Ubuntu się nie włącza

Dobry dzień
Wczoraj wylaczylem normalnie ubuntu 19.04 opcją wyłącz komputer. Dzisiaj włączam i po ekranie ładowania mam to

Stanęło i się nie rusza. Jeśli macie jakieś pomysły proszę o pomoc

Słabo widać na zdjęciu, ale masz jakiś problem z plikiem wymiany “swapfile”.

Tak, ale nie mam pojęcia co to może ozaczać

Odpal komputer z jakiegoś systemu live, wyedytuj plik /etc/fstab i zahashuj wpis dotyczący swapa.

1 polubienie

Gdzie mam te # postawić ? Przed /swapfile?

Mam ten plik w read only i nie mogę tego zmienić

Postaw # na początku linijki dotyczącej swapa, a plik edytuj z uprawnieniami roota (albo poprzez sudo).

jak mam to zrobic z sudo albo roota?

Normalnie. Nie wiem z jakiego systemu live korzystasz, ale albo zaloguj siew nim na roota, albo użyj sudo (nie będę Ci tłumaczył jak to zrobić, bo to podstawy podstaw, więc chyba wiesz jak to zrobić).

ubuntu 19.04 z pendrive. Normalnie to wpisuje root i podaje haslo, albo sudo i polecenie, ale tu jak wpisuje root to nie znajduje takiej komendy.

Bo nie ma czegoś takiego jak komenda root. Spróbuj w Google poszukać, jak w Ubuntu aktywować konto roota (ale to i tak niepotrzebne, bo sudo powinno wystarczyć).

sudo i co dalej zeby ten plik otworzyc?

Ty poważnie masz problemy z podstawami obsługi systemu.
sudo edytor_tekstowy /etc/fstab
edytor wybierz sobie jaki Ci pasuje.

Problemy mam bo moje doswiadczenie z linuxem to przeszlo 1 tydzien. Wpisalem sudo Text Editor /etc/fstab i mam “text”: command not found

https://www.google.com/search?q=bash%20edytory%20tekstowe

1 polubienie

zainstalowalem vim, otworzylem ten plik i mam cos takiego
overlay / overlay rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
“/etc/fstab” 2L, 59C 2,1 All

Eh, ale wiesz że otworzyłeś plik systemu live? Musisz najpierw przejść na partycję, na której masz zainstalowany system. I nie, nie wiem jaka to jest partycja, musisz to sobie sprawdzić samemu.

to jak otworzyc plik z dobrej partycji? mam ubuntu na /dev/sda5

zrobilem sudo vim /dev/sda5/etc/fstab i jest premission denied

No to przejdź na tę partycję, albo przy otwieraniu podaj pełną ścieżkę do pliku
/dev/sda5/etc/fstab