TV LCD, PLAZMA ITP. POMOCY! Co Wybrać?

W rodzinie będzie zakup nowego telewizora. Na mnie spoczywa więc odpowiedzialność …

Cena do 2 tyś.

Mam 3 typy:

http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l … bhtml#opis

Pewnie już kilka osób stało przed tym problemem więc gorąco proszę o poradę.

WSZELKIE uwagi mile widziane.

Telewizor będzie podłączony do zwykłej osiedlowej kablówki i raczej tak już zostanie. Chodzi głównie o to aby tym co pokaże nie odbiegał (na gorsze) od zwykłego (nowoczesnego) telewizora.

Kilka pytań:

• Co lepsze plazma czy LCD? (Ja już zgłupiałem)

• Czy plazma która ma mniejsza rozdzielczość i jest HD ready mocno odbiega od prawdziwego HD?

• Czy odświeżanie 100Hz faktycznie widać?

• Jak jest naprawdę z poborem prądu?

• Jak z trwałością (czasem pracy)?

• Czy to prawda że TV Plazmowych nie można kłaść (np. na czas transportu) bo się zawsze uszkadza struktura ekranu?

• Czy tuner naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T (MPEG-4) i kablowej telewizji cyfrowej DVB-C faktycznie mi się przydadzą? Chodzi mi głównie o ten drugi.

LCD nie jest w stanie wyświetlić odpowiedniego nasycenia czerni.

Z kolei LED to trik marketingowy, to zwykłe LCD tylko, że tradycyjne podświetlenie zastąpiono diodami. OLED będzie już o wiele lepsze od plazmy, lecz to jeszcze daleka przyszłość.

Ja osobiście poczekałbym na TV 3D czy to plazma czy LED

Plazma, pobiera tyle samo prądu co lcd czyli tyle samo co zwykły kineskopowy telewizor 25-27 cali , nie musisz siedzieć naprzeciwko telewizora gdyż obraz nawet pod dużym kątem nie rózni się tak jak to jest w lcd , co do jakości obrazu (full , ready) to zależy z czego będzie odbierany sygnał, anteny naziemne , kablówki , czy tunery satelitarne nie HD , to znacznie lepszy obraz będzie na plaźmie , plazma znaczniej lepij radzi sobie z mniejszymi rozdzielczościmi , full hd to jedynie filmy na płytach blu-ray czy gry z konsol , telewizja w najbliższych latach nie będzie nadawać programów w full hd , wszysktkie platformy cyfrowe na świecie to narazie hd ready , jedynie japonia posiada kanał testowy w full , nawet jeżeli powstanie naziemna telewizja DVB to i tak będzie to hd rady , nie wiem czy potrzrebny Ci tuner cyfrowy tv. naziemnej , głowny operator który miał to realizować czyli TVP bankrutuje i narazie wycofał się z realizacji .

Dodane 07.03.2010 (N) 19:49

to zapewne do tego czasu plazma czy lcd obecnie zkupiony będzie i tak do wymiany , sądzę że telewizor 3D w przystępnej cenie bedzie można kupić za jakieś 5-8 lat

po pierwsze to ostatnio było tyle wątków na ten temat że radzę skorzystać z :szukaj:

po drugie nie napisaleś z jakiej odległości będziesz oglądać a to jest raczej ważne przy uwzględnianiu rozmiaru TV i tego czy potrzebne ci rzeczywiście to Full HD

co do pytań

ad.1 to zależy , plazma da ci żywsze kolory , głęboką czerń,dynamiczny obraz bez smużeń i jeszczę by tu wymieniać co do LCD to masz ostrzejszy obraz i niby światło mniej śię odbija no i … dalej nie znam zalet :smiley: Ja dość długo wybierałem i wybrałem plazmę i ani przez chwilę tego nie żałowałem ale za 2 tys. może być ciężko :roll: szukaj takiego http://www.allegro.pl/item945456845_olm … owosc.html może coś upolujesz , warto się skusić poza tym to nowy model i ma pare ■■■■■ół dorzuconych względem starego (apropo może do 2tys. wyrwiesz stary model)

ad2. no to zależy , od wielu czynników poza tym w mniejszych TV Full Hd i tak nie ma sensu a jak już mamy większy i oglądamy z +3m to tego Full HD praktycznie nie widać , ale nie zaszkodzi mieć Full HD :wink:

ad.3 no w plaźmie na pewno widać różnice pomiędzy 50Hz a 100Hz,BTW który TV nie ma teraz 100Hz? :expressionless:

ad.4jest bardzo niewielka ,praktycznie nie zauważalna różnica na kożyść LCD (nie biorąc po uwagę “LED” )

ad.5 LCD nie wiem powyższy panasonic to 100tys. h

ad.6 nie wiem jeśli tak gdzieś jest napisane(wiarygodne źródło) to pewnie coś w tym prawdy jest

ad.7 DVB-T przyda się po 2012r. kiedy wylączą nam analog, a DVB-c przyda się do kablówki :wink:

Edit

?? :expressionless: chyba raczej odwrotnie

to racja obecnie ceny są chore i jest to nieopłacalne i zapowiada się że jeszcze przez jakiś czas tak pozostanie, TV tego typu mają się stać popularne około 2015r. wtedy będzie warto się tym zainteresować .Narazie to np. Sony wycofuje się z 3D :stuck_out_tongue: bo jest za mały popyt

Kilka pytań:

• Co lepsze plazma czy LCD? (Ja już zgłupiałem)

Zależy jaki sygnał i do czego będzie częściej używany (filmy, tv, PC, konsola)

• Czy plazma która ma mniejsza rozdzielczość i jest HD ready mocno odbiega od prawdziwego HD?

Przy przekątnych do 42 cali aż takiej różnicy nie ma.

• Czy odświeżanie 100Hz faktycznie widać?

Zależy o jakim odświeżaniu mówimy. W przypadku większość LCD (głównie SONY i Samusng) 100Hz to system który wylicza pośrednią klatkę (odpowiedni procesor jest za to odpowiedzialny), czyli obraz z filmu 24p (czyli produkcji Holywoodzkiej - 24 klatki/sekundę) będzie przekłamany ale za to płynny. Pomijam błędy elektroniki podczas szybkich akcji.

• Jak jest naprawdę z poborem prądu?

Nowe plazmy NeoPDP (Panasonic) zużywają około 200-300W (w zależności od tego jaki kolor jest na panelu wyświetlany).

• Jak z trwałością (czasem pracy)?

Taka sama. Plazma może z czasem stracić na natywnej czerni.

• Czy to prawda że TV Plazmowych nie można kłaść (np. na czas transportu) bo się zawsze uszkadza struktura ekranu?

Przewóz tylko w pozycji pionowej/stojącej (położenie kartonu “na plecach” lub ekranem do ziemi spowoduje że podczas transportu powstają większe naprężenia - szyby zawsze przewozi się pionowo - gaz w plazmie jest do ciśnieniem).

• Czy tuner naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T (MPEG-4) i kablowej telewizji cyfrowej DVB-C faktycznie mi się przydadzą? Chodzi mi głównie o ten drugi.

MPEG-4 to już standard. Choć jakość nie jest aż tak powalająca.

Kupując plazmę lub LCD musisz być świadom/a wad i zalet. Co do LCD większość je zna. Co do plazmy:

Wady:

• lekkie bzyczenie

• czasem greenghosting

• wypalanie stałych elementów

• przy wyświetlaniu bardzo jasnego koloru (np. biały) lekko migocze (przy 1080p),

Zalety:

• barwy, głębia, barwy, głębia,

• bardziej wygładzony obraz (nie widać tak schodków pomiędzy pikselami).

• czas reakcji (choć ze względu na greenghosting można przyjąć, że główna zaleta niskiego czasu reakcji to głównie sceny w których kamera stoi a dużo się dzieje w małym obszarze).

• lepsze rezultaty przy słabym sygnale

Pzdr.

Dzięki za info. Nie spodziewałem się takiego odzewu.

No tak ostatnio niezła afera wybuchla z tego powodu ale tak naprawde to głownie przez ludzi którzy szukają dziury w całym , no i głównie są to właściciele modeli panasonica serii G i V (i jakieś tam jeszcze modele samsunga )na serię S i X nikt się nie skarżył jak do tej pory, normalny użytkownik nie zauważy nawet że mu coś czerni ubyło bo są to minimalne różnice

obecnie nie aktualne 8) lekkie powidoki są możliwe ale panasonic też już sobie z tym poradził w większym stopniu 8) Natomiast Plazmy Samsunga mają z tym ponoć problemy

no tak przy słabym sygnale to czy to LCD czy plazma jakość się będzie pogarszać wraz z rozmiarem TV

Co do utraty natywnej czerni to rzeczywiście zauważyłem lekki spadek koloru czarnego ale…

Głównie jeśli tv długo chodzi i wyświetla sam kolor czarny (czyli gdy się nagrzeje). Nie ma to wpływu na dynamiczny zakres. Jeśli na panelu będzie czarny element na jasnym tle to i tak zawsze czerń będzie dobra. Mnie wystarcza - ważne, że czarny jest czarny a nie ciemnoniebieski (jak w niektórych LCD).

Co do wypalania. W moim przypadku miało to miejsce. Grałem w jedną w gier przez 2 dni praktycznie non-stop. Na ekranie został mi znacznik od karabinu. Musiałem się posiłkować programem Pioneera do usuwania powidoków. Po paru dniach panel jak nowy (możliwe też, że przez to panel stracił trochę czerni).

Pzdr.

Ale tv ma zalety nieosiągalne dla LCD (czyt. kolory).

Nie wiem do czego, jak:

ale jesteś czepialski ;] a pomyślałeś ze może kolega zechce w przyszłości podłączyć odtwarzacz BR albo jakąś konsole ? hmmm…?? :doubt:

poza tym chyba nie do końca mnie zrozumiałeś, bo chodziło mi o to że jeśli będzie siedział dalej niż 3m od TV to “efekt” Full HD jest mało zauważalny i tym samym niepotrzebny :stuck_out_tongue:

I do czasu kiedy ta kablówka nie włączy sygnału o wysokiej rozdzielczości (hd ready) nie ma sensu pchać się ani w LCD ani w full hd bo z jakością obrazu będzie totalna porażka , tym bardziej i jest to dość duzy rozmiar (37 cali) przy mniejszych ekranach róznica w jakości obrazu jest mniej widoczna.

Nie bierz LG (brak DVB-C).

Brałbym philipsa. Plazma nie ma USB.

Witam.

Twój trzeci wybór nawet nie jest hd ready. Z mojego doświadczenia: Obraz full hd na mniejszym telewizorze wygląda gorzej niż hd ready na większym.

Też miałem problem wyboru , wybrałem plazmę i jestem zadowolony.

Pozdrawiam Stasiek.

Przecież teraz plazmy mają zabezpieczenia przeciw wypalaniu i żadna z nich nie wyświetla statycznego obrazu tylko niezauważalnie porusza obraz zmieniając w ten sposób „zawartość” pikseli

Stosowane są zabezpieczenia przed nierównomiernym wypalaniem ekranu itd. Praktycznie dziś plazma nie ustępuje LCD a gwarantuje lepszą jakość obrazu niż LCD, plazmy mają szerszy kąt widzenia,lepsze oddanie kolorów

Co do telewizorów polecam stronę http://hdtvmania.pl/kategoria/poradnik/. Plazma czy LCD? Może być pomocna dla wielu zamierzających kupić TV. Chciałbym kupić tv plazma ale jakie firmy są dobre? a jakie lepiej omijać?

Bierz pod uwagę tylko Sharp, Panasonic, Toshibe, Pioneer na inne wcale nie patrz bo nie warto…

Właśnie ku Philipsowi się skłaniam.