System nie widzi nagrywarki dvd?


(Krzysbiker) #1

mam pytanko czy jest mozliwość ze zasilacz jest za słaby i odpina napiecie do nagrywarki dvd poniewaz po formacie nie widzi jej system

lub jak zrobić zeby go system widział naped

gg 7728481


(JNJN) #2

A tacka się wysuwa ?

Nagrywarka to ATA szeroka taśma, czy sata wąska taśma?

Jak ATA to sama na taśmie, czy z innym napędem.


(Krzysbiker) #3

sata waska tasma nagrywarka lg


(JNJN) #4

Czy tacka napędu się wysuwa.


(Krzysbiker) #5

tak wysuwa sie bez problemu


(JNJN) #6

Wyłącz kompa i

  • sprawdź kabel sata napędu, czy dobrze włożony, jak jest możliwość zmień gniazdo na płycie głównej, zastosuj inny przewód sata i sprawdź.

  • może instalowałeś jakieś napędy wirtualne i tu problem.

  • pokaż scren z menadżera urządzeń

Popraw : wysuwa przez u zwykłe.

http://toin.pl/5350/system-nie-widzi-na … co-zrobic/

http://www.netmajster.pl/index.php/wind … edu-cddvd/

http://h10010.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu … =c02085815

i inne

I najpierw sprawdź, czy bios go wykrywa.


(Krzysbiker) #7

jak chce usunac te klucze z rejestu to wyskakuje ze nie idzie ich usunać


(JNJN) #8

A tam… usuwa się bez problemu.

Sprawdziłeś, czy napęd widoczny w biosie, taśmę i resztę, a dopiero wtedy system.


(Krzysbiker) #9

tasme i reszte sprawdzałem tylko w biosie nie sprawdzałem bo niewiem jak


(JNJN) #10

Wchodzisz do biosu i sprawdzasz z reguły przy starcie systemu przycisk DEL,F2 (instrukcja do płyty i sprawdź) i sekcja biosu z reguły Standard CMOS Featuries i zobacz , czy widzi napęd - instrukcja do płyty i czytaj.

Pokaż scren menadżera urządzeń.


(Krzysbiker) #11

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e3 … 56ebf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77f … d4310.html


(JNJN) #12

Bios widzi.

W menadżeże urządzeń, usuń ten napęd (odinstaluj), restart komputera i niech go ponownie zainstaluje i zobacz.

Czy przy instalacji nowego systemu, wgrałeś sterowniki do płyty głównej ?


(Krzysbiker) #13

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb7 … da5cb.html

Dodane 25.08.2013 (N) 11:26

tak wgrałem


(JNJN) #14

Odinstaluj wszystko co napędy wirtualne i zrób po nich porządek w systemie.

Wgraj sterowniki do płyty głównej.

Zainstaluj ASPI - link.

Ponownie odinstaluj napęd z menadżera, restart kompa i zobacz.

Możliwe, że napęd uszkodzony.


(Krzysbiker) #15

zrobiłem aktualizajce systemu dalej nic a jeżeli chodzi o sterowniki płyty to nie umiem je zainstalować ponieważ nie widzi napedu

Dodane 25.08.2013 (N) 12:38

a jeżeli chodzi o aspi to szukałem ale wszystkie programy sa do Windows 9x/ME/NT/2000/XP

a ja mam wind 7


(JNJN) #16

Zanim odpiszesz wykonaj to co napisze i odpisz.

  1. Odczytaj model płyty głównej i jej rewizję bezpośrednio z laminatu płyty, z reguły okolice złącz PCI, pamięci.

  2. Czy pozbyłeś się wszelkich napędów wirtualnych z systemu ?

  3. Ustaw bootowanie z napędu DVD lub odpowiedni klawisz funkcyjny przy starcie systemu, weź płytę bootowalną i sprawdź, czy komp się uruchomi z płyty CD lub DVD.

Jak te trzy pozycje wykonasz, napisz.


(Krzysbiker) #17

odczytałem i sciagłem nowe sterowniki z strony gigabyte zainstalowałem

nie posiadam zadnych wirtualnych dysków

przy starcie odczytuje dysk czyli startuje z niego

jakies pomysły dalej?


(JNJN) #18

Odinstaluj ponownie napęd z menadżera, restart, niech zainstaluje ponownie i pokaż scren z menadżera.


(Krzysbiker) #19

dalej ten sam problem nieprawidłowy sterownik


(JNJN) #20

daj scren z menadżera