To jakie telefony polecacie? Bo wywiązała się dyskusja, a konkretów brak. Jeśli ktoś chciałby się zająć profesjonalnie fotografią, to zwykły aparat + akcesoria. A w telefonach różnice są, choć nie tak duże. Ładne zdjęcia to zasługa sztucznej inteligencji.
Kiedyś produkowano telefony z zoomem optycznym. Niech ktoś przypomni. Ale nie wyglądało to tak efektownie jak kilka obiektywów - im więcej, tym bardziej pro
Nazywanie tego zoomem optycznym to manipulacja.
W każdym razie nie wiem, czy tego potrzebuję. Musiałbym sprawdzić w terenie.
Telefon ma mi dawać kontrolę nad zdjęciem. Choć i tak zazwyczaj korzystam z trybu auto, to chcę móc ustawić ręcznie czas naświetlania, ISO, focus…
Xperie sztucznie wyostrzały zdjęcia. Zazwyczaj wyglądają lepiej, ale nie zawsze ten efekt jest pożądany, więc tego typu funkcje powinno da się wyłączyć. Algorytm jest w wielu programach do obróbki zdjęć i na Instagramie. Zdjęcie wygląda jak zrobione profesjonalnym aparatem, ale psuje to głębię ostrości obiektów w oddali (może teraz oprogramowanie radzi sobie lepiej).
Dobra, aparat to jedno, ale chciałbym poprawić produktywność.
Może działałbym dalej na J5, bo jest lekki, ma klasyczny wygląd, nie grzeje się z byle czego, działają podstawowe czujniki (GPS, ANT+), ale zaczęły się dziać dziwne rzeczy i bateria już nie trzyma tak długo, jak kiedyś. Poza tym tracę cierpliwość, bo niektóre aplikacje ładują się kilkanaście sekund. No i wieczna zabawa z przenoszeniem aplikacji po aktualizacji, bo mam tylko 8 GB pamięci wbudowanej (niewiele zostaje na aplikacje użytkownika i zaktualizowane wersje systemowych apek). Podejmowałem próby zmiany tablicy partycji. Nie da się, bo jest blokada sprzętowa. Trzeba wgrać plik PIT, co wiąże się z koniecznością modyfikacji obrazu systemu, a jak będziesz miał szczęście, to uszkodzisz eMMC. Inny problem, że wiele apek wymaga Androida 7, czyli najlepiej byłoby wgrać custom rom. Oczywiście można się z tym bawić, ale czy effort jest warty poświęconego czasu?
Robił będę wszystko oprócz grania w gry (chyba że sam je zacznę tworzyć) i innych mało produktywnych rzeczy. Często wykorzystuję telefon do nawigacji.