Partycje niesystemowe zostają nieruszone. Dla pewności możesz przenieść ich zawartość na płytki lub pendraka. Najlepiej wybrać instalację niestandardową i zrobić czystą instalkę, ale to już pewnie wiesz. Możesz też wybrać sformatowanie partycji systemowej przed instalacją, to wtedy nie będziesz miała folderu Windows.old. Jeśli bez formatu, to możesz ten folder po instalacji usunąć.
Upgrade możesz śmiało robić na tym co masz w tej chwili, niczego nie musisz przywracać z recovery.
jeszcze tylko prosiłabym o instrukcję jak zrobić ten format samej partycji systemowej i instrukcję jak zainstalować tą instalację niestandardową (standardowe wejście w bios i wybór z czego ma startować system - w tym przypadku z płyty - całkowicie wystarcza?). przepraszam, że zadaję być może błahe pytania, ale nie wiem jak w tym przypadku postąpić (normalny format dysku i czystą instalację potrafię zrobić ale nie wiem czy w przypadku tej płyty z upgradem wszystko działa tak samo? czy ta płyta to po prostu zwykła windowsowska płyta z win 7?)
Instalacja niestandardowa to czysta instalacja a nie upgrade. Wybierzesz podczas właściwej już instalacji Win 7 na początku po prostu tę opcję z tych dwóch. Czytając uważnie okna instalatora na pewno pójdzie Ci łatwo. A wcześniej tak jak pisałaś - wejście w BIOS, wybór startu z płyty itd. a potem przed instalką na docelowej partycji musisz najpierw wybrać jej sformatowanie.
Ta płyta to normalne DVD z systemem. Na drugiej dostaniesz stery i cały Toshibowski fajans, ja nawet jej nie wyciągałem z koszulki.
Super, czyli lepiej ściągnąć sterowniki z neta zamiast bawić się w instalację z płyty ze sterownikami Toshiby (bo zapewne zainstaluje się całe ich niepotrzebne oprogramowanie)?
Możesz ewentualnie przed instalacją Win 7 załadować stery napędu DVD z płytki (wszystko jest opisane w dołączonej książeczce) lub ze strony Tośki, resztę sterów ma Windows. Po wgraniu Siódemki sprawdź w Menedżerze Urządzeń czy czegoś nie brakuje. Jeśli tak, to ściągnij ze strony Toshiby, danego producenta lub poszukaj w necie gdyby był problem ze znalezieniem. Sprawdź też wersję BIOS-u. Gdyby coś szwankowało to możesz go uaktualnić na nowszy.
Ja uzupełniłem tylko o Bluetooth Monitor i Registry Patch. Zmodowałem i zainstalowałem stery do grafy, potem sieciówki, bezprzewodówki i do dźwięku HD, wszystko ze stron ich producentów.
Ja tam zrobiłem u siebie “czystą” instalację. Nie brałem UPGRADE :), bo jakoś mi się nie widziało aktualizowanie… W necie, czytałem, że aby aktywować Upgrade, to trzeba wykonać jakieś sztuczki Ale u mnie instalacja poszła bez problemu, przy konfigurowaniu wklepałem kodzik i system się aktywował i wcale nie musiałem bawić się w sztuczki.
Mój upgrade przyjechał z kurierem DPD dzisiaj. Zrobiłam czystą instalację systemu, żadnych sterowników nie musiałam instalować (płyty ze sterownikami nawet nie musiałam włączać). Wszystko śmiga jak należy. Dziękuję za odpowiedzi an moje pytania i pozdrawiam.
oki dzisiaiaj rownież otrzymałem przesyłkę: 2xDVD sterowniki oraz upgrade W7 32 /64 bit.Mam w Tośce Vistę hp 32bit i się teraz zastanawiam która wersję zainstalować i czy w ogóle da radę?-czy ktoś już zainstalował(instalacja niestandardowa/czysta) otrzymanego upgrade windowsa7 64bit i aktywowł go bez problemow po viście32? :?
Dzięki-chodzi mi tylko aby faktycznie wykorzystać ten dodatkowy 1Gb RAM’u -hehe ,Literniczka wiem jakie okienka -na zwykłyłym PC mam W7 Prof 64bit i na lapie też bym chcial zainstalować 64bit aby póxniej nie kupować 2wersji programów 32 i 64bit.
Dlatego interesuje mnie czy ktoś mimo,że posiadał Vistę 32 bit otrzymując z Toshiby Upgrade 32/64bit instalował 64bitową i normalnie wpisywał CD-key i następnie bez problemów aktywował? 8)
Ok-to też się domyślałem,tylko jak to by wyglądało jak bym np. z zainstalowanej wersji 64bit chciał powrócić do 32bit -czy nie złamałbym umowy licencyjnej?
edit:
już wszystko się wyjasniło po informacji tel.M$ Polska - więc po wysłuchaniu okazuje się,że mimo iż mam w laptopie wersje Vista 32bit to mogę skorzystać z wersji jaka mi odpowiada z tym,że na pewnych warunkach:
1- z poziomu Visty 32bit jako aktualizacja do windows7 32bit gdzie nie utracę żadnych plików/danych itp.
2- "niestandardowa"czyli czysta instalacja Windows 7 64bit (czyli inne pliki/dane z visty zostaną utracone) .
W razie problemów mogę sobie przejść spowrotem na windows7 32bit ile razy mi to odpowiada i aktywowania go bez żadnych problemów-pamiętac tylko aby obie wersje były tylko na tym jednym komputerze,gdyż wtedy będzie to juz nielegalne.
Tutaj Toshiba się super zachowała jako jedna z nielicznych a może i jedyna. Wybór między 32 a 64 powinien być bez żadnych ograniczeń też i dla każdej wersji OEM Windowsa a nie tylko dla BOX. Poprawili w tym temacie MS.
Faktycznie, Windows 7 śmiga szybciej, ale za to nie dorównuje wyglądowi Visty. Najtrudniejszą zmianę z XP’ka na Vistę mam już dawno za sobą, więc myślę, że z przyzwyczajeniem do Seven’owskich okienek nie powinno być problemu. ( :
Jeśli chodzi o upgrade z Visty 32-bit na Windows 7 64-bit to nie ma żadnych komplikacji - robiłam czystą instalację (z formatem partycji systemowej) i wszystkie poprzednie dane z partycji niesystemowej zostały nienaruszone, a tylko system się zmienił. Poza tym, Toshiba nie wysyłałaby płyty z dwoma opcjami (32-bit/64-bit) gdyby zmiana wersji “bitowej” byłaby nielegalna - tak myślę.
Hmmm-wszycho ładnie pięknie-instalka niestandardowa (64bit) no i lypa,tzn windows 7 jest ok,ale nie wszystko mi dobrał do lapka(kazał samemu bluetooth ściągnąć) i to koniec-niby wszycho jest,ale nie mam pewnych urządzeń Tośki jak: wyświetlania klawiszy funkcynych “Fn” czy wyłączenia oświetlenia/podświetlenia czy brak obsługi wbudowanego Touchpada.
Toshiba w większości swoich laptopów dalej pcha ten szajs czyli Windows Vista Home Premium, który w moim przypadku ładował się 6 min tylko niektóre modele maja już siódemkę.Ja kupiłem lapka miesiąc po premierze siódemki i nie miałem możliwości upgrade’u…
Thx scafander,ale wszystkie juz mam tylko,że nie widać (oprócz na XP i Vistę) sterów do touchpada to jest coś w stylu “trc” czy jakoś tak,a tak jeszcze to ktory z tych sterów jest od podświetlenia przycisków i napisów - bo już nie mogę wyrobić z tą “choinką” :evil:
edit:
ok-poradziłem już sobie zainstalowałem z synapty drivery dla windows7 64bit oraz drivery Tośki : Value Added Package i już wszystko gra,tzn. touchpad jest i kl.funkcyjne też.-w końcu jest ciemno 8)