Może i nie, ale wprowadzanie nowej technologii kiedy dotychczasowa (LTE) jest w powijakach tak naprawdę to tak jakby dać Sokół Millenium z Gwiezdnych Wojen na polskie drogi. Rozwalił by się szybciej niż by ruszył.
Polacy nie wymyślili 4G ani 5G. To że mamy taką a nie inną sytuacje w kraju nie znaczy że mają nie nadążać za rozwojem świata tylko dlatego że ktoś ma słaby zasięg.
Zapomniałes o jakości technologii, w której świadczona jest usługa, a ta kuleje i z tego co czytałem w internecie nie tylko u nas.
Zobacz sprzedają także operatorzy routery z modemami agregującymi 3-4 pasm, a większość operatorów agreguje raptem 2 pasma. Po co ten sprzet w takim razie jak się go nie zdąży w pełni użyć bo za 2-3 lata wejdzie 5G.
Kolejna kwestia skoro 5G ma być taki super to jaki będzie sens limitowania pobieranych danych? Wiadomo, że operatorzy z tego nie zrezygnują bo na tym robią największa kasę.
A skąd wiesz, że będzie limitowany transfer?
W Stanach Verizon już oferuje domowe 5G bez limitu:
https://www.verizonwireless.com/support/5g-home-faqs/
Podobnie w Australii:
https://www.optus.com.au/for-you/broadband-nbn/5g-home-broadband/5g-home-broadband-plan
Ale tak, prawdopodobnie będą jakieś limity, bo 5G podobnie jak 4G bazuje na współdzielonym paśmie, więc prędzej czy później także się zapcha.
Nie da się zrobić tak, aby się nie zapchał? Np. Więcej światłowodów pod nadajnik?
Sieci komórkowe nie zapychają się w warstwie dosyłu do stacji, bo jakbyś się uparł to możesz podłączyć i 100 Gbps na jednym włóknie, ale warstwa radiowa. Tam stacja się zapycha i nad tym idą prace by zwiększyć pojemność - chociażby w 5G.
Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie
Mam pytanie czy mamając Huawei B715s-23c (ten z PLAY) i kartę T-Mobile, a T-Mobile twierdzi, że na razie tylko w Stolicy uruchomili agregację 3 lub 4 pasm to wymuszenie 3 pasm 1800+2100+800Mhz na samym routerze coś mi da, router sam zagreguje 3 pasma czy nie?
Z tego co wiem, to tam nigdy nie było no limit. No limit jeżeli dane był, ale jeżeli chodzi o prędkość - już nie. Na tym polegała subtelna różnica.
Przecież 5G to mają być mikro nadajniki na każdej lampie ulicznej, coś nie słuchaliście przeciwników 5G.
Trochę z innej beczki.
parę dni temu na horyzoncie zobaczyłem nową wieże pod nadajnik. Da się jakoś łatwo sprawdzić który operator to postawił?
Temat jest o limicie na dane, a nie limicie prędkości i o tym jest dyskusja.
Jest to jak najbardziej połączone - limit na dane powoduje włączenie się lejka.
Mu raczej chodzi o to co się dzieje jak ludzka cebula osiągnie “oddychanie sieci” na paśmie 4G.
O czym mówisz?
Masło maślane przekładane masłem.
Dawna oferta T-mobile nie miała limitu transferu danych, jedynie limit prędkości.
Po jakiego grzyba drążyć?
Ja mam takie pytanie, 3.5km do stacji bazowej to daleko, duży wpływ to będzie miało na prędkość w LTE? Pyta znajomy.
Wolę mieć ten limit prędkości do 60Mb/s niż limit danych lub płacić prawie stówę za neostradę do 10Mb/s / 1Mb/s. Finansowo bardziej się opłaca LTE.
Nie ma już tego w ofercie dla nowych abonentów. Ale masz rację, zdecydowanie wypłacalniejsze.
Mogą nie mieć, ale tak będzie działać, a będziesz płacić za 80Mb/s logika wg TPSA/Orange. W firmie mamy 80Mb/s, działa w porywach 26Mb/s i nie zareklamujesz tego. Wysyłanie 6Mb/s w porywach, a na lte 30Mb/s. Szkoda, że UPC i reszta już tylko odcina kupony zamiast rozbudowywać sieć.