Zwróć uwagę na rodzaj pobieranego programu. Zadaniem programu PassTool jest odzyskanie haseł i loginów, program wyciąga klucze licencyjne z produktów firmy Microsoft itp. Myślisz, że można ot tak sobie wejść w plik, wyedytować go notatnikiem i odzyskać hasło? Te czasy już minęły… program ma odzyskiwać hasła i to właśnie robi.
Jednak ze względu na charakter działania może być przez niektóre programy antywirusowe (w tym przypadku większość) zaklasyfikowany jako “szkodnik”, co nie znaczy że tym szkodnikiem jest. Czasem wystarczy pobrać instalator jakiegoś programu anti-malware lub antywirusa (który zawiera w instalatorze już jakieś sygnatury wirusów) i przeskanować go innym antywirusem, a zobaczysz że skaner antywirusowy potrafi zaklasyfikować taki instalator jako “obiekt zainfekowany”. Inny przykład? Uruchom sobie jakiegoś trainera do gry, np. trainer do gry S.T.A.L.K.E.R. gdzie kombinacją klawiszy uaktywnia się poszczególnie cheaty, a zobaczysz że nawet najlepiej oceniane pakiety antywirusowe potrafią zaklasyfikować tego trainera jako obiekt przechwytujący znaki z klawiatury (keyloger) właśnie ze względu na sposób jego działania. Podobnie jest ze sterownikami do niektórych klawiatur od laptopów… co wcale nie znaczy, że programy te są wirusami :).
Nie znasz mnie, nawet jesli “jestem” w bledzie nie uprawnia cie to do nazywania mnie dzieckiem. No chyba ze jestes 40 letnim “specem” ktory wyjasnia problemy na forum w takim razie zwracam honor.
Samo to zdanie świadczy o małostkowości piszącego i sporym niedorozwoju emocjonalno-intelektualnym.Konkretnie na jaki arykuł KK lub innego aktu prawnego byś się powołał usiłując złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez Redakcję Dobrychprogramów…świadomie pomijam już tak oczywiste zagadnienia jak udowodnienie celowości działania na szkodę użytkowników vortalu przez zamieszczenie tego “zawirusowanego” programu…
Gdyby autor postu był douczony w sprawach takich narzędzi wiedział by że wiele narzędzi pokazujących hasła , siecowych itp jest takich że są wykrywane przez antywirusy że niby jako trojany a jest to normalne działanie antywrusów
Czy możesz sprawdzić do czego ten program służy z łaski swojej? Do wyciągania haseł! To chyba normalne, że jak się pojawiła sygnatura, która po części pasuje do tego programu to automatycznie program będzie Ci komunikował takie rzeczy.