Ale napisałem to bo w innym wątku o podobnej tematyce ktoś tak pisał więc o tym napisałem. Mam założyć nowy temat i o tym napisać??
Przecież w regulaminie było napisane dość jasno, że oferta będzie dostępna do odwołania, a nie wiecznie. Kto ma umowę na takich warunkach, ten ma nadal, nikt mu jej nie zabiera.
Ponad rok = dobre kilka lat. Oczywiście. Znać temat to podstawa.
Jak na stronie T-Mobile klikniesz Internet to masz do wyboru: Światłowód lub Domowy czyli ten, o którym jest temat. Ty nie wiesz o co chodzi, ale trzeba napisać.
Chyba ja lepiej wiem kiedy i na jaki okres podpisałem aneks do umowy? Nie ma się o co czepić to trzeba szukać byle pierdoły? A nóż się trafi…
Dziwi mnie, że się tak chętnie samobiczujesz.
Może też źle zrozumiałem, może po prostu jesteś hipokrytą.
Jesteś pracownikiem T-Mobile, że miałeś kilka lat temu dostęp do oferty, której jeszcze nie było?
Miałem ochotę o to samo go zapytać, ale skoro było to do Ciebie to odpóściłem
Nie wiem, może jako klient sieci od 1998 dostałem taką umowę wcześniej niż oficjalna premiera. Co ci tak zależy na tym?
Albo ktoś patrzy na datę aktualizacji regulaminu i robi z tej daty świętą krowę .
A zwróciliście uwagę że od lat internet mobilny ma coraz gorsze oferty. Dawniej paly (RBM) 50 zł na 3 miesiące bez ograniczeń pobierania teraz 40 zł miesięcznie za 100 GB - czyli nagle oferta zdrożała wielokrotnie o kikla set procent, teraz te inne. Zmowa cenowa bo można.
W jaki sposób dokonałeś obliczeń?
I nie, nie jest to zmowa cenowa - po prostu stacje bazowe nie wyrabiają przyjmując ruch, do którego pierwotnie nie były przystosowane - internetu stacjonarnego LTE.
Nigdy nie były przystosowane i nie będą. Zamiast to dopracować to wolą operatorzy wprowadzić 5G i co z tego, że będzie powiedzmy 300Mb/s jak i tka dalej będą limity danych co w 5G jest totalnie bez sensu
Obawiam że żaden ISP fizyki nie jest w stanie przeskoczyć.
Może i nie, ale wprowadzanie nowej technologii kiedy dotychczasowa (LTE) jest w powijakach tak naprawdę to tak jakby dać Sokół Millenium z Gwiezdnych Wojen na polskie drogi. Rozwalił by się szybciej niż by ruszył.
Polacy nie wymyślili 4G ani 5G. To że mamy taką a nie inną sytuacje w kraju nie znaczy że mają nie nadążać za rozwojem świata tylko dlatego że ktoś ma słaby zasięg.
Zapomniałes o jakości technologii, w której świadczona jest usługa, a ta kuleje i z tego co czytałem w internecie nie tylko u nas.
Zobacz sprzedają także operatorzy routery z modemami agregującymi 3-4 pasm, a większość operatorów agreguje raptem 2 pasma. Po co ten sprzet w takim razie jak się go nie zdąży w pełni użyć bo za 2-3 lata wejdzie 5G.
Kolejna kwestia skoro 5G ma być taki super to jaki będzie sens limitowania pobieranych danych? Wiadomo, że operatorzy z tego nie zrezygnują bo na tym robią największa kasę.
A skąd wiesz, że będzie limitowany transfer?
W Stanach Verizon już oferuje domowe 5G bez limitu:
https://www.verizonwireless.com/support/5g-home-faqs/
Podobnie w Australii:
https://www.optus.com.au/for-you/broadband-nbn/5g-home-broadband/5g-home-broadband-plan
Ale tak, prawdopodobnie będą jakieś limity, bo 5G podobnie jak 4G bazuje na współdzielonym paśmie, więc prędzej czy później także się zapcha.
Nie da się zrobić tak, aby się nie zapchał? Np. Więcej światłowodów pod nadajnik?
Sieci komórkowe nie zapychają się w warstwie dosyłu do stacji, bo jakbyś się uparł to możesz podłączyć i 100 Gbps na jednym włóknie, ale warstwa radiowa. Tam stacja się zapycha i nad tym idą prace by zwiększyć pojemność - chociażby w 5G.
Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie
Mam pytanie czy mamając Huawei B715s-23c (ten z PLAY) i kartę T-Mobile, a T-Mobile twierdzi, że na razie tylko w Stolicy uruchomili agregację 3 lub 4 pasm to wymuszenie 3 pasm 1800+2100+800Mhz na samym routerze coś mi da, router sam zagreguje 3 pasma czy nie?