Witam. Nie mogę używać jak wyżej. Mogę dodać System.Windows tylko. Później mam do wyboru Input i Markup. Co muszę zrobić aby móc używać Windows.Forms. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Visual Studio 2022.
Co masz na myśli pisząc „nie mogę używać” ? Jak chcesz ich użyć? Windows Formsy robi się przez edytor graficzny wbudowany w Visual Studio.
No dobra, ale podaj więcej szczegółów. Jaka wersja .NET, w jakim rodzaju projektu chcesz użyć WinForms? Wersja IDE nie wystarcza.
Czytam e-book i tam używa Windows forms i chciałbym tworzyć okienka jak w e-book. Mam Windows 10 ale wersji net nie pamiętam
Zobacz pierwszy lepszy tutorial Windows Forms i napisz w którym momencie robisz coś inaczej PIERWSZA APLIKACJA Desktopowa WINDOWS FORMS w C# – UI (1/2) - YouTube
Bo na ten moment brzmi jakbyś chciał przepisywać kod który się tworzy automatycznie
Nie mogę wpisać using System. Windows. Forms podkreśla mi na czerwono
oznacza że pewnie nie ma takich klas. Wesja dotneta, alpo używasz .net core w projekcie.
Czemu chcesz to wpisywać?
Żeby używać funkcji wbudowanych tak jak w e-book. Jeżeli wybiorę projekt Windows forms mogę budować okno ale chciałbym w konsoli i nie mogę. Myślałem że może coś zmienić w ustawieniach visual studio. Ale skoro nie można to nie można.
Dodaj do pliku .csproj
<Project Sdk="Microsoft.NET.Sdk.WindowsDesktop">
<PropertyGroup>
...
<UseWindowsForms>true</UseWindowsForms>
</PropertyGroup>
Albo możesz też dodać referencję do System.Windows.Forms. Klikasz na referencje, które masz w projekcie, klikasz Dodaj… a potem wybierasz z dostępnych bibliotek System.Windows.Forms
.
Dlaczego chcesz tworzyć interfejs graficzny w konsoli?
@smbody jakkolwiek Twoja odpowiedź może być poprawna, to autor ewidentnie ma do czynienia z problemem XY
Przecież pisał. Czemu natomiast nie ma wprowadzenia do IDE i konfiguracji projektu w tym e-booku to nie mam pojęcia.
A co ma na myśli autor pisząc „funkcje wbudowane”?
Nie mogę skorzystać z Application.Run(new Form()).
Pokaż cały kod
using System;
using System.Windows.Forms
public class main
{
public static void Main
{
Application.Run(new Form());
}
}
według ebooka pojawia się okno.
To pokaż jeszcze plik csproj