Tekstury

Jedyny słaby punkt, jaki do tej pory znajduję w konfiguracji, to dość mała ilość RAMu karty graficznej. No i zawsze pozostaje pytanie - co dokładnie zrobili “specjaliści” (lub co się zadziało automatycznie) prócz dołożenia RAMu i SSDka? Te dropy fps wskazują na jakieś łatki do W10 lub samych gier.

a te cienie w kazdej grze? myslisz ze mogli cos uszkodzic w karcie graficznej?

Nie - to raczej efekt niedostatku pamięci karty dla mipmapingu (ta sama tekstura trzymana jest w pamięci RAM karty w różnych rozdzielczościach i dobierana do wyświetlenia w zależności od dystansu). Możesz np. próbować obniżyć poziom innych detali (włącznie z rozdzielczością gry) - jest szansa że takie zabiegi pomogą.

ale jakies 2 tyg temu bylo wszystko w porzadku

az do momentu kiedy zanioslem komputer do specjalistow

w dodatku moi znajomi mają słabsze komputery ode mnie a u nich jest wszystko ok

Masz jakiś dokument / informację co jeszcze robili Ci “specjaliści”.

Instalowali sami sterowniki, system ?

instalowali mi tylko windowsa na inny dysk

na SSD ?

A o sterownikach zapomnieli :rofl: prawdziwi fachowcy a może to twój znajomy grzebał albo ty sam wykonałeś usługę?

Wracając do tematu.

Wymiana dysku i dołożenie pamięci ram nie powodują takich “problemów” . Druga sprawa to gry masz na SSD czy HDD? Ciekaw jestem czy jest jakaś różnica :shushing_face:

tak

gry mam na hdd

sterowniki do karty graficznej sam instalowalem

Tylko do GPU instalowałeś? A co z resztą sterowników? Jeszcze jedno mnie ciekawi dlaczego GPU jest takie chłodne 45 stopni to mało.

Np w Far Cry 5 na ustawieniach niskich w fullHD 40-47 FPS, 99% i temp.55-60 stopni (oczywiście na GTX 1050 2GB) i to jest ok a u ciebie o 10 mniej to trochę dziwne .

wiesz co moze byc przyczyna tych temperatur?

A zrób HDD tune (health+prędkosci), może dysk uwalony i doczytywanie powoduje lagi?

czyli? mam duzo miejsca na dyskach

Bosze …
chodzi o to że HDtune sprawdza stan dysku. Może Ci po prostu dysk siada.

a Health? HDD wygląda OK.