Szukam piwka moc np 15vol


(gosciuW7) #1

Gdzie kupić ?


(freshmeat) #2

W sklepach specjalistycznych z piwem?


(Direwolf) #3

Czy ja w którymś Twoim poście nie czytałem, że Ty jeszcze nie jesteś 18+ ? :smiley:
A ponadto, co daje to 15vol ?
Dziabnij sobie kilka porterów albo Svijanych i nie będziesz musiał liczyć żadnych procentów :wink:

Pozdrawiam, Direwolf!


(pocolog) #4

To już nie piwo tylko rozmajony spirytus…


(bachus) #5

@gosciuW7 jakie miasto? Każde duże miasto ma przynajmniej jeden specjalistyczny sklep. Pod 15% ciężko kupić dobre piwo - z takich to np. piłem BrewDog Paradox Islay.


(bachus) #6

Czemu? :wink:


(pocolog) #7

Ponad 8% już mocno czuć że jest wzmacniane, no ale co kto lubi.


(freshmeat) #8

Wzmacniane? Możesz wytłumaczyć?


(fiesta) #9

Dodatkiem spirytusu, Powyżej pewnej zawartości % alkoholu naturalna fermentacja alkoholowa już nie zachodzi ze względu na to że drobnoustroje odpowiedzialne za fermentację giną.


(freshmeat) #10

Nie spotkałem się z piwem wzmacnianym spirytusem. Z ekonomicznego punktu widzenia jest to nieopłacalne dla browarów (inna akcyza). Drożdże spokojnie dają sobie radę do tych 8%, niektóre szczepy nawet wyżej, ale sprzedawane są piwa o sporo wyższej zawartości alkoholu. Proszę poczytać sobie o wymrażaniu.


(fiesta) #11

A o porterze słyszał?


(bachus) #12

Słucham? :wink: Nie słyszałem o dodawaniu spirytusu do piwa, co to za brednie? :wink: Fermentacja alkoholowa spokojnie dociąga do 21%. Są też piwa podchodzące pod 70%, ale to eksperymenty pokazowe (Snake Venom).

PS od lat robię piwa i miody domowe.


(bachus) #13

He?


(freshmeat) #14

Słyszał, pija(ł), ale co to ma ze spirytusem wspólnego?


(bachus) #15

Fiesta zna się na wszystkim: zaraz wyskoczy o dodawaniu żółci bydlęcej do piwa i o tym co oznaczają 3-4 kolorowe kropki na spodzie puszki.


(bachus) #16

Nikt komercyjnie by nie wzmacniał piwa - to się przecież nie opłaca jak z fermentacji można to uzyskać, wystarczy dodać więcej cukru i zastosować inne drożdże. Tyle.


(pocolog) #17

Ja się nie znam na szczepach drożdży, ani nigdy nie robiłem piwa. Po prostu nie smakują mi mocniejsze, a gdy mam ochotę na mocniejszy alkohol to wybieram coś innego niż piwo.


(bachus) #18

Dokładnie - może nie smakować mocniejsze piwo. Jak lubisz jednak mocne smaki, spróbuj jakiegoś portera bałtyckiego z tych mocniejszych (8-9%).


(freshmeat) #19

Byle nie świeżego. Najlepiej dobrze wyleżakowanego. Albo jakiegoś dobrego RISa.


(Akindu) #20

To nie lepiej sobie trzepnąć trzy wisienki ze 14% mają hehehehe.