Kończy mi się umowa i jak to bywa mam do wyboru kilka telefonów. Ostatnio troszkę wypadłem z tego rynku i mam kilka pytań. Proszę o pomoc i doradzenie.
Mam do wyboru m.in. Sony Xperia S (400zł), iPhone 4 8Gb (450zł), HTC 8X (600zł), Lumia 900 (600zł), HTC One S (700zł) i za złotówkę takie telefony jak: Xperia P, LG L9, Galaxy S Advance. O którym bym nie poczytał to wszędzie zachwalają jakie to super telefony itd. Jak wiadomo reklama dźwignią handlu ale zależy mi żeby wybrać jak najlepiej. Spodobał mi się HTC 8X, ale nie ma jeszcze praktycznie żadnych jego testów ani jakiś bardziej dokładnych opinii na temat nowego Windowsa Phone 8. Z Adroidem dotychczas nie miałem większego kontaktu, ale różne opinie na jego temat słyszałem… Wszystko jak mi się wydaje zależy od parametrów sprzętu i optymalizacji systemu, z którą różnie to bywa na androidzie. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Rozważałem jeszcze opcję sprzedania któregoś z telefonów i ewentualnie zakupienie innego w sklepie/ allegro.
Jeżeli chcesz systemu który możesz dopasować do swoich potrzeb i o sporych możliwościach, to bierz androida, Jak chcesz prostej obsługi i szybkiego działania to bierz iphone.
WindowsPhone jest ciekawy, ale jest na niego niewiele aplikacji, spora część z nich jest płatna.
Zgadza się, że sklep WP nie jest zbyt bogaty. Jednak system ten będzie długo wpsierany, nie będzie problemów z aktualizacjami. Jeśli nie chcesz bawić się tysiącem aplikacji to bierz telefon z WP 8. Warto zaznaczyć, że dla WP ciężko jest spotkać aplikacja śmieciowe jak na Android, większość aplikacji to naprawdę bardzo przydatne apki. WP 8 ma chyba najbardziej wygony interfejs wśród smartfonów, działa bardzo szybko i stabilnie. Podobnie jak iOS. WP8 ma przewagę nad poprzednimi WP w tym, że masz obsługę kart pamięci. Do Lumii 900 nie będzie aktualizacji do WP8, ponieważ system ten zbyt wiele wprowadza zmian. Z podanych przez Ciebie wybrałbym produkt od Apple. Chcesz telefon z Androidem to tylko Nexusy, żebyś później nie martwił się o aktualizacje do systemu
w iPhonie martwi mnie to 8Gb pamięci a wersje z większą ilością pamięci są już nieopłacalne w abonamencie, bo kosztują ponad 1000zł… Także bardziej coś andoroid/WP8?
Powiem Tobie tak. Osobiście miałem androida 2.3 (Samsung Galaxy SII) a teraz mam Samsunga Omnię z Windows Phone i mogę powiedzieć tyle:
Android:
otwartość
możliwość modyfikacji
funkcjonalność
maasa aplikacji, chociaż 90% wątpliwej jakości i przydatności
fatalna optymalizacja
jeśli chcesz żeby działał dobrze to raczej nie obejdzie się bez modyfikacji tj. zabawa w bebechach
brak spójności interfejsu w aplikacjach i systemie
Windows Phone:
fenomenalna optymalizacja, praktycznie nie ma przycięć, ultra płynny interfejs
interfejs bardzo intuicyjny, dodatkowo wspólny dla systemu jak i aplikacji, zachowuje swego rodzaju ciągłość, często aplikacje wyglądają jak by były elementem systemu
intuicyjność + aktywne kafelki oraz synchronizacja z masą usług, pełny office, skydrive, outlook, exchange etc. XBOX Live
synchronizacja automatyczna po wifi w sieci domowej
xbox smart glass
Zune- jednak nie dotyczy windows phone 8 lecz jego wcześniejszych wersji
mniejsza ilość aplikacji, lecz często lepszej jakości
zamkniętość, utrudniona modyfikacja systemu
Dla mnie osobiście telefon z WP okazał się lepszym wyborem. Bardzo podoba mi się SkyDrive i synchronizacja z komputerem po WiFi w domu
– Dodane 14.11.2012 (Śr) 22:48 –
Odnośnie kont- WP8 wspiera zarówno konto Windows Live (np. outlook.com) jak i gmail, facebook, twitter, linkedin etc. i to z synchronizacją danych jak kontakty, kalendarz, poczta etc. a najlepsze jest to, że wszystkie je możesz mieć jednocześnie
Jeśli chcesz wydać kupę kasy na telefon z WP i mieć później takie coś to nawet plusy tego systemu co wymienił kolega wyżej nie są warte tyle zachodu, bo nikt nie napisał o minusach systemu WP, czyli to co nie działa jak należy. Synchronizacje na Androidzie mam, przesyłanie plików przez WiFi bez instalowania jakiś aplikacji mam i to nie tylko pod Windowsem, ale również pod Linuxem, iOS i co tam się jeszcze zamarzy. Co do optymalizacji, to jak się bierze z brandem operatora który dorzuca zbędne aplikacje pochłaniające zasoby to niestety tak jest. Do działania ICSa starczy 800 MHz i 512 MB RAMu, a do działania WP to już potrzeba znacznie więcej i tutaj jak ktoś ma zamiar pisać coś o optymalizacji to starczy zobaczyć wymagania systemowe. Dalej jak wiadomo telefony z Androidem w większości mają możliwość rozbudowy o katę SD i jak coś się stanie z telefonem to ma się dane na karcie pamięci przerzucone i można dostać się do nich, przy WP już jest ciężej bo dane zostaną prawdopodobnie skasowane w serwisie i tyle, dodatkowo dochodzi serwis telefonów u Nokii. Jest dużo skarg na ten serwis i jakoś wolę wydać mniej i mieć więcej, niż wydać więcej i mieć coś co świeci i nawet ładnie nie wygląda. Ja bym brał SGS Advance, bo przemawia sam ekran SAMOLED, który nie wypala się po paru miesiącach, dwa rdzenie, 768 MB RAM, 8 GB na dane użytkownika, slot na karty SD, lepszej jakości szkło na wyświetlaczu nawet od Nokii, możliwość zmiany baterii, możliwość normalnego przerzucania danych przez kabel USB (nie trzeba instalować durnych aplikacji, tylko się wrzuca jak leci), możliwość przesyłania danych przez WiFi pod każdym systemem. Na razie nic nie przemawia za telefonami z WP, cena za wysoka co do możliwości, kiepska jakość wyświetlacza, brak slotu na kartę pamięci (jeden telefon ma tylko slot kart SD), ograniczenia na łączność bezprzewodową itd. Można jeszcze również pomyśleć nad SGSII, bo jak mi się nie zdaje to też jest w podobnej cenie lub minimalnie większej.
tak jak myślałem - każdy ma inne zdanie… z jednej strony windows phone 8 jeszcze nie jest jakoś bardzo rozbudowany i android daje większe możliwości… Po oglądnięciu różnych testów praktycznie ciężko w ogóle porównywać telefony z innymi systemami do siebie. Jeżeli brałbym pod uwagę: galaxy s3, htc one X, Xperia T czy HTC 8X? Chodzi mi głównie o to, żeby telefon się nie wieszał (raczej w ich przypadku to nie grozi), można było pisać, odczytywać różne dokumenty doc pdf itd, przeglądać płynnie internet, używać telefonu jako nawigacji (także za granicą), pstryknąć czasem jakieś zdjęcie, żeby nie nosić lustrzanki ze sobą wszędzie (oczywiście wiem, że będzie się różniło jakością znacząco), posługiwać się telefonem także jako odtwarzaczem muzyki. Może będzie trochę prościej doradzić. Proszę o opinie.
Jeśli chcesz mieć te wszystkie rzeczy to S3 brać. 4 rdzenie, 1 Gb RAM, SAMOLED, aparat 8 MPx, slot kart pamięci i nie ma po blokowanych podstawowych funkcji które telefon powinien mieć.
Co mi to tych 4 rdzeniach. Nauczcie się że moc to nie wszystko
zobacz jak jest choćby z prostym plikiem tekstowym gdzie niby mocny Samsung nie potrafi otworzyć głupiego pliku tekstowego. Moc to nie wszystko liczy się jak system umie tą mocą odpowiednio gospodarować a Android jak praktyka pokazuje (zawieszanie się na większych plikach, grzanie sie i wyłączanie S3) nie potrafi zarządzać tą mocą. Tylko mi nie mów że to stara wersja galaxy, że jest słabszy itd. Bo jak widać do otwierania plików tekstowych wcale nie potrzeba mocnych procesorów i dużo RAMu
No ja mam SGS+ i jakoś nie mam problemu z zawieszaniem, zwalnianiem itd. Starcza ten procesore 1GHz (odkręcony by bateria dłużej trzymała) i nie ma żadnych problemów a ma TYLKO jeden rdzeń. Za to WP już ma z góry określone wymagania minimalne które przebijają Androida na każdej linii i naprawdę ma za duże jak na tak ubogi system. Co do filmiku się zgadzam, te punkty i punkty a co to komu daje. No jak widać to jednak ta apka co jest to kiepsko otwiera ten plik nie wiem sam dziś zobaczę jakiś plik doc z 5 mb i się zaraz zobaczy.
Na tym ROMIE co mam to akurt 7 sekund, na stokowym to już było 25, a na sofcie z Orange to już była porażka prawie minuta. No w porównaniu do SGS, SGS+ sobie lepiej radzi, a więc takie porównanie to już nie porównanie. Użyłem pliku który ma 7.6 Mb i specjalnie instalowałem standardowe ROMY. Użyłem standardowej aplikacji i jak będę mieć czas to podskoczę do kogoś kto ma SGS. Czyli może znajdź filmik ukazujący SGSIII w akcji z takimi plikami.
Czyli aby otworzył się szybko jakiś plik tekstowy upierasz się że potrzebne są 4 rdzenie?? spójrz jak sobie radzi palm z prockiem 600 MHz otwiera szybciej niż Samsung Galaxy S który ma specjalny układ graficzny , 512 MB Ram (Palm w zwykłej wersji ma 256 MB ) Ten filmik dowodzi jasno. Android do zwykłych czynności by sprawnie chodził potrzebuje dużo większej mocy niż systemy które są dostosowane do telefonu.
– Dodane 16.11.2012 (Pt) 12:10 –
Dalsze porównanie
Tel z andkiem procek 1.5 dual core vs tel. z WP procek 1.5 z 1 rdzeniem
dalej android jest wolniejszy pomimo tego że ma mocniejsze bebechy. Dalej w androidzie jest tak jak mówiłem otwierasz coś -\> biały/czarny ekran-\> dopiero potem otwiera się aplikacja. Warto zauważyć że te kafelki w WP są w ruchu. Jakąś część procesora gdy wykonują te animacje na pewno zabierają podczas gdy android ma stateczny obraz
No to ja może dodam też pewien test, może chcę sobie film przerzucić trwający tak z dwie godzinki no i chcę oczywiście w jakości HD i może zobaczymy kto szybciej przerzuci dane, to się liczy bo to jest bardzo przyziemna rzecz. Albo też takie coś chcę przerzucić sobie zdjęcia z telefonu na komputer i zrób to przez kabel USB bez instalacji czegokolwiek, tak jak wyciągnięty z opakowania bez dostępu do sieci komputer i chcę sobie wrzucić zdjęcia, MP3 jakieś i film i to przez sam kabel USB. Dlatego telefony z WP działają szybciej, bo mają blokowane usługi, bez których zwykły szary kowalski strasznie się będzie trudził, a pendriva to każdy obsłuży i tyle na temat. Jak ktoś chce prostoty i bez utrudnień to się weźmie Androida, a jak chce się być niewolnikiem tego co producent łaskawie dał to się weźmie ograniczone systemy. Co do wymagań to mam jeszcze spice i jakoś ICS też chodzi dobrze, a jak wiadomo strasznie producent okaleczył ten telefon.
Podsumowując chcę zobaczyć na który telefon wrzuci się coś przez kabel USB z komputera bez dostępu do internetu i bez bawienia się w zbędne programy, tak jak na pendriva, podpinasz kopiujesz, odpinasz i masz na telefonie.
Jakie blokowane usługi? Wejście w JAKĄKOLWIEK aplikacje odbywa się szybciej w WP niż w Androidzie, szybciej chodzi wyjście do ekranu głównego pomimo że jest on animowany, jedyna wada którą wymieniłeś to funkcja pendriva która wprowadza przy dużej ilości danych wprowadza burdel w katalogach i zwykły kowalski i tak musi wiedzieć co gdzie skopiować podczas gdy w Zune czy iTunes zaznaczasz co ma się znaleźć na smartphonie i nic cie więcej nie obchodzi. Program sam kopiuje w odpowiednie miejsce w razie potrzeby konwertuje nawet. Android jest niezoptymalizowaną kobyłą która chodzi wolniej nawet na 2 rdzeniowym procesorze o taktowaniu 1.5 GHz co Tobie udowodniłem. W ostateczności można zdjąć blokadę z WP i będziemy mieli funkcje pendriva ale nie o to chodzi by po zakupie grzebać w systemie. To ma po prostu działać szybko i bez zacięć. Bez żadnych modyfikacji oprogramowania itp.
Nie mówię że Android jest zły, ale nie jest systemem niezastąpionym i super najlepszym na rynku który nie ma konkurencji. Ma wiele funkcji zalet ale ma też dużo wad
dlatego że w przypadku 5-10 plików nie ma problemu. Kowalski zapamięta ale jak masz takich plików powyzej 80 to już musisz szukać gdzie co masz i do jakiego folderu masz skopiować by to później odnaleźć
Wybacz, ale dalej nie rozumiem o co ci chodzi, przecież w czystym androidzie nie ma nawet menadżera plików, a aplikacje typu galeria, odtwarzacz itd przeszukują domyślnie całą pamięć urządzenia z wyjątkiem katalogów zawierających plik .nomedia.
Kowalskiemu nie zrobi różnicy czy będzie miał muzykę w 100 katalogach czy w jednym.