System nie chce się zainstalować

Ludzie proszę pomóżcie mi poradzicie mi jak to odkręcić Chciałem wykonać czystą instalację systemu Windows 10 na nowo niestety komputer nie chce mi się uruchomić Czarne Okno Napis Reboot and Select Proper Boot device… or insert Boot Media in selected Boot device and pres a key Co mam zrobić… jak to naprawić aby system ponownie mi się uruchamiał… normalnie z Dysku SSDimg_58b78e2ba7f7d

sformatowałeś dysk i nie ma systemu. Musisz zainstalować system.

Stens Błagam cię powiedz mi dokładnie jak to zrobić to o czym piszesz. bo od wczoraj nie mam Kompa Przez to ;( Pomóż Proszę…

Może napisz jak instalowałeś tego windowsa? System (czy raczej BIOS/UEFI) prawidłowo Cię informuje, że nie ma z czego zastartować. Podaj choć producenta i model płyty głównej (Mainboard), bez tego nie pomożemy.

Aziczek Próbowałem cały czas z Pendrive. na którego wypaliłem z Rufusa plik Iso ze Strony Microsoftu i przez bios. botowanie na usb z pendrive… Płyta główna ASROCK z370 Pro4 3.30 Dyski Sprawdzałem obydwa są sprawne Mam HD-Toshiba i SSD-Kingstona na którym jest system

Źle zbotowany pendrive, skoro instalacja nie rusza ma się rozumieć.

Paweł A To Powiedz jak Mam prawidłowo zrobić tego pendriva chociaż wątpię w to co mówisz bo robiłem to najpierw Rufusem a potem Normalnie z aplikacji z obrazem z oficjalnej strony MicroS z plikiem instalacyjnym ??

Odepnij Toshibę - ustaw bootowanie na pendrive - po pierwszym restarcie (o ile bootuje Ci się system z pendrive) przejdź na SSD. Albo klawisz F11 lub F12, nie pamiętam dokładnie:) Tam masz sekwencję startową.
Jak masz dobry obraz .iso, to Ultraiso daje bez problemu radę z wypaleniem prawidłowo obrazu. W menu tylko ustawiasz "bootowalna > Zapisz obraz dysku. Metoda zapisu USB - HDD+
Oczywiście, tracisz wszystkie dane na pendrive.
Po tej metodzie można jeszcze dogrywać dane na pena bez problemu.

Aziczek spróbuję zrobić tak jak mówisz może to coś pomoże… F11 U Mnie Działa :wink: i mam takie menu please select boot device mam tam Windows Boot Manager TOSHIBA HDWD110
UEFI OS TOSHIBA HD

To na początek (komputer wyłączony) podepnij pendrive z tyłu kompa pod USB 2.0 (Nie pod 3.0 - niebieskie, instalacja wingrozy może krzyczeć, że nie widzi HDD).
Pod F11 wybierasz pendrive (różnie może się nazywać, zależy od etykiety/producenta).
Jak obraz .iso prawidłowo nagrany to jesteś w domu :slight_smile:

Masz coś takiego (prawdopodobnie):

Ciebie interesuje coś jak ostatnia opcja - u mnie pendrive Sony.
Nie patrz na resztę opcji, mam trochę napędów podpięte pod kompa.
Później start z dysku HDD.
Cały czas założeniem jest, że masz prawidłowo “wypalony” obraz na pendrive.
Oraz, że w UEFI masz prawidłowo ustawiony BOOT.
EDIT: Jak masz w BIOS ustawiony system aby startował na MBR, wybierasz opcję USB (nazwa pendrive). W BIOS trzeba ustawić boot na HDD. Tylko pierwsza część instalacji wymaga bootowania z pena.

Aziczek Zgrywam obraz iso windowsa na dysk a potem użyję Ultra Iso i dodam go na pendrive podepnę ustawię w biosie uruchamianie boot 1 Pendrive i potem F11 tak jak mówisz powiem ci co dalej będzie się działo i czy coś ruszy czy nie :wink:

Jak masz kompa ze zintegrowanym rozszerzeniem .iso pod Ultraiso to tylko klikasz i nagrywasz jak wyżej opisałem. Ten SSD jest wykrywany przez płytę główną?

Pokazę ci Najlepiej Bios co i co ty o tym sądzisz :wink:

Wszystkie Wejścia USB w kompie mam na 3.0 i 3.1 Niebieski Kolor każde wejście ma

Nie to menu - W pierwszym zdjęciu pokazujesz profil taktowania pamięci.
W drugim nie widać pendrive (podpiąłeś go przy wyłączonym kompie?). Bo wszystko, co widzi komputer to tylko co to w “środku” - pendrajwa i tak nie masz w boot.
KINGSTON to chyba SSD? Wyciąłeś na zdjęciu to co lewej stronie, na przyszłość wrzuć zdjęcia całości ekranu.
Faktycznie, teraz się przyjrzałem tylnemu panelowi. Tylko USB 3.0.
Ale BIOS/UEFI powinien wykryć pendrive - spróbuj te pod złączem PS/2 (przy wyłączonym zasilaniu, na “gorąco” nie zobaczysz go w tym menu boot).

Aziczek a Pendrive podpiąc jak mam wyłączonego kompa czy włączonego wtedy Bios boot i potem F11 i instalacja powinna działać wtedy normalnie jak ruszy coś z instalatora to ci powiem lub wstawię zdjęcie ok robię zapisywanie obrazu dysku przez ultra iso potem wyłączę kompa podepnę pendrive włączę bios i zobaczymy czy Się mi uda zainstalować :wink:

Daj znać, czy Ci się udało - na forum ciężko czasami się “wstrzelić” w problem, dla mnie łatwiej jak mam sprzęt pod “ręką” :slight_smile:

Pewnie że dam znać przekonamy się jak już zapiszę obraz i zacznę robić tak jak pisałeś krok po kroku :wink: jak mi ruszy instalacja to będzie cud