Zerknij jak to jest rozwiązane np. w tej budzie:
Koszyki na dyski umiejscowione są w części serwisowej, z tyłu obudowy:
Zerknij jak to jest rozwiązane np. w tej budzie:
Koszyki na dyski umiejscowione są w części serwisowej, z tyłu obudowy:
Obudowę to już mam wybraną jak pisałem, nie chcę innej
Reasumując… problemy tak się piętrzą przed potencjalnym posiadaczem Threadrippera, że chyba prościej będzie kupić małą lodówkę pod biurko i kompa tam wpakować
Zobacz:
co o tym myślisz?
OK, Noctua wygląda rozsądnie, ale kilogramowy klocek na płycie głównej nigdy do mnie nie przemawiał. Ja bym jednak szedł w wodę. Tu masz AIO w podobnej cenie:
Wiesz, tu nie o cenę chodzi. Sam pisałeś słusznie, że przy cenie tej platformy to są detale. Ale mnie odstrasza to serwisowanie pieprzone, dolewki, czyszczenie, nawet AIO to dotyka, bo nie wiem jakim cudem, ale płynu ubywa - takie mam wnioski po godzinach czytania i oglądania yt.
Obecnie mam i7 z drugiej generacji, 8 lat temu zmontowany, chodzi po 16h dobę, codziennie, od ośmiu lat! I nic się nie dzieje, żyleta, wenty się kręcą, temp. są ok, zero problemów. A przy AIO tak nie będzie i to mnie martwi.
Dolewki, czyszczenie to kosmetyka, którą ogarniesz w 10 minut. Wycieki nie pojawiają się znikąd - jak nie ruszasz układu, to nie ma prawa się nic stać. Ale jeśli masz przed tym obawy, to sięgasz po AIO. Całkowicie bezobsługowe, po upływie gwarancji możesz dla spokoju wymienić całość na nowe chłodzenie albo oddać do przeserwisowania. Cooler powietrzny tak samo trzeba serwisować: wyczyścić z kurzu, wymienić pastę. Wszystko można zaniedbać.
AIO jest dobrym kompromisem w przypadku Threadrippera. Masz pewność, że utrzyma procka w temperaturowych ryzach i jednocześnie nie jest tak wymagające jak custom loop.
Jak wyżej napisałem dochodzę do wniosku, że na tygodniach pojawi się kilka nowych propozycji AIO do TR3k. Poczekam jeszcze chwilę z zakupem, pomęczę się z mulącym i7, jednocześnie będę obserwował rynek. Jest ewidentnie nisza w tym temacie, a nisze się lubią zapełniać.
ps. a wiesz może o jakich innych AIO do Threadrippera mówił Rafał w tym filmie o CoolerMasterze? Bo wspomina tam, że jest bardzo mało AIO dedykowanych TR, ale ich nie wymienia.
Wiem o których mówił, że się nie nadają wszystkie, których podstawa jest okrągła (jak np. Kraken). Threadripper ma prostokątny IHS i podstawę o takim kształcie powinno mieć chłodzenie. A takich jest jak na lekarstwo (zerknij na morele czy x-kom).
Linus testował noctua nh-u12a i wyszło mu, że ciszej, chłodniej i taniej od kilku wodniaków
Ale nie na CPU z TDP 280W (na stocku)
Ale skoro AMD samo go poleca (wyższy model), to chyba wiedzą o czym piszą
Szczególnie, że tutaj nie jest planowane ekstremalne OC.
Żeby się nie okazało, że jest tak jak ze średnim spalaniem w katalogach producentów samochodu - zakładamy, że komp działa w idle przez godzinę w klimatyzowanej serwerowni (+16 stopni)
Zawsze można zamówić i testować przez kilka dni, a jeśli się nie sprawdzi to oddać Łatwiej niż zacząć z grubej rury od customa.
Custom daje pewność, spokój, możliwość rozwoju gdyby zabrakło mocy. Ma swoją cenę, ale zakup jest uzasadniony.
Custom nie daje spokoju! Trzeba go co pół roku demontować, przepłukać, zamontować, napełnić, odpowietrzyć, szukać wycieków, poprawić - cały dzień w plecy! Wrrrr… koszmar. No chyba, że ktoś kompa potrzebuje, żeby go skręcać i rozkręcać codziennie, a nie do pracy.
W morele i x-kom nie ma żadnych chłodzeń dedykowanych pod podstawkę sTRX4. Chyba, że one są identyczne z TR4?
EK na swojej stronie pisze:
“The only difference between the sTR4 and sTRX40 sockets is the pin layout, thus it has no effect on the cooling performance or the mounting itself”
Zachciało się uberczipa i same komplikacje
Dokładnie! Choć liczyłem, że ktoś już szlak przetarł i się po prostu dowiem, a nie że muszę doktorat robić z hydrauliki i fizyki płynów.
Oj tam…
… kupujesz customa, składasz, używasz. Jak przychodzi czas maintenance, to wyciągasz wszystko bez rozłączania, montujesz tymczasowego Navisa i przez dzień-dwa działasz na “uboższym” sprzęcie. W międzyczasie czyścisz i napełniasz układ, odpowietrzasz, montujesz i po zabawie