Transfer plików pomiędzy dwoma komputerami przez kabel LAN. Windows 10

Czy wszystko nie wiem ale na pewno więcej niż niektórzy z was. Jak chociażby to że szybciej można przesłać dane przez port 4.8 Gb/s niż 1Gb/s.
A także to że przesyłając małe pliki najlepiej robić to z wiersza poleceń stosując np. 128-mio wielowątkowość niż sekwencyjnie. :ghost:

Po co grupa domowa po IP wystarczy jak udostępni na drugim kompie folder/katalog

A no wiem ale czasem windows świnia nawet z tym ma problem i trzeba korzystać z tego drugiego planu.
Szczególnie jak to sie robi pomiędzy 2 różnymi Windowsami.

Czy wiesz więcej od innych to bym się kłócił, ale niech Ci będzie. Przetwarzanie malych plików jest problemem systemu plików. Gdy system musi oczytać/zapisać sporą liczbę malych plików lub je poprostu wyświetlić w katalogu, przetwarza je bardzo długo, tak więc nie tylko kopiowanie jest problematyczne. Wejdź sobie kiedyś do katalogu, który ma chociazby setki tysiecy plików po 2kb. Tylko po to, aby menedżer plików Ci je wyświetlił. Jedynym znanym mi systemem plików dedykowanym do tego typu zastosowań jest ocfs2 w zastosowaniach klastrowych. Ext4 już lepiej sobie radzi z małymi plikami, niż ntfs.

I zaskoczę Cię, znam robocopy i używam go w skryptach. Liczyłem, że wylejesz z siebie więcej wiedzy, którą się chwalisz i faktycznie napiszesz coś czego nie wiem, ale się przeliczyłem.

Nie znasz. Z rozróżnieniem wielkości tez masz problem. A to jak zbudowany jest dany system plików oraz zalety lub tego wady ma się nijak do metody ich kopiowania, sekwencyjnego czy wielowątkowego. Rozróżnij to wreszcie. Plik po pliku albo 128 równocześnie. Po to właśnie jest robocopy. Przy wielowątkowości z ustawionym parametrem na 16 skopiowanie ok. 2000 plików o całkowitej objętości wszystkich ok. 50 MB (małe raczej) odbędzie sie ok. 6 razy szybciej niż plik po pliku.
Ustaw go na 128 (największy z możliwych) i pobaw się.

Literówka, zmeczony po pracy jestem. Operacje na plikach to nie tylko kopiowanie. Robocopy sobie poradzi, a co z uslugami, które muszą czytać i zapisać pliki? To jak został skonstruowany system plików ma wpływ na wydajność, nie bez powodu inny został zaprojektowany, tak aby był w tym samym przypadku wydajny.

W końcu się rozpisałeś. Chodzi właśnie o, żeby nie kłócić się kto wie więcej, a kto mniej, ale żeby wymieniać się wiedzą.

Miało być EOT koty…

Jaki jest temat postu? Transfer między dwoma zewnętrznymi urządzeniami. Jego szybkość. I od czego przede wszystkim zależy.
A co do usług które czytają i zapisują. Też różnie bywa. Ostatecznie główna zabawa w komputerze odbywa się między ramem a cpu plus gpu. A te też działają wielowątkowo. Po coś te rdzenie są Dyski sa tylko dodatkami. Skądś trzeba pobrać dane i gdzieś je zapisać. Ram jest ulotny.

1 polubienie

Gdzie Ty widzisz OTy? Dyskutujemy na tematy techniczne :wink:

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Reasumując:
Wysyłając duży plik - 4,7 GB - jako pojedynczy
a
Wysyłając duży plik - 4,7 GB - jako wiele mniejszych

jaki jest zysk czasu całkowitego zakończenia operacji kopiowania?