Do tej pory używałam messengera, ale po zmianach na fb zrobił się lekko zbugowany, a poza tym też mam obawy czasem coś wysyłać przez ms. Zależy mi na komunikatorze, który będzie dobrze działać i na telefonie i na PC. Ostatnio natknęłam się na taki artykuł: https://kopalniawiedzy.pl/Telegram-Signal-Facebook-Messenger-WhatsApp-prywatnosc,33200 i rozważam instalację któregoś z tych komunikatorów. Ktoś coś doradzi?
Zobacz którego z tych dwóch używają ludzie, z którymi się najczęściej komunikujesz.
Nie wygłupiaj się Ewa Szarzyńska, takie fotki najbezpieczniej wysyłać w zaszyfrowanym na komputerze pliku
utox będzie jeszcze bardziej anonimowy i bezpieczny.
@anon741072 nie wiem kim jest jakaś Ewa Szarzyńska i nie zależy mi na przesyłaniu jakichś supertajnych wiadomości, a tym bardziej fotek. Priorytetem jest raczej łatwość obsługi i niezawodność. Prywatność wystarczy, że będzie nieco większa niż w ms
Śmieszy cię to?
@betmariss
Zobacz: https://niebezpiecznik.pl/post/whatsapp-telegram-czy-signal-2/
@betmariss Wziąłbym signala, bo jest opensource.
A co mam się użalać nad głupotą/nieświadomością ludzką?
Cieszy mnie to, bo dzięki takim aferom zwiększa się świadomość użytkowników, do których inaczej ciężko dotrzeć.
Ależ ja zawsze byłam świadoma że na fb i w ms nie ma prywatności, dlatego właśnie nie używałam ich do przekazywania jakichś poufnych informacji, a konto mam fejkowe. Nie wiem dlaczego zakładasz, że nagle teraz moja świadomość się obudziła…
To nie było do ciebie, ani o tobie
Pisałem do @januszek w sprawie tej Ewy, której nie znasz historii
Ach, czyli kiedy zobaczyłeś wpis kogoś, kto pisze, używając formy żeńskiej, w sprawie, który komunikator jest lepszy, postanowiłeś odpowiedzieć na nie zadane przez nikogo pytanie o to jak bezpiecznie wysyłać komuś swoje nudesy, bo martwisz się niską świadomością użytkowników?
Coś tak jakby
A formy, w jakiej pisze @betmariss nie muszę sprawdzać, bo ją z forum kojarzę
Daj już na luz, głupi żart mi się przyczepił, czasem każdy coś głupio chlapnie
Forum bardzo często jest lustrem, które wizualizuje fantazje jego użytkowników…
Aby używać Signal na lapku z Windows muszę instalować aplikację? Czyli to będzie jak Skype?
A jest coś, co pozwala rozmawiać w przeglądarce, tak jak ms?
Aby korzystać z Signal na komputerze stacjonarnym, wymagana jest wcześniejsza instalacja aplikacji na telefonie.
@krystian3w - tak, wiem o tym. Tylko nie wiedziałam, że na komputerze też trzeba instalować aplikację, bo np. ms nie trzeba.
Zainstalowałam, ale mam obawy, że za każdym razem trzeba skanować telefonem kod qr, aby móc korzystać na kompie, co jest niezmiernie upierdliwe. Wolałabym już normalny login i hasło jak na Skype
@betmariss W przypadku Signal Desktop nie trzeba za każdym razem skanować kodu QR smartfonem.
Za pierwszym razem tylko. Urządzenie pojawia się w “połączonych” i do momentu jak nie odbierzesz dostępu to sesja jest uwierzytelniona w aplikacji.
Nawet w smartfonie możesz wyłączyć wtedy internet i tak będzie działać na komputerze niezależnie. Wiadomości natomiast się synchronizują.
@anon741072 W przypadku Signala rozmawiasz tak na prawdę przez przeglądarkę, bo aplikacja odpala się na bardzo wykastrowanym Chromium w kontenerze. Widać to w procesach aplikacji dokładnie, a wizualnie wygląda jak samodzielna aplikacja
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop --type=zygote
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop --type=zygote
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop --type=gpu-process --field-trial-handle=cyferki,cyferki,cyferki --enable-features=WebComponentsV0Enabled --disable-features=SpareRendererForSitePerProcess --gpu-preferences=literki --shared-files
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop --type=utility --field-trial-handle=cyferki,cyferki --enable-features=WebComponentsV0Enabled --disable-features=SpareRendererForSitePerProcess --lang=pl --service-sandbox-type=network --shared-files=v8_snapshot_data:100
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop --type=renderer --field-trial-handle=cyferki,cyferki,cyferki --enable-features=WebComponentsV0Enabled --disable-features=SpareRendererForSitePerProcess --lang=pl --app-path=/usr/lib/signal-desktop/resources/app.asar --no-sandbox --no-zygote --native-window-open --preload=/usr/lib/signal-desktop/resources/app.asar/preload.js --enable-remote-module --background-color=#3a76f0 --enable-spellcheck --enable-websql --num-raster-threads=4 --enable-main-frame-before-activation --renderer-client-id=5 --no-v8-untrusted-code-mitigations --shared-files=v8_snapshot_data:100
/usr/lib/signal-desktop/signal-desktop --type=broker
… i 150MB RAM out