Mamy konta pocztowe w domenie hotmail. Używamy klienta pocztowego The Bat! Kilka dni temu dostaliśmy (na wszystkie konta) wiadomość od Microsoftu: W dniu 16 września 2024 r. aplikacje korzystające z mniej bezpiecznej technologii logowania nie będą już mogły uzyskać dostępu do Twojej poczty e-mail. Jeśli otrzymasz tę wiadomość e-mail, obecnie korzystasz z aplikacji poczty e-mail lub kalendarza, które używają mniej bezpiecznej metody uwierzytelniania do łączenia się Twoim kontem e-mail w usłudze Outlook.com. Musisz uaktualnić aplikacje poczty i kalendarza innych firm do wersji obsługujących nowoczesne metody uwierzytelniania.
z jedną uwagą, najwyraźniej źle pamiętam i w Outlooku skonfigurowałem mail jako skrzynkę Exchange.
a w TheBat spróbuj tak
z jedną uwagą
Pierwszą rzeczą do sprawdzenia jest wersja The Bat. Musisz mieć wersję 9.2.3 lub wyższą, aby współpracować z najnowszymi wymaganiami OAuth2 firmy Microsoft. Uruchom The Bat! i naciśnij ALT + F1, aby sprawdzić.
Kurcze, dobrze, że wp tak nie kombinuje. Moim zdaniem wystarczy w ustawieniach konfiguracji skrzynki w The Bat zmienić na to całe auth2, czy jak to tam.
Przy nowej konfiguracji konta uruchamia się wewnętrzna przeglądarka (można użyć zewnętrznej), w niej logujesz się na konto M$ i potwierdzasz użycie aplikacji do poczty. Otrzymujesz potwierdzenie zwrotne od M$.
OAUTH - jest nieaktywne.
Przyznam, że wolałabym jednak pocztę POP niż IMAP, ale czy tylko o to chodzi?
Ciekawostka. Sześć kont hotmail nie działa, ale jedno - z identycznymi ustawieniami!!! - jak najbardziej.
Dziwne, jedyne co mi przychodzi do głowy to skasowanie skrzynki i dodanie jej na nowo. Podobny problem OAUTH Grayed Out
W jednej z odpowiedzi ktoś dość niejasno pisze, że pomogło mu usunięcie/dodanie skrzynki kilka razy. Jeżeli to pomaga to faktycznie dziwne.
Dodaj nową kopię konta yahoo w TB!. Przy odrobinie szczęścia, podczas dodawania konta w przeglądarce internetowej zostanie ustawiony bit „OAUTH”, a następnie konto zaloguje się normalnie w TB! Może to nie zadziałać za pierwszym razem; jeśli tak, usuń nową kopię konta i spróbuj ponownie. Musiałem to zrobić cztery razy dla jednego z moich kont.
Jedyne działanie, które okazało się do pewnego stopnia sensowne, to usunięcie kont pocztowych i założenie ich jeszcze raz, od nowa - przy okazji dzięki za podpowiedź. Wydaje się, że muszą to być (wielce niewygodne) konta IMAP. Poza tym niezbędna jest korekta ustawień serwera, bo The Bat! w trybie AUTO nie robi tego właściwie w odniesieniu do serwera poczty wychodzącej.
Gdybyście mi jeszcze podpowiedzieli, używać czy nie używać polecenia IDLE? Jaka jest Wasza praktyka i doświadczenie?