Witam wszystkich. Temat ciekawy - też mam podobny dylemat.
Kilka pierwszych postów konstruktywnych i dalej już tylko kłótnia i próba przekonania drugiej osoby co lepsze. Mam do wszystkich małą prośbę, o ile łatwiej i przyjemniej czytałoby się to forum, gdyby każdy wypowiedział się w stylu “Mam telefon z androidem/wp8, wybrałem go ponieważ …, podoba mi się w nim to i to, a nie podoba tamto”. Czytający wie czego oczekuje od telefony i na podstawie takich odpowiedzi sam wywnioskuje co mu będzie odpowiadać. Dlatego Panowie i Panie proponuję porzucić broń i nie przekonywać się nawzajem co jest lepsze. Każdy lubi co innego, każdy oczekuje od telefonu czego innego, więc polecam mówić o swoich odczuciach bez próby przekonywania innych na siłę do własnej opinii. bo to jak namawiać Luke’a Skywalker’a na przejście na Ciemną Stronę Mocy;)
Jestem gadżeciarzem, to na pewno;) Jestem z Androidem od początku, zaczynając od Google HTC G1:) poprzez kilka innych telefonów… na bierząco śledzę jego zmiany. Ale żeby było śmieszniej póki co używam Nokii E72 z Symbianem, czasami przerzucę kartę do HTC Google Nexus:) iPhonem miałem okazję się pobawić, ale nie uważam, że “śmierdzi” i nie uważam, że jest gorszy ani lepszy od Androida. Ostatnio coraz głośniej o telefonach z Windowsem. I początkowo nie podobał mi się ten “ociosany interfejs” z czasem jednak zacząłem coś widzieć w tych kafelkach Microsoftu:) Dlatego też tutaj trafiłem. Szukam konstruktywnej opinii, która byłaby tą małą zachętą, która popchnie mnie w kierunku WP8.
Tak tylko co do Androida… Po pierwsze Android to bardzo szerokie pojęcie;) O co mi chodzi, otóż każdy producent, HTC, Samsung itd. mają swoje nakładki na oryginalny system, co powoduje, że różnią się wyglądem, mają nieco odmienne elementy obsługi, czasem inne menu, inne animacje itd. To powoduje, że możemy mieć inne wrażenia i tak np. bawiąc się HTC podoba nam się, a bawiąc się Samsungiem już mniej. A przecież to i to jest Android. Mi osobiście najbardziej podoba się oryginalna wersja Androida, którą możemy spotkać we flagowych urządzeniach Google’a. Kolejna rzecz to prędkość, płynność działania Androida. iPhone od początku był płynny w działaniu i mimo, że w pierwszej wersji nie działał Bluetooth i przeszkadzało parę rzeczy to płynność działania byłą na pierwszym miejscu. Z Androidem nie było tak idealnie (i też na początku nie działał Bluetooth:). Na szczęście prędkość systemu wzrastała wraz z kolejnymi wersjami systemu. Sytuacja diametralnie się zmienia wraz z wersją 4.1.x systemu Android. Tutaj system chodzi na prawdę płynnie i bez najmniejszego zarzutu. Optymalizacja była dla firmy Google priorytetem i udało im się osiągnąć zamierzony cel. Kolejna rzecz, że Android został wypuszczony również na tanie niszowe modele telefonów, na których do końca płynnie niestety nie będzie chodził, ale to wina sprzętu. Niestety systemy operacyjne ze względu na swoją rozbudowaną funkcjonalność, wielozadaniowość mają duże zapotrzebowanie na zasoby. Więc jak już ktoś sobie porównuje, to niech porównuje telefony z tej samej półki cenowej.
Ogólnie spoglądam w kierunku WP8, a dokładniej Nokii Lumii 920 bo:
Nokie Lumię można obsługiwać nawet przez rękawiczkę, nie tylko gołym palcem,
Wraz z telefonem dostajemy pakiet Office, oryginalny Microsoftu, więc zawsze na 100% kompatybilny z wersją komputerową,
Wraz z telefonem dostajemy standardowo nawigację Nokii, która do działania nie potrzebuje internetu (tak jak Google Maps),
Ładowanie bezprzewodowe, niby bajer a jednak inne wrażenie, gdy nie podpinasz kabla tylko kładziesz w ulubione miejsce telefon a on się ładuje,
Poza tym jakaś dziwna, nieodparta chęć poznania nowego systemu;)
Zdecydowanym minusem dla mnie byłoby:
Brak wykrywania urządzenia jako pendrive. W pracy mam ograniczone prawa na komputerze i nie mogę instalować dodatkowego oprogramowania. A często robię zdjęcia dokumentów i wrzucam poprzez kabel do komputera:( To by dyskredytowało ten telefon… Mam tylko nadzieję, ze w WP8 jest już inaczej niż poprzednich wersjach 7.x?