Planuję kupić drukarkę HP LJ Pro M12a, tylko z tego co widzę, to oryginalne tonery są drogie Czy montowanie zamienników to dobry pomysł? Czy może być w nich niekompatybilnego?
Kompatybilne mogą być, ale mój brat użył raz tonera z Allegro i CHIP na tonerze zawieszał drukarkę.
Jeśli kupujesz tonery z dobrego źródła i przy ich wyborze nie kierujesz się podejrzanie niską ceną, to wszystko powinno być OK. Oczywiście każdy ryzykuje na własna rękę. Kiedyś bawiłem się nawet w ręczne napełnianie zbiorników tonerem i wymianę chipa radiowego (w mojej drukarce są bezprzewodowe, wystarczyło wrzucić je do małej komory w pojemniku), więc koszt “odświeżenia” był 6x niższy.
W okresie gwarancyjnym tylko oryginały, potem szukaj firm zaopatrujących przedsiębiorstwa.
HP co jakiś czas miesza w firmware i producenci zamienników dopiero po około 4 m-cach dostosowują się.
Ważne, by kompatybilne zamienniki miały dobrą markę - ja do swojej laserówki używam tonera ActiveJet, stosunek cena jakość rewelacja - w sferis są najlepsze oferty na to.
Mylisz się i to bardzo - z prostego przykładu - popularna - dobra i tania drukarka laserowa Drukarka HP LaserJet Pro M12A - cena z wysyłką 273 zł - toner oryginalny na 1k - 79A cena 210 zł - tyle praktycznie co nowa drukarka ! Kupując toner 100% nowy zamiennik na allegro za 30 zł masz wydajność 2400 stron !! czyli tyle co dwa tonery oryginalne za łącznie 420 zł !! Nie patrzy się na gwarancję bo nawet jak by ją odrzucili na jednym tonerze zamienniku oszczędzasz tyle, że wystarczy na nową drukarkę i zostanie. Te drukarki są bardzo wytrzymałe. Przy droższych drukarkach korzyści są jeszcze większe z zamienników i uprzedzam pytania i zarzuty - te tonery 100% nowe zamienniki nie ważne u którego sprzedawcy (większość sprzedaje to samo - niektórzy tylko przepakowują w swoje kartony) działają bezproblemowo i mają bardzo dobrą jakość !
Coś gdzieś słyszałeś ale nie do końca - HP miesza z oprogramowaniem drukarek jak do tej pory jedynie w atramentowych i tylko kilku modelach a nawet w nich umożliwiła cofnięcie aktualizacji.
Profilaktycznie wystarczy zablokować możliwość automatycznych aktualizacji i powinno być ok.
Zależy jeszcze jaki sprzęt, są drukarki które spokojnie sobie radzą z zamiennikami i nic złego się nie dzieje. Mam tutaj serię tych wszystkich małych, biurowych drukarek laserowych z rodziny HP 1018,1020 i inne tego typu Sam mam 1020 i kupuje do niej tylko i wyłącznie zamienniki. Ostatni kupiłem jakieś 1,5 roku temu a wydrukował mi już ze 4 paczki po 500 stron każda i końca jeszcze nie widać. Mam tutaj na myśli takie drukarki jak ta tutaj: https://www.drukuj24.pl/drukarka/laserjet-seria-zxxx-laserjet-z020.html i inne z tej serii.
Trzeba kupować zamienniki tylko sprawdzonych marek, wtedy jest pewność , że nie uszkodzą sprzętu. Takich no name , jeszcze za grosze lepiej nie kupować w ogóle
- Nie kupuje się drukarki HP, chyba że zamierzasz płacić za same tusze tyle co za całą drukarkę.
- Unijne prawo od lat dopuszcza stosowanie zamienników, ich jakość jednak jest różna.
- Od wielu lat używam drukarki Brothera wyłącznie z zamiennikami które kosztują mnie po 3 złote za sztukę, nigdy nie miałem najmniejszych problemów.
ja tanio kupuję zamienniki od dobrego dostawcy, wcześniej sprawdzam czy ma odpowiednie opinie.
posiadam małą drukarkę laserową Samsunga Xpress M 2026 i bardzo tanie tonery są do tej drukarki.
Możesz powiedzieć jakie dokładnie zamienniki kupujesz? Jakiej marki
SAMSUNG NOWY ZAMIENNIK MLT-D111S M2020M2022 M2070
Cena brutto: 47.99 zł
Cena netto: 39.02 zł
WYDAJNOŚĆ 1 tysiąc stron
to do drukarki laserowej
Temat brzmi:
Tonery: oryginały czy zamienniki
Tak więc dotyczy tylko drukarek laserowych.
wiadomo zamiennik dobrej jakości z cipem
toner active jest kupiłam i jest na prawdę niezły .
Zamienniki rzeczywiście dają radę, robią dobrą robotę.
W zasadzie od początku drukuje na zamiennikach i nie widzę żadnej różnicy. Zamienniki to bardzo często tonery, które kiedyś były oryginalne, a które zostały zregenerowane, poprzez dodanie do nich materiałów eksploatacyjnych. Przez to ich koszt jest wielokrotnie niższy. Na https://drox.pl/ wybierz producenta, model i zobacz jak przedstawiają sie koszta. To ja może podam na przykładzie HP 1012. Oryginał na 2k stron to wydatek 322 zł podczas gdy zamiennik to wydatek około 44 zł.