Tibia

Przynajmniej nie chodzi się tam “kwadracikiem”. Ja gram w WoW’a i GW i dobrze mi z tym ;]

Widzisz Cobrastyle problem polega na tym że gry mmorg ogólnie uzależniają :frowning: . Nie mówię że wszyscy są na to podatni , ale sam fakt że z takimi grami jak nawet Tibia trzeba uważać.

Jeżeli chodzi o Tibie to mów co chcesz ale jest to jeden wielki niewypał( jak dla mnie i większości). Nic ona nie oferuje ciekawego ma obrzydliwą grafike , nie posiada dzwięku i ogólnie jest mało grywalna zwłaszcza na początku.

I niech ci bozia wybaczy.Porównujesz Starcrafta i Diablo do Tibbi ??

Tibia nawet nie dorasta im do pięt pod względem grywalności jak i grafiki (zresztą to inny gatunek gier).

Niebezpieczeństwo MMORPG polega wg mnie na tym, że zazwyczaj o wiele łatwiej znaleźć rówieśników w grze niż w rzeczywistości, ale to bardziej “wina” internetu niż gier MMORPG. Tak na prawdę, stopień w jakim jakaś gra wciągnie daną osobę zależy od tego kim ta osoba jest. Wiadomo, że dajmy na to pracujący facet w wieku 35 lat, z żoną i dziećmi na karku nie będzie grał tyle, co nastolatek, któremu nikt praktycznie nie poświęca czasu (np. rodzice). Wszyscy zaczynają zauważać jego problemy dopiero po pewnym czasie, a jak wiadomo - łatwiej zapobiegać niż leczyć. Takie jest moje prywatne zdanie 8)

Im człowiek dojrzalszy tym mniej czasu ma na przyjemności, więc wg mnie rodzice powinni przywiązywać dużą rolę do tego czym zajmują się ich dzieci. Tym bardziej, że często rodzice są zbyt zapracowani aby móc potomstwu poświęcić wystarczająco dużo czasu.

Naresczie ktos mowi po polsku, uff. No tak na poczatku tibia jest okropnie nudna, i jak ktoś mówi że "ah, zainstaleowalem wbilem 5 LEFEL i mufie wam sze to nódna gra, a pszeciesz bylem highh lefel " to nie wiem, czy się śmiać czy płakać. Może grafika rzeczywiście nie za piękna, ale jakos to nie przeszkadza. Chyba wiecie ze nie liczy sie tylko grafika. A i jescze coś. To że gralem 8 h to wakacje… teraz trzeba się uczyć to 1-3 godzinki maksymalnie.

Powiem tak:

Większość ludzi wypowiadająca się na ten temat w stylu “ci co grają w tibie to nooby i dzieci z podstawówki” to są ci którzy kiedyś sami podniecali się tibią i swoim pro 13 lvl sorkiem w końcu zaliczyli tzw. deda i popłakali się zaczęli wydzierać się w niebo głosy, że tibia to /cenzura/ i grają w to same nooby. Niestety ale taka jest brutalna prawda.

Owszem nie jestem zwolennikiem tych co siedzą po 10 godzin nad komputerem i modlą się nad świętą tibią… Lecz to co napisałem wyżej jest najczystszą prawdą.

no ale jeśli naprawdę straciło sie przyjaciela przez tibie, bo on w to stale grał aż w końcu mu zaczelo odbijac, zaczal wszyskich bic, mowic o tibi a jak go ktos nie sluchal to od razu dawal mu po ryju :frowning: . No wiem ze to jest skrajnosc, ale to wlasnie niestety spotkało mojego kumpla :frowning:

Gdzieś czytałem że jakiś chłopak wyrzucił kompa przez okno bo zginął w tibii :smiley:

A jeden chłopak przyniusł siekiere do szkoły i chciał zabić nauczycielkę bo za dużo grał w Tibię… :?

Szczerze mówiąc powinni zabronić grać w tą grę za dużo ludzi od niej głupieje :? . A jak już mają grać to góra 2 godziny dziennie.

CobraStyle , a jak by mama Ci zabroniła grania w Tibie to co? Zabił byś ja? Człowieku, ty jesteś uzależniony i chory… Szkoda mi Ciebie i takich jak ty. Racja grafika nie jest najważniejsza, ale to nie zmienia faktu, że Tibia to niewypał. Ja bym takich ludzi zamykał w izolatkach i dziennie dawać im te 10h wykładów psychologa przez głośnik. Nazywając nas idiotami, miałeś na myśli raczej siebie. Ja również pogrywam w gry MMORPG, ale nie przez 10-13h lub więcej :roll: I nie, zabiłbym kogoś ani nie wy bluzgał, za to że powie np. Silkroad to chłam.

Aha i tak na marginesie to już od chyba początków, grafika stanowiła 80-90% całości gry, więc jak by nie patrzeć to grafa jest prawie najważniejsza.

Dudas bad boy a ja bym proponował psyhatrę…

u mnie w klasie po tym wypadku z tym, ze ktos przez tibie zabil mame krzeslem (wiem ze to nie powod do zartow, jednak jesli na forum jest juz o tym temat…) mowia, ze krzeslem, bo klawiatury mu bylo szkoda.

:shock: Hmm…a co to jest “psyhatra” ? Jak już coś komuś proponujesz to najpierw dowiedz się jak to poprawnie napisać. Ja Tobie proponuje słownik ortograficzny :cfaniak:

ojj szybko pisałem xD chodziło o psychiatrę oczywiście :slight_smile:

Edge , to może jeszcze ograniczy się każdemu czas włonczonego komputera ?? Każdy tylko 10 minut dzienie ponieważ można oszaleć

Ja tylko uważam że gry mmorg są grami bardzo niebezpiecznymi dla osób która mają słabą psyche i problemy życiowe bo zazwyczaj takie osoby się uzależniają. A twoje rozumowanie jest co najmniej dziwne bo gdybym ograniczył używanie kompa do 10 minut dzienne to wszystkie poważne firmy itd by splajtowały . Przecież osoby pracujące biznesowo urzywaja komputera prawie cały czas i jakoś żyją

Widzę, że na forum nie brakuje Trolii, które uprawiają ich ulubioną dyscyplinę Trolling. A to niebezpieczne zjawisko :roll:

Masz racje ze trollują. O, tutaj ci cytuje przykładzik:

A czy ja mówię, że komuś, nie wiem, dam po ryju jak nie gra w tibie czy coś?! Ja tylko mowie, ze to gra jak kazda inna tylko:

a) bardziej wciagajaca ludzi dojrzalych ( a nie dzieci, co "fbijoł pionty lefel i soł cól " )

b) niestety bardziej dzialajca na psyche, ale to u ludzi ze slaba psycha i jesli nie graja na dlugo tyko np. biją 20 lvl pol roku ;p

(…)ja bym takich ludzi zamykał w izolatkach(…)

Hmm, jakich ludzi ? Takich co graja w tibię bo to niwypał ? Wiele gier to niewypał, a ludzie w to grają…Masz rację, no to powinni zamykać w izolatkach ludzi grajacych w diablo bo to “niewypal” bo ma slaba grafike no tak…i ludzie w to graja duzo to tez powinni zamykac…

Proszę Cię o jedno, nie porównuj Tibii z Diablo ;] Bo takie porównanie nie istnieje. To tak jakby porównać BMW Serii 5 z Fiatem 125P bo niby wielkością od siebie nie odbiegają specjalnie ;]

Jeżeli dochodzi do tego że osoba wykazuję agresję po graniu w Tibie ( nie wiem dlaczego ale głównie tylko o niej słyszę ) powinna zostać leczona bo to niestety jest już choroba na tle psychicznym