chce wymienic laptopa na blaszaka podobno jest taniej ;D
potrzebuje czegos takiego:
procesor i3
dysk 128ssd + hdd na dane
ram 2x8gb dd3?
grafika jakis intel
jakas fajna plyta glowna - troche slotow zeby miala i usb wyjsc ;D
monitor 17 cos zwyklego ale nie meczacego oczu ;D
jakas w miare mala cicha obudowa
wogole nieobczajam dzis alledrogo onizyli poziom do ebay … poratowal by ktos linkami?
ktore ramy teraz najekonomiczniej wychodza bo oczywiscie te 16 to racze na bardzo krotkow ;D
W jakiej kwocie mozna sie zmiescic??? oczywiscie wszystko uzywka …
Daj Pan sobie spokój z i3 z ddr3, bo skończysz z 10letnimi polesingowymi złomami na i3-2xxx. Podobnie 17 calowy monitor, to chyba standard z 2010 roku, obecnie “niemęczące oczu”, to minimum 22-24 cale.
Odłóz 1000 zł, plus monitor ze 300.
Komputer Athlon3000/200 (najtańszy, i tak bedzie lepszy od tych i3, a jest tylko przejsciowo), płyta najlepiej na B450 (4 sloty RAM), 2x4GB RAM 3000 + ssd minimum 240 GB, hdd przełożysz od biedy z laptopa, a 120 gb… na system starczy, o grach zapomnij. Vega 3 w Athlonie z CSGO i fortinite powinna dać radę.
Oczywiscie, możesz kupic “poleasingowe”, ale jak powiedziałem jest to zakup muzealnego sprzetu, bez mozliwosci rozbudowy, czesto z zajechanym dyskiem i zasilaczem o mocy 250W, czyli do wymiany. Plus taki, ze tam amsz WIndowsa 10, jak nie masz włąsnego, to 500 zł wiecej za komputer będzie.
hehe dzieki ale dlamnie taki komp jest wystarczajacy ;D ssd fakt to kupie se nowy … wazne dlamnie bardziej ilosc ramu … procek jakis lepszy jak by sie dalo jeszcze wsadzic by bylo spoko … w gry nie gram windowsa nie potrzebuje … na kompa nie wydam napewno duzo … mam swoje powody ;D ile taki 10 letni zlom kosztuje?
hehe akurat usb to dosc drugorzedna kwestja 3.0 w sumie by byly mile ;D nie wlasnie mi nie zalezy na windowsie i ile moge sobie odliczyc od tych cen co daja windowsa? ;D
co do markowosci to wszystko i tak jest made in china ;D chodzilo mi o konkretnego procka bo i3 troche ich bylo (4 rdzeniowe tez?) … a nie o firme ;D cos ostatnio nie jestem na czasie z benchmarkami ;D a moze zaszaleje i i5 kupie ;D
ps jestem linuxiaz nie pirat ;D
i3 z 4 rżeniami były dopiero od 8xxx. I5 wygląda ładnie na papierze, ale gdybyś szukał taniego złoma do worda i Internetu, to i3 2/3xxx + 8 GB RAM +240SSD wystarczy na chwilę jeszcze. W 400-500 zł się zamkniesz spokojnie. Gdybyś jednak chciał coś bardziej trwałego, to podtrzymuję, również wydajniejszego, Athlona na AM4 jako kandydata.
dzieki ale mozliwe ze z $ bedzie troche slabo i budrzet t bylo by 200? ;DD kompa do przyszlosciowej rozbudowy do 32gb ram (min) 4 rdzeni …
ale za te 200 pln - jakas przyszlosciowa plyte glowna i zwykly procek (ze slotem na te chociaz i3 4 rdzeniowe) polecil bys plis …
chodzilo mi o plyte ze slotem w ktory by wlazl potem taki procek ;D
ale ogolnie bzdury gadam zaduzo stresu ;// nastepnym razem prazemysle pytanie i wtedy napisze heheh
Komputera nie kupuje sie na części, za 200 zł dostaniesz płytę do Am4 nowego, a komputer za 200, to core duo, ew. quad, którego nie polecam już zupełnie. Większa wydajnosc ma smartphone z Biedronki.
co ty nie powiesz ;DDD pacz a tyle sklepow sprzedaje czesci kompuetrowe ;DDDD
@up jak by mi na gach zalerzalo to i bym se do gierek tez zlozyl " na raty" do przegladawania internetow to wogole bym nie zakladal tematu i nie meczyl buly … 10 letni komp jest bardzo razsadnym pomyslem, mozna mocnego i za grosze zlozyc … pozdro 600
Sugeruję wydać te 200 zł na korepetycje z polaka, bo “razsadnym” czy “pomyslem” świadczy o kompletnym olewaniu czytających i/lub o ewidentnych brakach w zakresie szkoły podstawowej.
Również i logika Ci szwankuje “mocne za grosze” tylko są jabole w monopolowym, 10 letni pc na core duo/quadzie może mieć już problemy “z głupim youtubem”. Można, ale lepiej odłożyć na nowszy, 10 letni samochód, czy pralka nie jest obiektem niczyich marzeń.
wiesz pisz sobie swoje projekcje ale nie uzywaj slowa LOGIKA troche szacunku … pozatym tak,mocne za grosze tak samo jak 10 letni mocny samochod bedzie mocniejszy niz jakis zlom z salonu hahah , na glowe jeszcze nie upadlem zeby marnowac $ dlatego ze jest nowe … wiadomo ze nowe ma zawyzone ceny dla frajerow ;D dlatego myslalcy musza 10 letnie mocne uzywki kupowac …