Witajcie. Czy mogę obrócić, najlepiej wszystkie jednocześnie, zdjęcia, które zrobiłem telefonem w pionie, tak aby były w pełnym rozmiarze - tj. w poziomie? Na telefonie wystarczy, że obrócę urządzenie i jest ok, ale jak to zrobić, żebym miał ten efekt zdjęcia na PC?
Proponuję skorzystać z programu IrfanView. Klawisz “B”, wybierasz “masową konwersję” i działasz
Polecam program XnView wersja Standard
https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/przegladarki_grafiki/XnView.html
Microsoft office picture manager
Przerzucasz prawo/lewo, odwracasz jak chcesz.
Chodzi mi o to, że zdjęcia robione pionowo wyglądają źle na PC chociażby, jak nagrywając wideo pionowo - ten sam efekt. Jeśli obrócę takie zdjęcie na PC to owszem, zrobi się większe, jakby panoramiczne, ale “treść” fotografii również się obróci, a tego nie chce. Obrócić mogę w każdym wbudowanym programie w windowsie. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno W tym Iranview to nie umiem tego zrobić, może się da, zresztą w Xnview też nie potrafię
Chodzi Ci o przycięcie góry i dołu?
Nie, nie, załączam dwa zdjęcia. Jedno jest zrobione właśnie w pionie i tak wygląda na kompie - czyli źle, drugie zdjęcie robione w poziomie wygląda bardzo dobrze, jest rozciągnięte na cały ekran. Moje pytanie, to czy mogę zdjęcie typu jak to “1” zrobić, obrócić - nie wiem, aby było tak jak to “2”?
Te w pionie pewnie masz ustawione proporcje 16 na 9, ustaw sobie 3 na 2.
Masz dwie opcje, aby zdjęcie 1 wyglądało jak 2:
- zmieniasz proporcje w poziomie, ale wtedy wszystko będzie rozciągnięte i będzie wyglądało nie tak.
- kadrujesz zdjęcie tak, aby ważna dla Ciebie część była w odpowiednich proporcjach i kształcie, ale łączy się to z tym, że jak ktoś już tu napisał, obcinasz górę i dół zdjęcia.
Dodatkowym efektem tego, że tak naprawdę wycinasz część obrazu ze zdjęcia oryginalnego, jest to, że końcowy obraz będzie miał mniejszą rozdzielczość, niż zdjęcie oryginalne.
Chyba potrzebowałbyś kilku zdjęć, pewnie nawet sieć neutronowa nie uzupełni poprawnie boków budynku w tle:
Już nawet pomijając że są pod różnymi kontami zrobione.
jeżeli masz monitor z pivotem to wystarczy obrócić ekran o 90 stopni
Tak na zdrowy rozum - a skąd weźmiesz brakujące elelementy (te “na czarno”), jak im nie zrobiłeś zdjęcia?
Photoshop jednolite i powtarzalne fragmenty całkiem sprawnie dorabia ale przy bardziej skomplikowanych kadrach szybko się gubi, no i nie jest to masowe, automatyczne rozwiązanie
@Fizyda może napisze makra czy co tam ma PS do “automatyzacji”.
A nie - już pamiętam:
“nagraj sobie akcje”.
@krystian3w Nie zautomatyzujesz tego bo to nie jest kwestia obracania zdjęcia, a kadrowania.
@Jimix Nie ma też sensu tego kadrować bo pogarszasz jakość i nie uzyskasz efektu jaki przedstawiłeś w poście: Szukam programu/sposobu na obrócenie zdjęć
Powód jest przedstawiony na obrazku niżej:
Jak widzisz na pionowym zdjęci brakuje przynajmniej połowy widoku w poziomie. Jedyne co możesz zrobić to każde zdjęcie ręcznie wykadrować, ale uzyskasz zdjęcia o mniejszej rozdzielczości (gorsze), przykład:
(kolejny minus jest taki że wychodzi Ci kwadrat a nie zdjęcie, jakbyś chciał je wywołać to będziesz miał kolejne problemy. Gdybyś chciał zachować proporcje 16:9 to jakość będzie jeszcze gorsza i jeszcze mniej w pionie zmieści Ci się na takim zdjęci)
Rozwiązaniem jest robienie zdjęć po ludzku normalnie w poziomie, ewentualnie w pionie jak taki masz zamysł artystyczny. Generalnie kadrowanie kadru w taki sposób jaki chcesz by był finalnie na zdjęciu.
Reasumując:
Automatycznie tego nie zrobisz, jedyna opcja to ręczne wykadrowanie każdego zdjęcia i nauczenie się robienia zdjęć telefonem (co w mojej ocenie jest już dzisiaj trudniejsze niż robienie zdjęć profesjonalnym aparatem).