Podobnie jest gdy wejdę na youtube.
Korzystam z Linuksa,przeglądarka Firefox z wgranym Ublock Origin+Polska ciasteczkowa zgoda. Ublock ma załadowane większość polskich filtrów, mimo to nie radzi sobie z tych komunikatem podobnie ciasteczkowa zgoda.
Co trzeba zrobić by pozbyć się tego dziadostwa ?
Niestety ja nie potrafię zrobić skutecznego kliklania w iframe, mile widziany commit pozwalajacy na wstrzykiwanie skryptów w ramki, trzeba pewnie przebudować to:
Dodatkowo są bugi w Firefox z cofaniem się bazy do wersji z czerwca 2020 (coś uszkadza bazę danych dodatku).
Przydałyby się też skuteczniejsze klikacze pod np. click&collect od Kaufland - żaden mi nie działa (lub bardziej agresywna metoda addToStorage (strona chyba nadpisuje sobie) i podobna dodana do bakeCookie)
Wycinania kosmetycznego nie zalecam jak często używasz tych przycisków “więcej” i “narzędzia”:
Strona Google pomija komunikat. Wchodząc w wiadomości/zakupy/Książki
Wyskoczy monit Ublock - dajemy blokuj na stałe i automatycznie omija kumunikat Google i wyświetla zawartość.
W przypadku wejścia w wiadomości za pierwszym razem Ublock wyświetlił komunikat o blokowaniu zawartości, kliknąłem by blokował stale. Wgrywając od nowa Firefoxa wiadomości, pokazuje się przez sekundę monit Google ale Ublock blokuje i wyświetla zawartość strony.
O tym, że jak otwierasz Google bez maskowania, że dalej jesteś w UK, to Google ci jeszcze komunikatu nie wyświetli, otwierając “newsy” Google o dobrych programach:
Problem mają kraje co przyjęły obowiązek RODO (po polsku), GDPR/GPRD (po angielsku - niby oba warianty skrótowca dobre), RGPD (po francusku, włosku, hiszpańsku i portugalsku).
Chyba, że ty się logujesz na jakiś posiadany Gmail - najprostsza metoda na dezaktywacje pop-upa i cookie walla + aktywacje lepszej “inwigilacji”.
Nie rozumiem, jak można blokować to, co potrzebne?
Kilka lat temu jak weszły te warunki użytkowania google, to się broniłem i blokowałem na amen. Jednak potem były problemy z innymi kontami gmail, dyskiem google, dokumentami, YT i innymi usługami.
Przed czym się bronić, skoro korzystam z wielu usług google? Wyszła doopa i kamieni kupa.
Wolno blokować, kazali blokować, to na potęgę, ale w ten sposób, żeby nie stracić na funkcjonalności stron.
“Czyść ciasteczka podczas zamykania programu Firefox”. - to ja czyszczę, a do wyjątków dodaję tylko te, gdzie się loguję. Raz na rok zgodzę się na warunki google i tyle wycia o północy.
Uparli się Nasi, żeby uBO psuło co się da. No to - powodzenia w wysiłkach!
Ale masz zalogowanie na konto Google z pseudonimem “A…”.
Google nie idzie śladem FB i dla nich logowanie równa się akceptacji “RODO”. Facebook w marcu dodał dodatkowe pytanie zalogowanych czy akceptują politykę cookies jak się długo nie wylogowywali.