierwsze ZAWSZE ukrywały prawdę, fałszowały wyniki, podają jako przyczynę śmierci inne powodu niż wirusowe zapalenie płuc itd. Szacuje się, że nawet 10 razy większe są straty niż oficjalne oświadczenia władz. Po drugie muszą wysyłać w świat taki przekaz jak mówisz, żeby nie wypaść z łańcucha dostaw, a zachód już powoli się odwraca od uzależnienia od Chin a teraz, po tej pandemii, to będzie trend silny. Zatem imho najgorsze jeszcze może się wydarzyć a kryzys jest pewny jak w banku i to na skalę dużo większą niż ten sprzed dekady.
A więc jest spora szansa na spadek cen moim zdaniem.

Tyle że nie da się uniezależnić od produkcji Chińskiej. Szczególnie w dobie kryzysu. Jest za późno, żeby budować fabryki gdzie indziej, wdrażać know-how i inwestować miliardy.

Właśnie jest dokładnie odwrotnie. Ten kryzys/wirus jest po to, żeby zmienić porządek świata. Teraz USA zaczną pompować potężne inwestycje by przeciwdziałać kryzysowi, żeby poruszyć gospodarkę, właśnie po to by przenieść środek ciężkości z Chin do USA. Coś jak wojna, wojna napędza gospodarkę mimo, że pozornie to marnotrawstwo pieniędzy i zasobów ludzkich. Wszystko co się dzieje to wojna na poziomie geopolitycznym, walka o dominację między supermocarstwami. A know-how takiego jak USA to nie ma nikt.

W teorie spiskowe wciągnąć się nie dam :joy:

To ekonomia i geopolityka, nie żadne teorie.

Jeśli już, to hipotezy :joy:

Poczytajcie sobie Jacka Bartosiaka lub posłuchajcie go na yt, może on Wam trochę otworzy oczy.

O, choćby ten stary już film:

No i obudowa Define 7 od wczoraj zdrożała o 9 pln :slight_smile:

Ciekawe:

https://www.alternate.pl/AZZA/CSAZ-804-zabezpieczenia-uchwyty-komputerów-Midi-ATX-Tower-Aluminium-Obudowa-Bench-Show/html/product/1588823?

Moje akwarium tańsze, ładniejsze i praktyczniejsze :wink:

Znacie jakieś strony gdzie można prześledzić historię średniej ceny produktu typu CPU czy mobo? Wiem, że ma to ceneo, jednak tam jest krótki okres wstecz, a ja bym chciał dłużej wstecz rzucić okiem, jest coś takiego?

Masz na myśli tylko polskie strony czy zagraniczne też? Bo jeżeli te drugie to cpubenchmark.net oprócz porównania wydajności procesorów pokazuje też historię jak rozkładała się w czasie cena danego procesora.

Dzięki, ale jak byś jeszcze powiedział gdzie to znaleźć na tej stronie to było by supcio. Szukam i nie widzę. Przykładowo chcę zobaczyć historię cen Threadripper 2990X.

Akurat dla tego CPU nie ma. Powinno być w tym miejscu:

Screenshot_20200318_175237

Tak wygląda dla 3600: