Na odtwarzaczu mp3 Alba z kiepsko zabezpieczanej sieci zainstalowaly sie nastepujace niezniszczalne (jak do tej pory) wirusy:
z avasta 4.8
F:\astry\tikno.exe\ [eXPressor]
F:\fotoku.exe\ [eXPressor]
wynik: infekcja: Win32: AutoRun-HF
podobne dane uzyskuje po skanowaniu McAfee-m czy AVG i rowniez tak samo usuwam je a po odlaczeniu i zalaczeniu odtw.mp3 znow sa.
Wiem ze chetnie lacza sie z internetem,zniszczyly calkowicie mp3-nic nie daje sie skasowac (na trwale) czy zapisac, nawet pliki mp3
Nie wiem jak pozbyc sie tego i czy w ogole jest ten odtwarzacz jeszcze do uratowania, nie pomaga ani usowanie ani formatowanie, po odslonieciu ukrytych plikow pojawia sie katalog: astry, wchodzac do srodka nie pokazuje nic.
Co potrzeba zamieszcze, moze jest jakis sposob, ja nie znalazlem. Dziekuje.
Przepraszam, niestety korzystam z nieswoich komputerow i nie moge na stale zainstalowac polskiej czcionki.
niestety nie moge wylaczyc McAfee-go(wersja angielska), w control panel znajduje security center a w nim cztery opcje pierwsza to firewall-pokazuje,ze wszystkie sa wlaczone i nie ma tu mozliwosci wylaczenia…
Niestety, w trakcie restartu Z combofixa nie mogl sie otworzyc system(CZEKALEM PONAD 20MIN.)-oczywiscie znajac juz dzialanie wirusa na mp3(robil tez tak w trakcie pracy z innymi windowsami 2000,xp-blokowal), domyslilem sie, ze to jego sprawka i zaraz po jego odlaczeniu mp3 system poszedl dalej w koncu pokazal log:
ale wlaczenie McAfeego, otwarcie Mozilli, IE8 konczylo sie komunikatem:
Illegal operation attempted on a registry key that has been marked for deletion-na szczescie po ponownym restarcie wszystko wrocilo do normy, nawet McAfee sam sie wlaczyl
Z przylaczona mp3 Otl w ogole nie chcial rozpoczac skanowania, wiec znow ja wyjalem
Proszę poprawić pisownię w tytule tematu i w opisie problemu. W celu edycji swojego posta proszę skorzystać z przycisku Edytuj przy poście otwierającym temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
pracuje na Viscie Home Basic i zdajsie, ze podany link o wylaczeniu i wlaczeniu systemu windows XP nie ma tu zastosowania albo nie umiem tego znalesc, dodatkowo jest to wersja angielska
Nie wiem gdzie ta klęska i porażka. To nie wygląda na wirusy, raczej na problem z pendrive’m. Miał on jakieś swoje sterowniki? Spróbuj przeinstalować sterowniki płyty głównej. Sprawdź u kogoś ten pendrive czy też tak się dzieje.
Zauważ, że tam są dwa linki. Ten górny, jeśli dobrze pamiętam, chwilowo nie działa. Spróbuj ten drugi.
Przecież nie kazałem go na nowo pobierać. Z poziomu konsoli odzyskiwania miałeś naprawić mbr poleceniem fixmbr.
Nie wiem co w nich trudnego. Masz przede wszystkim sprawdzić ten pendrive bo prawdę mówiąc to w wirusy zwątpiłem. I to może być uszkodzenie nośnika lub jeszcze coś innego, może konflikt. Ile urządzeń masz podpiętych pod USB? Do tego tak jak pisałem spróbuj przeinstalować sterowniki od płyty głównej.
Naprawę mbr zalecam ze względu na dziwny wygląd loga z mbr.exe, to leży raczej w Twoim interesie.
odtwarzacz mp3 zachowuje sie dokladnie tak samo czy to bedzie system Vista, xp czy 2000, zawsze jest widoczny a wiec nigdy nigdzie nie instalowalem zadnych sterownikow
mbr-nie mam dostepu do funkcji fixmbr-czy ona jest wewnatrz tego programu-on tylko mignie i wyrzuca plik na desktop:
Stealth MBR rootkit/Mebroot/Sinowal detector 0.3.6 by Gmer, http://www.gmer.net
Ale log z mbr.exe się poprawił więc naprawa chyba nie jest konieczna.
Co do problemu, to sam się zastanawiam czy to czasem McAfee tego nie powoduje, ale ta teza utrzymuje się jedynie wtedy gdy na XP, Vista i 2000 masz McAfee. W przeciwnym wypadku obstawiałbym uszkodzenie pendrive’a.
Zamiennie jeśli chodzi o FlashDisinfector spróbuj jeden z tych programów