Update Biosu na Gigabyte Z590 ud ac

update Biosu na Gigabyte Z590 ud ac Problem

gdy prubuje wgrać bios oznaczony jak najnowszy F5 wywala taki błąd błąd sprawdzania ID BIOS*

Może masz plik dla złej rewizji…?

tez o tym myślalem ale pobrany ze strony producenta dodatkowo moja plyta to taka sama rewizja ! gościu na filmiku na yt mial z z490 podobny problem ale u niego poszla instala z dysku u mnie ani z pena ani z dysku. a do gigabyte kontaktu nie moge znalesc by do nich napisać.

z tą rewizją chyba masz racje wziąłem pudło od płyty i jest tam że mam 1.1 nowszą jak na ich stronie to skąd mam pobrać do mojej nowy bios skoro na stronie jest tylko do
Z590 UD (Rev. 1.0)
590-UD-rev-10)

A sam UEFI skoro masz wbudowane w płytę główna w0fi nie wykrył odpowiedniego nowszego UEFi?

no nie jest jeszcze apka pod system gdzie mozna wybrac serwer do pobrania biosu ale żaden nie odpowiada.

Nie każde uefi ma opcje aktualizacji online w ustawieniach lub przeglądarkę wbudowaną stricte pod niestandardowe sterowniki RAID (macierze).

Kolejnym problemem może być konieczność podłączenia do routera kablem a nie po wi-fi lub modemem USB by UEFI wykrywało Internet.

to nie przez uefi chcialem zrobic update biosu bo takiej opcji w biosie nie ma ! tylko przez program na windowsie. ale wywala to samo info co pod biosem z pena błąd id biosu.

Piszesz, ze masz reb 1.1 ale Google takiej nie znajduje tylko reb 1.0.

tak mam 1.1 wlasnie w tym problem ze nic nie ma na google zerknij na fotke z naklejki od płyty głownej jak byk pisze reb 1.1

Ale to jakaś naklejka z drukarki od Janusza biznesu?
I być może to rewizja używanego procesora Intel.

tak od janusza z drukarki xD naklejka :smiley: kupowane to bylo w x komie

Nie pij tyle bo bredzisz :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

napisalem do supportu producenta płyty zobaczymy co odpiszą podali kontakt do nich z x komu.

Ważniejszy jest numerek fizycznie na płycie głównej a nie jakiś z białej kartki na budzie składaka.

Nie ma plomb blokujących otwarcie budy, to można zajrzeć do środka.

Raczej x-kom nie stosuje detekcji otwierania klapy za pomocą „czujników ruchu” na „podczerwień”.

no dokladnie jutro oblukam to sobie :wink: przy dobrym świetle dziennym.

Tylko, że ta naklejka na pudełku to nakleja ją producent, a nie X-Kom czy nie wiem kto. Jeszcze się nie spotkałem, żeby inna była naklejka inna rewizja nadrukowaną na PCB płyty głównej, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

podsyłam fotki z płyty głownej.

Ps. miałem monitor podłączony do płyty głownej pod zintegrowaną grafikę.
podłączyłem dziś zasilanie do MSI RTX 3060 TI by sprawdzić jak teraz komputer będzie reagował czy to czasem nie grafika nawala i powoduje te błędy.
i podczaas uruchamiania dioda na płycie czerwona nie zgasła.
dopiero jak wpiąłem kabel dsplayport do karty RTX wtedy zgasła i uruchomił się system.

Ps.zrobilem wczoraj test mem testem 2.30 nie wykazało żadnych błędów z pamiecią DDR4.

dodatkowo mam pytanie czy karta wyjęta prosto z pudełka powinna mieć przeźroczystą naklejke folie na niej ? czy tak nie zawsze jest bo jak kiedyś kupowałem GTX 950 to była taka naklejka a tutaj nie.

Czy o to chodzi?

nie nie to było chodzi o naklejke na backsplejs czy na wiatrakach na tej obudowie. ale może już tego nie stosują.