Temperatury E7200 - na które patrzeć?

Bez O/C na boxie powinny być w granicach 30-40*C. Tak jak pisałęm wyżej wykonaj: ponowne, bardzo dokładne założenie chłodzenia (chłodzenie musi bardzo mocno przylegać do płyty i nie może się ruszać). Po drugie, jeśli temperatura będzie nadal taka jak była to znaczy, że czujnik walnięty i wtedy będziesz musiał sprawdzać temperaturę palcem, bądź jakimś miernikiem. Ogólnie duża część procków 45nm od Intele ma problemy z czujnikami.

PS. Trzymam kciuki za podkręcanie tego procka na tej płycie, bo chcę się dowiedzieć jak płyta sobie radzi z E7/8xxx ;] Powodzenia i pisz jak już coś zaczniesz robić z O/C

Założyłem od nowa chłodzenie i nałożyłem pastę Spire-420 i temperatury są takie:

beztytuuus9.th.jpg

Komputer nie chodził, włączyłem go i włączyłem Orthorsa.

No i są przyzwoite. Teraz możesz spróbować coś z niego wykręcić i jeśli temperaturki będą za duże to zmienisz chłodzenie i będzie ok.

Włączyłem Orthosa na 30 min i oto wyniki. Czytałem gdzieś, że program realtemp ma tester czujników, czy to prawda i czy one są wiarygodne??

gfdcr8.th.jpg

Jeśli wierzyć na 100% Everestowi…:wink: to temperatura - 50 stopni, jak najbardziej ok.

A rdzenie 70*C??

Nie do końca, bo procek jest nie kręcony :frowning: Chyba ma padniey czujnik twój procek, jeśli Ci to przeszkadza to go wymień, ale musisz im powiedzieć o tym czujniku.

Byłem dziś w tym sklepie i powiedzieli, żeby przyjść w poniedziałek to wezmą procka przetestują u siebie na kompach i sie okaże, czy to procek, czy moja płyta.

Siemka, wszystkie możliwe scenariusze wykorzystane ( bios, programy, chłodzenie, Windows), nic już moim zdanie nie da rady zrobić , jeżeli chcesz to go wymień, a jeśli nie to Sobie zostaw, daj znać co i jak już coś będziesz wiedzial :slight_smile: :slight_smile: :wink: :smiley:

Tym razem zgodzę się z Climer26, po prostu czujnik walnięty, skoro mówisz, że radiator jest ledwie ciepły. Jeśli wymienią CI procka od razu (jeśli to jego wina) to bierz, ale jak będziesz musial czekać na gwarancje, to nie wiem czy to jest dobry pomysł.

Znaczy nie czekać te 2 tyg, tylko jakiś 1 dzień, bo oni muszą w sklepie sprawdzić tego procka i jak okaże się ze to jego wina to wymienią na nowy.

W dniu 29.05.2008 , o godzinie 15:25 został dopisany post przez adam749

Nie chce mi się jechać do tego sklepu. Postanowiłem kręcić na “oko” podobno jak będą za wys. temper. to komp będzie się resetować. Wrzucam screeny z przed i po. Podkręciłem do 3,33GHz i niewiem czy dalej iść. Niedługo wrzucę temperatury, narazie proc ma 63*C, a rdzenie 79*C(mam włączonego Orthosa)

c2d253ghztc6.th.jpgc2d333ghzak6.th.jpg

Jak jeszcze coś wrzucić to piszcie!

PS. Radiator w miarę. Nie parzy, ledwo co czuję że jest cieplejszy.