Świeżo żłożony komputer - czarny ekran

Cześć. Dopiero co złożyłem komputer i już problem… .
Mianowicie po włączeniu komputera na ekranie TV jest czarny ekran, nic się nie wyświetla. Komputer podłączam do telewizora za pomocą kabla HDMI (w komputerze wpinam do karty graficznej)

Specyfikacja:

• procesor AMD Ryzen 5 3600
  • płyta główna Gigabyte B450M DS3H
  • karta graficzna Gigabyte 1660 SUPER OC 6GB
  • pamięć ram G.SKILL Aegis 2x8GB 3200 Mhz
  • dysk M2 oraz HDD
  • zasilacz SilentiumPC Vero L3 600W

Dodam, że po długim naciśnięciu na guzik obudowy, komoputer powinien się wyłączyć a tu nie reaguje.

Po wyjęciu całkowitym pamięci ram, brak jakichkolwiek sygnałów dźwiękowych.

Nie wiem czy tak ma być jako ozdoba ale po włączeniu na płycie głównej świeci pasek na pomarańczowo.

To tylko ozdoba. Czy na pudełku płyty głównej masz informację “Ryzen 3000 Ready”? Kabel zasilania CPU podłączony?

Pierwsze co mi przyszło do głowy, to stary BIOS, który nie wspiera R3600.

Ja to samo, choć składałem zestaw z tą płyta i wgrany był najnowszy fabrycznie z informacją na pudełku “Ryzen 3000 Ready”. Zakładam, że jeszcze mogą być w sprzedaży stare płyty ze starym BIOS.

U mnie na pudełku też jest ten napis. Jeżeli jest stary bios to co powinienem zrobić?

Zaktualizować???

O ile masz pomarańczowy napis “Ryzen 3000 Ready”, a nie “Ryzen 2000 Ready” to zostaje, podociskać kable i/lub wpiąć te, o których mogłeś zapomnieć - zasilanie GPU, CPU, mobo 24 pin. Na razie to tyle.

Musisz mieć BIOS w wersji minimum F40

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450m_ds3hrev_10#support-dl

Jak sprawdzić jaką mam wersję jak brak sygnału na TV?

DS3H obecnie jest sprzedawana z BIOS obsługującym Ryzeny 3000, choć pojedyncze sztuki ze starym BIOS mogą jeszcze się po niektórych sklepach przewalać.

Ktoś podpowie jak wygląda aktualizacja BIOS skoro nic na ekranie TV mi się nie wyświetla?

W przypadku tej płyty pożycza się od kogoś starszy procesor albo idzie do serwisu.

Ryzen 2000:

image

Ryzen 3000:

A aktualizację wykonasz pożyczając od kogoś starszego Ryzena lub zamawiając pakiet od AMD, ale nie wiem czy jeszcze go udostępniają.

Daj zdjęcie pudełka, bo koledzy straszne zamieszanie robią i ciągle wertują temat aktualizacji BIOS.

Oto i one

Czyli pozostaje zabawa z kabelkami.

Wszystko jest git dociśnięte. Nie ma mowy by coś mi nie łączyło. ehh

Pogiętych pinów CPU nawet nie chcę sugerować.

Sprawdziłem procesor i jest w jak najlepszym porządku. A gdyby płyta była walnięta to mógłby być taki objaw?

Głośniczek masz w ogóle wpięty do tej płyty?

Oczywiście

Wiatraki wszystkie chodzą. To jest dziwne tak jak mówiłem, że po wyjęciu kości RAM powinny być sygnały a tu nic, cisza.